glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel6 gre-mak konvent
Izraelski F16 srbija-kosovo rusija sanu2 agasi8 luka

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kvalitetnih IT stručnjaka nema dovoljno, a potražnja raste

izvor: agencije  foto:                                                                        31.03.2018

it sektor

IT industrija je najzdravija grana srpske privrede. To je oblast u kojoj ne samo da uvek ima slobodnih radnih mesta nego su potrebe za radnom snagom tolike da višestruko premašuju broj postojećih IT stručnjaka.

Tradicionalni sistem obrazovanja jednostavno ne može dovoljno brzo ni efikasno da proizvede broj stručnjaka koji je ovoj najbrže rastućoj industriji neophodan. Ovakvo stanje potvrđuju i različita nezavisna istraživanja tržišta koja kažu da već u ovom trenutku Srbiji nedostaje čak 30.000 IT stručnjaka, a predviđa se da će taj broj u budućnosti samo da raste.

Takođe, pogled na sajtove za zapošljavanje govori da je ukupno petina ponuđenih poslova upravo iz IT sektora; u poslednjih sedam godina taj broj se povećao šest puta.

Agencija privrednih registara Srbije donosi podatke da je prošle godine otvoreno preko 1.000 IT firmi. Kada se tome doda i najava dolaska velikih stranih kompanija kakva je Continental, jasno je da će potražnja za IT stručnjacima ubrzano da raste.

Iz najpoznatije IT škole u Srbiji – ITAcademy, koja, osim u Srbiji, postoji u još nekoliko zemalja Jugoistočne Evrope i koja nudi konkretna znanja kroz brojne IT kurseve zaključuju da je na osnovu strukture upisanih polaznika jasno da mladi prepoznaju potencijal IT industrije.

Kako navode eksperti iz ove ustanove, u zavisnosti od početnog znanja, neophodno je minimum 12 meseci da se steknu znanja koja su potrebna da bi se neko zaposlio kao junior programer.

Kratki kursevi ne mogu da pruže dovoljno konkretnih znanja, niti omogućavaju sticanje vrednih međunarodno priznatih sertifikata.

Takođe, pravi programeri se konstantno usavršavaju i nakon zaposlenja kako bi uvek bili u toku sa vrtoglavim razvojem informacionih tehnologija. Drugim rečima, ako ste spremni da konstantno radite na sebi, vrata IT-ja su vam širom otvorena. U suprotnom, oštra konkurencija će vas pregaziti u borbi za slobodne pozicije.

Kako izgleda posao programera u Srbiji?

Podaci koje nam donosi veliko istraživanje domaće programerske zajednice veoma su zanimljivi.

Pre svega, programeri su vrlo zadovoljni na svojim radnim mestima.

Tome doprinosi fleksibilno radno vreme, koje im dozvoljava da sami organizuju svoje obaveze, tako što će dobar deo posla završiti kod kuće, umesto da svakodnevno dolaze u kancelariju. Osim toga, kompanije koje zapošljavaju IT stručnjake, baš zbog nedostatka radnog kadra trude se da svojim zaposlenima obezbede najbolje uslove.

Tako zaposleni u IT sektoru uživaju benefite koji su teško zamislivi na drugim radnim mestima u Srbiji: službena putovanja, plaćeni treninzi i obuke, prošireno zdravstveno osiguranje i plaćena odsustva.

Dobra plata i sjajni uslovi zaposlene u IT sektoru motivišu i na samostalno usavršavanje: u Srbiji gotovo dve trećine programera radi u Javi, PHP-ui JavaScriptu, dok 22% njih želi dodatno da produbi znanje o tehnologiji u kojoj već radi.

Plata zaposlenih u IT sektoru je i nekoliko puta veća od prosečne plate u Srbiji, što programerima obezbeđuje lagodan način života, koji podrazumeva redovna letovanja, zimovanja, ručkove i večere po restoranima. Početna zarada koju ostvaruje junior programer iznosi 700 evra, dok senior programer zarađuju oko 2.261 evro mesečno.

Ove zarade programeri ostvaruju u domaćim i stranim kompanijama koje im ostavljaju dovoljno vremena da mogu da rade i sa strane – na frilensovanje IT stručnjaci troše do pet sati nedeljno, ostvarujući tako lep dodatak na već veliku platu.

 Ovo je prilika da budete deo najperspektivnije industrije u Srbiji

IT predstavlja perspektivnu karijeru, dostupnu i onima koji nemaju znanja iz ove oblasti. Za godinu dana školovanja moguće je steći dragocene veštine koje će vam omogućiti da pronađete zaposlenje u domaćoj ili stranoj kompaniji ili da svoju zaradu ostvarite kroz samostalni rad.

Da postanete visoko plaćeni IT stručnjak koga svi traže, izaberite neki od programa na ITAcademy i steknite znanja i veštine koji će vam omogućiti uspešnu karijeru.

 

 

U Srbiji MMR vakcinu primilo 94,3 odsto dece, pet odsto više nego u novembru

Delegacija CERN-a u poseti Srbiji

Epidemija još traje : Za dan 111 novih slučajeva morbila

RFZO: Od maja zamrzavanje embriona i o trošku države

U Srbiji će 10 toplana početi da koristi biomasu

Vrh svetske fizike u Beogradu

Srbija prerađuje više od 10% a EU više od 70% otpadnih voda

Brnabić otvorila prvu digitalnu farmu u Srbiji

Povećan broj vakcinisanih, epidemija jenjava

Hawking, vizionar zbog koga smo gledali u zvijezde

Novi radni prostor u službi nauke

Epidemija do maja, novi udar moguć na jesen

Inovacijama do održivog razvoja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button