glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu2_s ustav1 skupstina_rs_bl
jadovno sastanak1 pristina-oliver Zagadjenje futsal novak_999999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Odbor o unapređenju prava manjina u Srbiji i Hrvatskoj

izvor: agencije  foto:                                                                                                                30.01.2018

 

skupstina6

Rešavanje otvorenih pitajna i unapređenje prava manjina u Srbiji i Hrvatskoj glavne teme su sedme sednice Mešovitog odbora za nacionalne manjine dve zemlje koja je počela danas u Beogradu.

Sastanku u Palati Srbije, prvom nakon tri godine, a koji će biti nastavljen i sutra u Bačkom Monoštoru kod Sombora, prisustvovali su ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ruzić i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević.

Državni sekretar Ivan Bošnjak u Ministarstvu državne uprave i loklane samuprave rekao je da će tokom sastanka biti reči o održivosti svakodnevnog života manjina, poput obrazovanja i zapošljavanja sa akcenotm na javni sektor. 

"Obrazovanje i zapošljavanje, posebno u javnom sektoru, biće glavna tema ove sedme sednice odbora", rekao je Bošnjak koji je dodao da u radu današnje, sedme sednice učestvuje i 20 predstavnika državnih organa Srbije i Hrvatske kao i predstavnika manjina. 

Kopredsedavajući sa hrvatske strane, Zvonko Milas, naveo je da je Hrvatska 2016. godine zajedno sa Mađarskom proglašena za primer zaštite manjinskih prava. Milas je izrazio očekivanje da će tokom susreta doći do pomaka koji će relaksirati odnose dve države, posebno u korist manjina, ali je i stavio akcenat na to da Hravatska očekuje da predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji uzmu učešće na sva tri nivoa vlasti, kao što je to slučaj sa srpskom u Hrvatskoj. 

"Očekujem da ćemo učiniti korake koji će odnos dve države relaksirati u cilju bolje saradnje, a sve na dobrobit manjina koje žive u Srbiji i Hrvatskoj", rekao je Milas koji je ocenio da je pitanje zastupljenosti hrvatske nacionalne manjine ključno i izrazio uverenje da će do toga doći. 

Prema rečima Bošnjaka, hrvatska manjina u Srbiji ima svoje predstavnike na sva tri nivoa vlasti, lokalnom, pokrajinskom, republičkom. I Bošnjak i Milas su izrazili očekivanje da če sastanak dati ozbiljne rezulate. Na pitanje novinara zašto je prošlo tri godine od poslednjeg sastanka Međuvladinog mešovitog odbora, Milas je naveo da to nije važno i dodao da će svaki korak i pitanje koje dans bude rešeno predstavljati ogroman pomak. 

Prema njegovim rečima, važno je da se sada sastanci Međuvladinog mešovitog odbora održavaju redovno i da se otvorena pitanja i sve dogovoreno na tim sastancima i primenjuje. 

Bošnjak je dodao da je to teško pitanje. Na pitanje da daju ocenu stanja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, Bošnjak je rekao da će taj odogovor moći da daju sutra, nakon sastanka u Bačkom Monoštoru.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, komentarišući sednicu Međuvladine hrvatsko-srpske komisije o pravima nacionalnih manjina, istakla da je uvek dobro kada se odvija dijalog, te da je potrebno svaki dan raditi na relaksiranju odnosa između dveju zemalja.

 

 

Kakvi su odjeci izložbe o Jasenovcu u UN

Izložba „Jasenovac - pravo na nezaborav" u UN

Zašto se u pasošu menja oznaka državljanstva?

Kakva je sudbina imovine srpskih firmi u Hrvatskoj?

Odalović: Od 123 objekta SFRJ u inostranstvu, bivše republike treba da podele još 51 objekat

Investicioni i poslovni centar srpske dijaspore počinje sa radom

Asimilacija Srba u Hrvaskoj izvesnija od očuvanja identiteta

Reciprocitet u kontaktima stranih diplomata

Srbija kupuje zgrade za ambasade

Prvi autorski udžbenici za srpski jezik za srednje škole

Dačić u Buenos Ajresu svečano otvorio Trg Srbija

Srbi u regionu - položaj i perspektive

Tender za pasoše BiH dug preko godinu dana

Mere protiv svih bahatih ambasadora

Srbi od jeseni najbrojniji pečalbari u Slovačkoj

Koga briga što građani napuštaju BiH

Konkurs za sufinansiranje manifestacija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button