glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

mitrovica55 brisel 5 izbori888
ivanic77 ts1 novi sad south dzez77 zvezda-barsa3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Epidemija do maja, novi udar moguć na jesen

izvor: agencije  foto:                                                                        11.03.2018

epidemija

Samo za jedan dan u Srbiji prijavljena tri nova "žarišta", a do sada je već obolelo više od 3.300 ljudi. Virusu ne prija toplo vreme. Neophodan veći obuhvat vakcinacijom. Kolektivni imunitet još daleko

Od polovine marta epidemija malih boginja, od kojih je dosad obolelo više od 3.300 ljudi, a umrlo devetoro, ako se obistine procene epidemiologa, počeće da popušta, a u maju bi obolevanje moglo da se svede samo na sporadične slučajeve. To će biti prirodno gašenje epidemije, jer virusu morbila, isto kao i gripa, ne pogoduje toplo vreme.

Ako se, međutim, dodatno ne poveća obuhvat vakcinacijom, koji je ipak porastao od izbijanja epidemije u oktobru prošle godine, i dostigao 81 odsto, što je još značajno ispod praga od 95 odsto neophodnog za kolektivni imunitet, na jesen ćemo se ponovo suočiti sa epidemijom malih boginja.

Ona je trenutno, prema ocenama epidemiologa, na vrhuncu, i prilično rasprostranjena. Samo za jedan dan - 8. marta - u Srbiji su prijavljenje tri epedemije malih boginja: na teritoriji grada Kikinde sa pet obolelih i u selu Novaci na teritoriji opštine Ub sa tri obolela, dok je Zavod za javno zdravlje Užice prijavio porodičnu epidemiju malih boginja sa dvoje obolelih.

Od početka marta epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji Vranja (33 obolela) i opštine Zaječar (14 obolelih), dok je u februaru bilo sedam prijava epidemija sa oko 200 obolelih.

- Čim se broj vakcinisanih poveća na 92 odsto doći će do značajnog smanjivanja obolevanja jer neće više biti toliko onih koji će širiti virus - objašnjava primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog. - A kad budemo imali obuhvat vakcinacijom od 95 odsto, neće biti ni epidemije, nego samo sporadični slučajevi obolevanja.

Doktor Petrović kaže da država mora da nađe mehanizam da se obaveznost vakcinacije, predviđena zakonom, obezbedi i na terenu.

- Zaštita od zaraznih bolesti ne može da bude pitanje “ghoćeš-nećeš”h, a lično sam i za kažnjavanje onih koji bez jasnog medicinskog opravdanja odbijaju vakcinaciju - kaže dr Petrović.

Oko 95 odsto obolelih u Srbiji nije vakcinisanoprotiv malih boginja, a 33 odsto od ukupnog broja obolelih lečeno je ili se još leči u bolnicama. Od težih komplikacija registrovana je upala mozga kod jednog obolelog, a upala pluća kod 358 obolelih.

Doktor Petrović kaže da se po učestalosti komplikacija uklapamo u prosek, ali da je smrtnost od komplikacija malih boginja kod nas, zasad, veća.

- Po kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, očekuje se jedan smrtni ishod na 1.000 obolelih od morbila - kaže dr Petrović.

AGRESIVNIJI VIRUS

- Moguće je da je virus morbila postao virulentniji, odnosno agresivniji, i da smo zbog toga u ovoj epidemiji imali devet smrtnih ishoda - kaže dr Radmilo Petrović. - Ali, treba uzeti u obzir i to da je krajem zime organizam iscrpljeniji nego recimo u jesen i osetljiviji na infekcije, pa smo zato u poslednjih mesec dana imali i više fatalnih ishoda.

BEBA KRITIČNO

Beba koju je zbog posledica malih boginja prevremeno rodila L. M. (33) iz okoline Aleksinca, zasada nema simptome ove bolesti, ali je i dalje životno ugrožena, kažu u niškom Kliničkom centru. Novorođenče koje je na svet došlo sa svega 1.530 grama, priključeno je na respirator, a lekari se bore za njegov život, rekao je načelnik intenzivne nege na Dečjoj klinici Dejan Milojević. On dodaje da je ohrabrujuće što se stanje bebe nije dodatno pogoršalo. J. Ć.

 

 

Inovacijama do održivog razvoja

Predstavljen "Pupin" - prvi srpski pseudo-satelit

Lončar: Vakcinacija je jedina zaštita od malih boginja

U Evropi 400% više slučajeva zaraze malim boginjama 2017.

Vikipedija“ na srpskom jeziku slavi 15. rođendan

Lončar: Više od 30.000 nevakcinisane dece u Srbiji

Do kraja juna nacrt pregovoračke pozicije za poglavlje 27

BG aplikacija zvanična elektronska legitimacija u Švedskoj

Moć elektrohemije

Grupa roditelja tužila 43 osobe koje su protiv vakcinacije/Lekar zaražen malim boginjama u Kliničkom centru Vojvodine

Raspisan konkurs za mlade eko-reportere o energetskoj efikasnosti

Strah od ekološke katastrofe u istočnoj Srbiji

Pouke Fejsbuka iz eksperimenta u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button