glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel zeleznica brnabic-rama
hamovic BRATISLAVA kumanovska grupa vakcina6 partizan-skenderberg zvezda-arsenal1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mere protiv svih bahatih ambasadora

izvor: evn  foto: vn                                                                                                                04.11.2017

 

mip11

Posle istupa ukrajinskog diplomate, Srbija planira da ubuduće oštro reaguje na kršenja Bečke konvencije. Kijev pozvao Aleksandroviča na hitne konsultacije posle reakcije naše zemlje

 

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksander Aleksandrovič pozvan je na konsultacije u Kijev, a to je usledilo posle zahteva Srbije da ta država "disciplinuje" svog diplomatu posle poslednjih neprimerenih izjava kojima je on grubo prekršio diplomatska ovlašćenja i skliznuo na teren mešanja u unutrašnja pitanja naše zemlje.

Aleksandrovič je potvrdio za N1 da se nalazi u Kijevu, a tu vest je na "Tviteru" objavio i ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin, navodeći da je njihov diplomata na konsultacijama "o poštovanju međunarodnog prava i izbegavanju korišćenja građana Srbije kao plaćenika".

Kako saznajemo, Beograd će nastojati da dodatno ne zaoštri odnose s Kijevom i ne primeni rigorozniju diplomatsku meru - da uskrati gostoprimstvo ukrajinskom ambasadoru. Ali, očekuje se i da druga strana pokaže gest dobre volje, a jedan od elegantnih izlaza iz novonastale situacije mogao bi da bude da ukrajinske vlasti u narednih nekoliko meseci opozovu Aleksandroviča i na njegovo mesto postave drugog diplomatu.

Aleksandrovič je od srpskog Ministarstva spoljnih poslova dobio "opomenu pred isključenje", nakon što je u više navrata kritikovao politiku i "podučavao" vlasti zemlje domaćina kako da se postave u odnosima prema Rusiji. On je, između ostalog, rekao da Rusija koristi Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu.

Prema našim informacijama, vrh srpske diplomatije odlučan je da konačno pokuša da ispravi greške vlasti posle 5. oktobra, koje najčešće nisu reagovale na iskakanja stranih ambasadora u Srbiji iz okvira Bečke konvencije. Time je prethodnih decenija praktično kreiran imidž stranih diplomata kao sivih eminencija koje, iza kulisa, "vedre i oblače" srpskom politikom, pa čak i imaju toliku moć da mogu da utiču na rušenje ili sastavljanje vlada.

Popustljivost prema emisarima iz inostranstva, pogotovo predstavnicima velikih sila, koji malo-malo, neprimerenim izjavama krše pravila dobre diplomatske prakse, biće svedena na minimum. Nedavno su predstavnici Vlade oštro reagovali i na istupanje američkog ambasadora Kajla Skota, koji je kritikovao ministra Aleksandra Vulina da izjavama o generalu Vladimiru Lazareviću ruši imidž Srbije.

Naš nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović slaže se da je krajnje vreme da Srbija i na polju diplomatije pokaže samopoštovanje:

- Ćutanje na ispade ambasadora je loš primer i daje vetar u leđa i drugim diplomatama da krše svoja ovlašćenja. Više je nego očigledno da je ukrajinski ambasador uleteo u unutrašnji politički prostor Srbije i da je preterao dajući ocene o našoj politici. Ukrajinska strana u ovom slučaju treba da se izjasni da li je Aleksandrovič solirao ili delovao u skladu sa instrukcijama iz Kijeva i od tog odgovora treba da zavisi i kontramera koju će sprovesti Beograd.

Bivši ambasador Milovan Božinović kaže, za "Novosti", da je Srbija odmereno reagovala time što je izrekla javnu opomenu ukrajinskom ambasadoru, pogotovo što je i on svoje stavove izneo javno, a ne u zvaničnim kontaktima sa predstavnicima MSP:

- Ako Aleksandrovič nastavi, Beograd bi diplomatskim kanalima trebalo da pošalje poruku Kijevu da njegovo dalje prisustvo u Srbiji neće pozitivno uticati na odnose dveju zemalja.

izjave

RAMPA NA SUSRETE

Ukoliko ne usledi izvinjenje ili objašnjenje Kijeva, velike su šanse da ambasador Oleksandar Aleksandrovič neće imati "prolaz" ka srpskim državnim funkcionerima i da će mu ti kontakti biti uskraćeni. Na sličnim "merama" bio je albanski ambasador Iljir Boćka, nakon što je odbio da primi protestnu notu zbog kamenovanja autobusa sa fudbalerima Srbije u Tirani.

Poznato je i da poslednji ambasador SAD u SFRJ Voren Cimerman mesecima nije mogao da zakaže sastanak sa Slobodanom Miloševićem, koji je odbijao da mu zakaže susret i da primi američkog diplomatu, zbog kritika koje je iznosio na račun Beograda.

novosti.rs

 

Srbi od jeseni najbrojniji pečalbari u Slovačkoj

Koga briga što građani napuštaju BiH

Konkurs za sufinansiranje manifestacija

ETIAS neće ugroziti kretanje građana Zapadnog Balkana

Od 2020. bez pečata u zoni Šengena

Evropski parlament izglasao nove kontrole Šenegen zone

Za put u Šengen bez viza ubuduće nužno prethodno odobrenje

Sve više Srba strahuje za svoju sudbinu u Slovačkoj

Strazbur prvi put o srpskoj imovini u Hrvatskoj

Balkansko zdravstvo u emigraciji

Poziv dijaspori za Treći forum naprednih tehnologija u Nišu

Raste vrednost srpskog pasoša

Troje srpskih umetnika dobilo francuski Orden umetnosti i književnosti

Srpska kreativna dijaspora u Holivudu

Srpski u Makedoniji uči samo 161 osnovac

Podrška Fondu dijaspora za maticu

Dačić u Vijetnamu: Odlučili smo da ukinemo vize za građane obeju zemalja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button