glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel6 gre-mak konvent
it sektor3 jeremic4 rusija martovski festival99 agasi8 luka

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Novosadska firma prva na svetu razvila "digitalni život"

izvor: agencije  foto:                                                                        02.04.2018

3laterala

Želite li da likovi holivudskih zvezda izgovaraju ono što vi kažete? Zvuči kao naučna fantastika, ali za novosadsku kompaniju "3lateral", to je realnost. Ova srpska firma prva je na svetu razvila tehnologiju koja omogućava kompletnu digitalizaciju ljudskog lika.

Jednom snimljen i sačuvan, ljudski lik postaje večan, što je činjenica koja može doneti revoluciju ne samo na polju filmova i video-igara, već i u svakodnevnom životu svih nas.

Digitalni život, kako ga zovu, omogućava činjenica da svi ljudi na svetu govore istim jezikom – neverbalnom komunikacijom koja se čita pokretima mišica lica. Ideja novosadskih programera zato je detaljno snimanje svih individualnih kontrakcija tih mišića, koje se zatim uklapaju u matematički model čoveka.

"Ono što je bilo novo ovde je što smo mi umesto tih individualnih pokreta koji su dosta neprirodni za snimanje, snimili glumu, i onda iz te glume izvukli suštinska slova neverbalne komunikacije", kaže Vladimir Mastilović, osnivač "3laterala".

Ova tehnologija znači korak bliže četvrtoj revoluciji – razvoju veštačke inteligencije. Do vremena kada će mašine imati ljudski lik, kažu, ne deli nas puno.

"Vrlo smo blizu tog vremena. Kad se to desi, uz veštačku inteligenciju i sintezu govora, biće moguće sintetizovati nečiji lik u potpunosti, manipulisati tim šta taj lik radi, šta govori, i to može da bude iskorišćeno za dobrobit čovečanstva ili može biti zloupotrebljeno", dodaje Mastilović.

I prostor za dobrobit i prostor za manipulaciju su beskonačni – postoji opasnost da će, na primer, dokazni video materijal na sudu postati beskoristan, ali uvereni su da će se čovečanstvo, kao svaki put do sada, prilagoditi novim okolnostima.

Dok se ostatak sveta sprema za tehnološku revoluciju, filmska i posebno, industrija video igrica, odavno koriste proizvode srpske kompanije.

Ako ste igrali igrice poput GTA 4 i 5, Battlefront ili Battlefield – svi likovi u tim igricama napravljeni su upravo ovde, u Novom Sadu.

 

 

Kvalitetnih IT stručnjaka nema dovoljno, a potražnja raste

U Srbiji MMR vakcinu primilo 94,3 odsto dece, pet odsto više nego u novembru

Delegacija CERN-a u poseti Srbiji

Epidemija još traje : Za dan 111 novih slučajeva morbila

RFZO: Od maja zamrzavanje embriona i o trošku države

U Srbiji će 10 toplana početi da koristi biomasu

Vrh svetske fizike u Beogradu

Srbija prerađuje više od 10% a EU više od 70% otpadnih voda

Brnabić otvorila prvu digitalnu farmu u Srbiji

Povećan broj vakcinisanih, epidemija jenjava

Hawking, vizionar zbog koga smo gledali u zvijezde

Novi radni prostor u službi nauke

Epidemija do maja, novi udar moguć na jesen

Inovacijama do održivog razvoja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button