glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dijalog11 vucic_6 PAVIC-DODIK-I-DJOKIC
novine putin-kolinda izbori8888 borina-nedelja vreme dzudo

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vrh svetske fizike u Beogradu

izvor: agencije  foto:                                                                        24.03.2018

fizika

Dobitnici nagrade „Profesor Marko Jarić" istražuju u različitim oblastima fizike. Prema rečima profesora dr Petra Adžića, upravitelja Fondacije, nagrađuju se naučni rezultati koji su značajni za svetsku fiziku ili poseduju potencijal da utiču kako na fiziku u svetu tako i na mogućnost novih tehnoloških rešenja.

Ovo visoko priznanje za 2017. godinu žiri je dodelio prof. dr Igoru Herbutu sa Univerziteta Sajmon Frejzer iz Vankuvera (Kanada) „za teoriju interagujućih Dirakovih fermiona i predikciju antiferomagnetne faze grafena u magnetnom polju". Dobitniku je, danas, nakon predavanja po pozivu u SANU, uručena nagrada.

Grafen predstavlja jedinstven materijal jer se sastoji iz ravni jednog niza atoma ugljenika. Gotovo je providan, a zbog specifične strukture (velike gustine) ne dozvoljava prolaz ni najmanjim atomima gasa. Koliko su ova istraživanja aktuelna govori da je 2010. godine Nobelova nagrada dodeljena za izolovanje ovog materijala.

Pored značajne primene u mnogim oblastima, zbog svoje strukture, visoke gustine i velike otpornosti na visoke doze radijacije, grafen predstavlja jedan od potencijalno izglednih materijala za gradnju složenih detektora za eksperimente u fizici visokih energija.

Poznato mi je da se već radi na ispitivanju grafena za konstrukciju kompleksnih detektora nove generacije koji će biti korišćeni za buduće eksperimente u fizici visokih energija. Grafen bi mogao da postane izuzetno važan materijal u industriji, elektronici, kompjuterskoj tehnologiji i verovatno u mnogim drugim oblastima koje možda ne možemo da predvidimo ovog trenutka", istakao je profesor Petar Adžić za Portal RTS-a.

U Svečanoj sali SANU i na Fizičkom fakultetu predavači će predstaviti najveće prodore i najnovije rezultate u oblasti superprovodnosti, gasnih plazmi i lasera, fizike čvrstog stanja, kao i u drugim teorijskim i eksperimentalnim disciplinama fizike.

Prof. dr Džon Elis iz CERN-a, jedan od najcenjenijih svetskih teorijskih fizičara, na plenarnom predavanju govorio je o aktuelnostima u oblasti fizike čestica i prioritetnim ciljevima u ovoj oblasti fizike.

Pokrovitelj Simpozijuma je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Dvadeset godina Fondacije

Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić" je osnovana 1998. godine sa ciljem da se očuva uspomena na život i delo Marka Jarića (1952‒1997). Profesor Jarić je jedan od najbriljantnijih srpskih naučnika, koji je postigao svetsku slavu u oblasti teorija kristala.

Za godišnju nagradu sa njegovim imenom mogu da konkurišu fizičari ili naučnici koji poseduju srpsko državljanstvo ili srpsko poreklo, a koji su ostvarili izuzetne rezultate u fizici. „Nastojali smo da svih ovih 20 godina održimo visok nivo nagrade ʼMarko Jarićʼ, a to što među dobitnicima dominiraju naši fizičari iz inostranstva realni je odraz uslova u kojima oni stvaraju u poređenju sa kolegama iz našeg okruženja", rekao je prof. Adžić.
Za dvadeset godina postojanja Fondacije nagrađeno je 18 fizičara, među kojima je 13 sa najprestižnijih univerziteta u svetu.

 

 

Srbija prerađuje više od 10% a EU više od 70% otpadnih voda

Brnabić otvorila prvu digitalnu farmu u Srbiji

Povećan broj vakcinisanih, epidemija jenjava

Hawking, vizionar zbog koga smo gledali u zvijezde

Novi radni prostor u službi nauke

Epidemija do maja, novi udar moguć na jesen

Inovacijama do održivog razvoja

Predstavljen "Pupin" - prvi srpski pseudo-satelit

Lončar: Vakcinacija je jedina zaštita od malih boginja

U Evropi 400% više slučajeva zaraze malim boginjama 2017.

Vikipedija“ na srpskom jeziku slavi 15. rođendan

Lončar: Više od 30.000 nevakcinisane dece u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button