glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ivanovic88 migranti7777 zaev1111
izbori 3 cerar5 djilas bg izbori Martovski-festival2 zvezda-valensija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Povećan broj vakcinisanih, epidemija jenjava

izvor: agencije  foto:                                                                        16.03.2018

vakcinacija11

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da je poslednjih meseci povećan broj vakcinisanih, dodajući da treba očekivati da epidemija malih boginja polako jenjava.

Radovanović je kazao da je u martu epidemija malih boginja dostigla vrhunac, kao i da je kritična populacija od jedne do sedme godine.

Zbog toga je, kako je istakao, veoma bitno da se deca predškolskog uzrasta vakcinišu.

On je u Dnevniku RTS podsetio da su registrovana još dva smrtna slučaja od malih boginja u Srbiji, što znači da je od te zarazne bolesti od prošlog oktobra do danas umrlo 13 ljudi, a male boginje do sada je imalo skoro 4.000 osoba.

Radovanović je naveo da je najmlađi oboleli imao samo 15 dana, a najstarija inficirana osoba 70 godina, kao i da većina preminulih nije bila vakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana.

Mart je sezonski vrh epidemije. Srećom poslednjih meseci povećan je broj vakcinisanih i sada epidemija polako jenjava. Kritična je populacija od jedne do sedme godine i veoma je bitno da se deca predškolskog uzrasta vakcinišu”, kazao je Radovanović.

On je dodao da su, od skoro 4.000 obolelih, na stotine pacijenata bili u bolnici zbog teških komplikacija što je moglo da bude sprečeno da nije bilo širenja dezinformacija o štetnosti MMR vakcine.

Zdrastvene ustanove su preduzele sve što mogu ali problem su nerazumni roditelji i oni koji su širili dezinformacije. Srećom oni su sada potpuno marginalizovani. Ipak, neko je odgovoran za smrt ovih ljudi”, rekao je ovaj epidemiolog.

On je ocenio da još nije kasno za vakcinaciju i dodao da je preporuka je da se vakciniše svako ko do 18 godine nije primio vakcinu, a da „zdrastvene radnike svakako treba vakcinisati”.

Što se ostalih tiče nema mesta panici ako ne radite u zdrastvenim ili predškolskim ustanovama. Vakcinacija je uvedena 1971. godine ali tada je primana samo jedna doza. Druga doza uvedena je od 1993. godine ali i tada zbog sankcija i teškoća u nabavci vakcina nekoliko godina nisu bili svi obuhvaćeni. Zbog toga među obolelim ima građana starosti između 30 i 50 godina”, objasnio je Radovanović.

On je zaključio da, kada je reč o prevenciji, ojačavanje imuniteta nije izgledno kada su u pitanju male boginje zbog čega je vakcinacija jedina sigurna zaštita.

Vršilac funkcije direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović-Batut” Verica Jovanović izjavila je sinoć za RTS da su deca ciljna populaciona grupa koja treba da se vakciniše protiv malih boginja i apeluje na roditelje da to učine.

Jovanovićeva je kazala da su najugroženije populacione grupe one koje imaju oslabljen imunitet.

Ona je navela da je, prema podacima"Batuta”, na teritoriji Srbije registrovano ukupno 3.650 obolelih od malih boginja.

 

 

Hawking, vizionar zbog koga smo gledali u zvijezde

Novi radni prostor u službi nauke

Epidemija do maja, novi udar moguć na jesen

Inovacijama do održivog razvoja

Predstavljen "Pupin" - prvi srpski pseudo-satelit

Lončar: Vakcinacija je jedina zaštita od malih boginja

U Evropi 400% više slučajeva zaraze malim boginjama 2017.

Vikipedija“ na srpskom jeziku slavi 15. rođendan

Lončar: Više od 30.000 nevakcinisane dece u Srbiji

Do kraja juna nacrt pregovoračke pozicije za poglavlje 27

BG aplikacija zvanična elektronska legitimacija u Švedskoj

Moć elektrohemije

Grupa roditelja tužila 43 osobe koje su protiv vakcinacije/Lekar zaražen malim boginjama u Kliničkom centru Vojvodine

Raspisan konkurs za mlade eko-reportere o energetskoj efikasnosti

Strah od ekološke katastrofe u istočnoj Srbiji

Pouke Fejsbuka iz eksperimenta u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button