glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

davos plenkovic-av vijece evrope
eu_nezaposlenost3 zagreb bg_ jahorina srbija666 djordjic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Izložba „Jasenovac - pravo na nezaborav" u UN

izvor: agencije  foto:                                                                                                                25.01.2018

 

jasenovac-izlozba

 

Izložba „Jasenovac - pravo na nezaborav", prva je izložba međunarodne GH7 ekspertske grupe istoričara iz 7 zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svetskog rata, a čiji je šef i direktor Izložbe prof. dr Gideon Grajf, svetski priznat ekspert za Aušvic, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomandose.

 

Koordinator srpsko-jevrejskog akademskog projekta „Jasenovac" je ambasador dr Ljiljana Nikšić, a saradnja je bazirana na Memorandumu o razumevanju koji su Ministarstvo prosvete Republike Srbije i Institut za Holokaust Šem Olam potpisali 28. marta 2017. godine sa ciljem da se zajednički organizuju izložbe, naučne konferencije i programi edukacije o Jasenovcu.

Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN-a u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma.

Podrška je naporima UNICEF-a u pravcu zaštite najugroženije kategorije stanovništva negovanjem prava deteta na srećno detinjstvo, imajući u vidu da je Jasenovac bio i logor za decu.

Glavni cilj izložbe je negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno 8 logora za istrebljenje u Drugom svetskom ratu.

Ovo je najveća i najmonumentalnija izložba koja će po prvi put biti postavljena u Ujedinjenim nacijama o Jasenovcu, sa 7 tona opreme i eksponata, kojom će se na multimedijalni način Srbija predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta.

Pored istoričara, istraživača i ličnosti iz javnog života, sledeći autori različitog umetničkog izraza dali su izuzetan doprinos ovoj izložbi: akademski vajari prof. dr Gabrijel Glid, sin Nandora Glida, poznatog vajara koji je ovekovečio logoraše u logorima Dahau, Mauthauzen i sagradio spomenik u Jadvašemu posvećen žrtvama Holokausta, Ljubiša Mančić i Katarina Tripković, Dragan Jelovac, magistar i akademski slikar, i Vukica Mikača, umetnički fotograf.

portreti

Počasni gosti preživela deca logoraši

Specijalni gosti na otvaranju izložbe biće preživeli deca logoraši Jasenovca, Jastrebarskog iz Srbije - Jelena Buhač Radojčić, Smilja Tišma, Gojko Rončević Mraović, a iz Njujorka Eva Kostabel Dojč i David Alkalaj preživeli Rab, Pag i Jasenovac, koji će se ovom prilikom videti po prvi put. Počasni gost biće gospođa Rouzi Stivenson Gudnajt, potpredsednica Vikimedije (Wikimedia) i potomak čuvenog Davida Albale, koji je izdejstvovao prvo priznanje Balfurove deklaracije. Prva vlada koja je odobrila Bulfurovu deklaraciju bila je Vlada Srbije u egzilu 1917. godine, a primerak tog dokumenta biće prikazan na izložbi.

 

 

Zašto se u pasošu menja oznaka državljanstva?

Kakva je sudbina imovine srpskih firmi u Hrvatskoj?

Odalović: Od 123 objekta SFRJ u inostranstvu, bivše republike treba da podele još 51 objekat

Investicioni i poslovni centar srpske dijaspore počinje sa radom

Asimilacija Srba u Hrvaskoj izvesnija od očuvanja identiteta

Reciprocitet u kontaktima stranih diplomata

Srbija kupuje zgrade za ambasade

Prvi autorski udžbenici za srpski jezik za srednje škole

Dačić u Buenos Ajresu svečano otvorio Trg Srbija

Srbi u regionu - položaj i perspektive

Tender za pasoše BiH dug preko godinu dana

Mere protiv svih bahatih ambasadora

Srbi od jeseni najbrojniji pečalbari u Slovačkoj

Koga briga što građani napuštaju BiH

Konkurs za sufinansiranje manifestacija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button