glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

Brisel 2 hag1 granica
hahn-zvizdic ditman marcelo tuzla djokovic- sanja

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kupujemo zgrade za ambasade

izvor: evn  foto: vn                                                                                                               04.12.2017

 

msp11

Srbija bi uskoro trebalo da kupi zgrade za svoje ambasade u četiri svetske metropole i tako se reši podstanarskog statusa i velikih kirija koje plaća za iznajmljivanje kvadrata u Vašingtonu, Sarajevu, Kanberi i Skoplju.

Prema našim informacijama, u planu je i da Srbija a u narednih deset godina pazari ukupno 20 nekretnina širom sveta koje bi se koristile za diplomatske potrebe.

U Australiji, SAD, BiH i Makedoniji, u kojim Srbija planira da trajno reši "stambeno pitanje" naše diplomatije, već imamo četiri nekretnine, ali su one uglavnom neuslovne, zahtevaju ozbiljnu rekonstrukciju i ne koriste se za potrebe naših DKP.

To je, recimo, slučaj u Kanberi, gde Srbija u svom vlasništvu ima rezidenciju, tačnije plac od 1.422 kvadratna metra i zgradu od 516 kvadrata, čija je knjigovodstvena vrednost procenjena na 38,3 miliona dinara, ali ovi objekti već godinama zvrje prazni. S druge strane, u ovom gradu iznajmljujemo oko 750 kvadrata za ambasadu i rezidenciju.

I u Vašingtonu imamo plac od 960 i zgradu od 900 kvadrata, vredne 127,8 miliona dinara, ali se i oni ne koriste jer je potrebno uložiti značajna sredstva u obnovu. S druge strane, plaćamo kiriju za iznajmljivanje ambasade i rezidencijalnog stana (oko 700 kvadrata).

U Makedoniji, u Skoplju, naša zemlja u vlasništvu ima samo montažni objekat "Besko", u koji je smešteno konzularno odeljenje. Za potrebe DKP u Skoplju se iznajmljuje oko 1.000 kvadrata.

U celoj BiH, Srbija svoje nekretnine ima samo u Banjaluci - generalni konzulat i stan, od oko 1.500 kvadrata, vrednih 54 miliona dinara, dok u Sarajevu rentiramo oko 700 kvadrata za ambasadu i rezidencijalne potrebe.

 

Ideja je da se nekretnine koje su u našem vlasništvu, a ne koriste se - prodaju, a novac uloži u kupovinu uslovnih objekata u koje bi se trajno smestile srpske diplomate. Sličan plan trebalo bi da bude primenjen i od novca dobijenog iz procesa sukcesije bivše imovine SFRJ, odnosno od prodaje zgrada i stanova koje nijedna država nije htela da "nasledi". Na primer, samo od stana u Njujorku, na Petoj aveniji, čija je vrednost procenjena na 1,8 miliona dolara, Srbiji bi trebalo da pripadne skoro milion.

ZAKUPCI U KINI, NEMAČKOJ, HRVATSKOJ... 

Prema podacima iz Informatora MSP, Srbija je trenutno veliki zakupac diplomatskih kvadrata i u Kini (oko 3.500 kvadrata u Pekingu i Šangaju), gde nemamo ništa u svom vlasništvu, ali i u Nemačkoj, gde rentiramo devet nekretnina u Berlinu, Diseldorfu, Minhenu, Hamburgu i Štutgartu. U Francuskoj iznajmljujemo šest nekretnina (skoro 1.000 m2), a u Hrvatskoj četiri, i to površine veće od 2.000 kvadrata.  Ove zemlje trebalo bi da budu prve sledeće na listi kupovine objekata za potrebe naše diplomatije.

novosti.rs

 

Prvi autorski udžbenici za srpski jezik za srednje škole

Dačić u Buenos Ajresu svečano otvorio Trg Srbija

Srbi u regionu - položaj i perspektive

Tender za pasoše BiH dug preko godinu dana

Mere protiv svih bahatih ambasadora

Srbi od jeseni najbrojniji pečalbari u Slovačkoj

Koga briga što građani napuštaju BiH

Konkurs za sufinansiranje manifestacija

ETIAS neće ugroziti kretanje građana Zapadnog Balkana

Od 2020. bez pečata u zoni Šengena

Evropski parlament izglasao nove kontrole Šenegen zone

Za put u Šengen bez viza ubuduće nužno prethodno odobrenje

Sve više Srba strahuje za svoju sudbinu u Slovačkoj

Strazbur prvi put o srpskoj imovini u Hrvatskoj

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button