glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel zeleznica mip11
hamovic BRATISLAVA kumanovska grupa vakcina6 filip zvezda-arsenal1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Tender za pasoše BiH dug preko godinu dana

izvor: agencije  foto:                                                                                                                04.11.2017

 

bih pasos

Banjaluka – Već duže od godinu dana, to jest od druge polovine 2016, nadležnoj agenciji za izdavanje pasoša u Bosni i Hercegovini nikako ne polazi za rukom da sprovede tender dodele posla za četvorogodišnju nabavku putnih isprava, vredan oko petnaest miliona evra.

Mediji su nedavno uspeli izbrojati pet dosad raspisanih tendera u minulom jednogodišnjem periodu, od kojih je svaki doživeo istovetnu sudbinu: nakon što Agencija za identifikaciona dokumenta (IDDEEA) BiH raspiše tender neka od firmi učesnica u nadmetanju za posao nabavke knjižica nađe razlog da se požali, a nadležna Komisija za razmatranje žalbi BiH uvaži primedbe.

I nema pouzdanih naznaka da će i peti tender, koji je u toku, biti okončan uspešno do marta naredne godine. Tada, naime, ističe jednogodišnji, produženi ugovor, sa kompanijom „Milbauer”, postojećim i dotadašnjim dobavljačem putnih isprava.

Ne uspe li se do marta naredne godine, zbog eventualnih žalbi drugih učesnika na tenderu, sprovesti procedura izbora novog dobavljača putnih isprava, nabavku pasoških knjižica obavljao bi najverovatnije i dalje dosadašnji dobavljač, nemačko preduzeće „Milbauer” sa sedištem u Banjaluci.

Tako se desilo u martu ove godine, kada su nadležni bili primorani sa tim preduzećem na godinu dana produžiti ugovor o nabavci pasoških knjižica, koje se u BiH građanima izdaju po ceni od 25 evra, po mnogima nerealno visokoj.

Tender za nabavku pasoških knjižica, raspisan 10. avgusta, peti dosad, ponovo je obustavljen početkom oktobra, i to zbog žalbe rumunske kompanije „Primatehnik Servis SRL”, navodi nedavno Radio-televizija RS.

Međutim, pre neki dan, Komisija za žalbe BiH odbacila je žalbu te rumunske kompanije, potvrđeno je „Politici” u IDDEEA.

To podrazumeva nastavak posla na sprovođenju tendera, a sledi otvaranje ponuda i izbor najpovoljnijeg ponuđača, od njih oko dvadesetak, koliko je preuzelo tendersku dokumentaciju. No, nevolja može biti i u tome što je i u tim fazama predviđena mogućnost žalbe. Procedura se, naime, odvija u nekoliko faza.

Četvrti tender za nabavku pasoških knjižica raspisan je početkom juna, ali je propao pošto su se požalile dve kompanije, francuska i austrijska.

Tada je u nalazu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH kao razlog za poništenje tendera navedeno, između ostalog, da ugovorni organ, odnosno IDDEEA, preferira tačno određenog dobavljača za kojeg ima spoznaju da ima neke mašine.

U međuvremenu građani su imali problema s nabavkom pasoša. Sredinom ove godine građani su pasoške knjižice čekali neretko i duplo duže od jednog meseca, što je zakonski rok predviđen za izdavanje putne isprave. Mediji su to nazivali nestašicom pasoša, direktno ili indirektno vezujući to za probleme sa izborom dobavljača.

Trenutno se pasoši izdaju građanima u predviđenom zakonskom roku, ali pitanje putnih isprava, posebno u zemlji kakva jeste BiH – gde se neretko poteže pitanje sumnjivih državljanstava iz rata i veza sa terorizmom – jedno je od onih koje može nositi i bezbednosne probleme, a nikako da se reši.

Direktor IDDEEA Arif Nanić prognozira da su šanse da se u martu 2018. potpiše četvorogodišnji ugovor s novim dobavljačem pasoških knjižica ili da ugovor sa postojećim bude produžen za još godinu – podjednake. Nanić za „Glas Srpske” uverava da koja god od te dve opcije da bude izabrana, građani ne mogu i neće ostati bez pasoša.

Na pitanje da prokomentarišete tvrdnje da su problemi zapravo posledica stalnih pokušaja štimanja tendera za pojedine firme, Nanić je rekao da gde god su predmeti nabavke velike vrednosti jeste moguća korupcija i učestali pokušaji nezakonitih radnji.

U situaciji kad tendersku dokumentaciju preuzme dvadeset zainteresovanih subjekata, među njima čak i neki internet portali, što je zakon dopustio iako su od toga samo njih šest profesionalci u traženom poslu, teško je izbeći ulaganje žalbi na delove tenderske dokumentacije”, kaže on.

On je rekao da IDDEEA teži ka tome da postane državna štamparija identifikacionih dokumenata po modelu evropskih država i država u regiji.

 

 

Mere protiv svih bahatih ambasadora

Srbi od jeseni najbrojniji pečalbari u Slovačkoj

Koga briga što građani napuštaju BiH

Konkurs za sufinansiranje manifestacija

ETIAS neće ugroziti kretanje građana Zapadnog Balkana

Od 2020. bez pečata u zoni Šengena

Evropski parlament izglasao nove kontrole Šenegen zone

Za put u Šengen bez viza ubuduće nužno prethodno odobrenje

Sve više Srba strahuje za svoju sudbinu u Slovačkoj

Strazbur prvi put o srpskoj imovini u Hrvatskoj

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button