glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina77 ustavni sud2 licna karta
izbeglice3 sutanovac1 branko-tito izbori8 lordan novak2222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Novi radni prostor u službi nauke

izvor: agencije  foto:                                                                        13.03.2018

radionica

Kao deo Naučnog kluba Beograd, na više od 130 kvadratnih metara prostora, članovi Mejkers spejsa imaju na raspolaganju tehnički materijal, alate, radni prostor, računare, stručnu pomoć i savete kolega sa kojima mogu da razvijaju svoje projekte ‒ od ideje pa do gotovih prototipova. Reč je o mestu koje će probuditi inspiraciju i omogućiti umrežavanje, deljenje iskustava i korišćenje znanja. Članovi imaju otvoren pristup svim sadržajima - od biblioteke, preko računarske mreže, pa sve do mašina, i potpuno su slobodni da koriste sve dostupne resurse.

Šta znači Mejkers spejs?
Mejkers spejs (eng. maker's space) predstavlja radni prostor u kom se uči, istražuje, konstruiše, koriste alati i deli znanje iz naučno-tehnoloških oblasti, ali i umetničkih projekata u vezi sa naukom. Prostor je otvoren za decu, odrasle, preduzetnike, umetnike, ʼkreativceʼ i sadrži široki spektar opreme ‒ od tri-de štampača i skenera, laserskih testera, CNC mašina, lemnih stanica, pa do makaza za sečenje kartona. Prostori poput ovog pravi su inkubatori znanja i tehnologija za 21. vek.

Ko su članovi Mejkersa?
Mejkers spejs je namenjen čitavoj zajednici ‒ učenicima, studentima, inovatorima, istraživačima, umetnicima, zanatlijama, svima onima koji imaju kreativne ideje, žele da nešto naprave, nauče i podele svoje znanje sa drugima. Članstvo je dobrovoljno i besplatno, ali je obavezno za sve one koji žele da koriste Mejkers spejs za svoje potrebe. Članovima su potpuno dostupni svi resursi Mejkers spejsa i imaju pravo da učestvuju na svim kursevima i obukama. Svi članovi dobijaju elektronske članske karte.

Programi
Okosnica Mejkers spejsa je otvoreni prostor u popodnevnim časovima ‒ otvorena laboratorija, gde članovi kluba mogu da dođu i rade. Svi sadržaji su dostupni uz konsultaciju sa dežurnim stručnjakom. Materijal za izradu je takođe dostupan, a članovi su slobodni da sve dodatne resurse koji su im potrebni donesu i koriste. Pored realizacije raznovrsnih ideja, u Mejkers spejsu se organizuju i kursevi iz STEM oblasti (science, technology, engeneering, math), kojima mogu da prisustvuju svi članovi.

Pored toga, Mejkers brine i o najmlađima. U prepodnevnom delu programa Centar za promociju nauke organizuje školske radionice za predškolce, osnovce, ali i učenike srednjih škola. Tokom jednočasovnih programa učesnici će imati priliku da čuju i nauče o interesantnim temama iz STEM oblasti, ali i da nešto naprave svojim rukama. U popodnevnim satima, program je otvoren za sve zainteresovane građane.
Istražite više o Mejkers spejsu: cpn.rs/mejkers/ 

 

 

Epidemija do maja, novi udar moguć na jesen

Inovacijama do održivog razvoja

Predstavljen "Pupin" - prvi srpski pseudo-satelit

Lončar: Vakcinacija je jedina zaštita od malih boginja

U Evropi 400% više slučajeva zaraze malim boginjama 2017.

Vikipedija“ na srpskom jeziku slavi 15. rođendan

Lončar: Više od 30.000 nevakcinisane dece u Srbiji

Do kraja juna nacrt pregovoračke pozicije za poglavlje 27

BG aplikacija zvanična elektronska legitimacija u Švedskoj

Moć elektrohemije

Grupa roditelja tužila 43 osobe koje su protiv vakcinacije/Lekar zaražen malim boginjama u Kliničkom centru Vojvodine

Raspisan konkurs za mlade eko-reportere o energetskoj efikasnosti

Strah od ekološke katastrofe u istočnoj Srbiji

Pouke Fejsbuka iz eksperimenta u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button