glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-mogerini1 TACI_310x186 skoplje_3
skup izbori777 gazivode5 it sektor3 noc novak444444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Leskovački festival filmske režije: Trka za "Žiku Pavlovića"         

izvor: agencije  foto:                                                                                                     06.09.2018

juzni vetar

Jedini festival rediteljskih ostvarenja u Srbiji, Leskovački internacionalni festival filmske režije (LFFE), svečano će biti otvoren 18. septembra projekcijom filma "Južni vetar" Miloša Avramovića.

Kako su na konferenciji za novinare održanoj u sredu u Filmskom centru Srbije najavili selektor festivala, kritičar Milan D. Špiček, i umetnički direktor, reditelj Darko Bajić, u glavnom takmičarskom programu 11. LIFFE biće prikazano 15 domaćih i regionalnih filmova, od kojih će čak devet imati premijerne projekcije. Tako će leskovačka publika biti u prilici da vidi najbolji presek najnovije regionalne filmske produkcije - već druge večeri festivala premijerno će biti prikazani makedonski film "Tajni sastojak" Gjorčeta Stavreskog, i crnogorsko-srpska koprodukcija "Između dana i noći" u režiji debitanta Andra Martinovića, sa Lazarom Ristovskim i Tihomirom Stanićem u glavnim ulogama, koja je svetsku premijeru doživela u Montrealu.

Tu su i slovenački filmovi "Slovenija, Austrija, sutra ceo svet" Marka Nabrešnika, "Rudar" Hane Slak i "Ivan" Janeza Burgera, hrvatska "Lada Kamenski", u režiji Sare Hribar i Marka Šantića, "Poslednja barijera" Jasmina Durakovića koja stiže iz BiH, i "Godina majmuna" Vladimira Blaževskog.

U trku za glavnu nagradu, Gran-pri "Živojin Žika Pavlović" za najbolju režiju, ulaze i filmovi "Ederlezi Rajzing", "Izgrednici" Dejana Zečevića, "Banditi u potrazi za mamom" Koste Ristića, slovenačka drama "Osnove ubijanja" Jana Cvitkoviča, hrvatski Comic Sans reditelja Nevija Marasovića.... Takmičarski program, u kojem će se dodeliti još dve nagrade za režiju i dve glumačke nagrade, zatvoriće projekcija filma "Mali" hrvatskog reditelja Antonija Nuića.

PROMOCIJE KNjIGA, KONCERTI...

Ovogodisnji LIFFE nudi i bogat Prateći program - promocije knjiga Dušana Kovačevića, Dr Neleta Karajlića i Tatjane Nježić, posebne tematske večeri posvećene značajnim rediteljima, glumcima i gostima festivala, izložbe..., a svečano otvaranja festivala upriličiće i koncert Manjifika.

 

 

Viminacijum fest: Mitovi stari i novi

Narodna biblioteka: Misterija od 13 miliona knjiga!

Kokan Rakonjac - večni ideološki neprijatelj

BITEF: Hvatanje ukoštac sa svetom

Svetozar Cvetković: Teško je baviti se filmom

Radošu Bajiću nagrada "Pavle Vuisić": U društvu sam besmrtnih

Veliki značaj festivala srpskog filma u svetu

Neugasli bunt Miće Popovića

Dušan Otašević : U umetnost se svi razumeju, kao i u sport

"Izgrednici" bez premca

Veliki skup slavista

SFF: Najbolji film 'Aga' iz Bugarske

„Granice kiše“ u programu festivala u Montrealu/„Meso“ na Filmskom festivalu u Montrealu

"Nišvil" oborio sve rekorde: U nastupima 1000 izvođača uživalo 200 hiljada ljudi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button