glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel6 gre-mak konvent
it sektor3 srbija-kosovo rusija sanu2 agasi8 luka

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Završen 65. Martovski festival      

izvor: agencije  foto:  vn                                                    01.04.2018

martovski festival99 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni „Martovski festival”, zatvoren je premijerom filma „Preko svih granica” rediteljke Marte Prus. Prethodno su dodeljene nagrade u kategorijama dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, domaći i međunarodni kratkometražni igrani film, animirani film i eksperimentalni film – video-art.

Gran-pri za međunarodni kratki igrani film dobio je „Vidi kakva je” u režiji Gorana Stolevskog. U kategoriji kratkometražnog igranog filma nagrada je pripala ostvarenju „Lijana” Ivana Đurovića, koji dobio i strukovnu nagradu za najbolji snimateljski rad.

U kategoriji eksperimentalnog filma i video-arta nagrađeno je ostvarenje „Zvezde Gaomeigua” Marka Grbe Singa, koji je dobio i nagradu za najbolju režiju. U kategoriji animiranog filma nagrada je otišla u ruke Ani Nedeljković i Nikoli Majdaku za film „Neputovanje”.

Najbolji film u kategoriji dokumentaraca u trajanju do 50 minuta je film „Isti” u režiji Dejana Petrovića, dok je gran-pri za najbolji dugometražni dokumentarac poneo film „Vongar” rediteljke Andrijane Stojković. Novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je po 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Strukovne nagrade za najbolji zvuk i montažu pripale su filmu „Druga strana svega” Mile Turajlić. Novčani iznos za svaku od strukovnih nagrada je 500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Publika je na ovogodišnjem „Martovskom festivalu” imala priliku da pogleda više od 120 filmova, kako u takmičarskim kategorijama, tako i u revijalnom delu i na specijalnim projekcijama u okviru kojih su prikazane dve svetske i sve srpske premijere dugometražnih dokumentarnih filmova. Pored filmova, program festivala činile su i brojne radionice, predavanja i susreti s autorima.

 

 

Umetnici nezadovoljni konkursom: Jaja preča od akademika

Laibach: U Sarajevu je život pobijedio smrt

Počinje 65. Martovski festival/Martovski festival i dalje atrakcija za domaće i strane autore

Bez para za Andrića i Disa

MSU: Deca vole da istražuju, strance zanima jugo kontekst

"Borina nedelja" bez podrške grada

Egon Savin: Neukus je vladajuća odlika našeg društva

Počelo takmičenje Muzičke omladine Beograda

Ejbel Ferara gost „Beldoksa“

Svi uspesi ali i razočaranja srpskog filma

Svetozar Cvetković: Površnost je naš koncept življenja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button