glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel6 mitrovica888 migranti0000
Izraelski F16 vlada3 comski laibach11 vakcina6 mitrovic99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Makedonija i Grčka: Uslovni napredak u rešavanju spora o imenu    

izvor: agencije  foto:                                                                               31.03.2018  

gre-mak

Ovo je jedan u nizu sastanaka čiji je cilj rešavanje takozvanog spora o imenu. Imali smo susrete tokom celog dana, koji su bili produktivni zbog čega sam optimista u vezi budućih koraka, rekao je posrednik UN-a u makedonsko-grčkom sporu o imenu Metju Nimic, nakon sedmočasovnog sastanka sa ministrima spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikolom Dimitrovim i Nikosom Kocijasom u petak, 30. aprila, u Beču.

Paralelno sa našim sastankom, susreli su se i diplomate i stručnjaciiz obe zemlje, koji rade na nekim manje kontroverznim aspektima iz dogovora, fokusirani na odnose između dve zemlje. Serija susreta će se nastaviti u budućnosti, adresirali smo teška pitanja, koja još uvek postoje i treba ih rešiti. Po mom mišljenju i dugom iskustvu, postoji veoma pozitivan osećaj”, naglasio je Nimic.

Dodao je da se obojica ministara fokusiraju na dugoročne odnose, na stabilnost u regionu, važnosti dobrih bilateralnih odnosa, te naglasio da se nada da će se pozitivan pristup u budućnosti nastaviti.

Makedonski ministar Nikola Dimitrov je rekao da je napravljen uslovni napredak, jer kako se ide napred, dolazi se do teških pitanja. Obe strane imaju dosta stvari o kojima treba razmisliti i koje treba odmeriti. Naglasio je da su radili po logici šta je najvažnije za Makedoniju, a šta za Grčku i da li kompromis, ka kojem s ekreću može pokriti zahteve i očekivanja obe strane.

Ne čudi to što koliko otvorenije i konkretnije koračamo ka rešenju, tako i poteškoće sve više izlaze na svetlost dana”, kazao je Dimitrov.

Inače, pozicija Grčke u pregovorima je složeno ime sa geografskom odrednicom za sveukupnu upotrebu i promena makedonskog Ustava.

Makedonska strana ostaje pri stavu da ne podržava rešenje koje bi u jednoj reči sadržalo i odrednicu i reč Makedonija, a naročito ako to nije prevedeno na druge jezike. Zvanično Skoplje traži da se pitanje reši međunarodnim dogovorom, a ne promenom Ustava zemlje.

 

 

Protest protiv promene imena u Skoplju, Ivanov odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika

Većina Grka protiv termina Makedonija

Grčki predlog: Gornja Makedonija ili Nova Makedonija

Da li će Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji usporiti evrointegracije?

Sukob u Sobranju Makedonije, Zakon o jezicima ipak donet

Iz Makedonije u BiH i obrnuto samo uz ličnu kartu

Junker na Balkanu

Han: EU sasvim sigurna da će spor oko imena biti rešen pre jula/I Bugarska uslovljava rešenje za ime Makedonije

Zaev: U pregovorima sa Grčkom došlo do približavanja/Tapkanje u mestu oko imena Makedonije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button