glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel6 gre-mak migranti0000
Izraelski F16 vlada3 rusija laibach11 agasi8 luka

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić: Zamrznuti konflikt realniji ali nepovoljniji za Srbe         

izvor: agencije  foto:                                                                                    31.03.2018.

konvent 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer ta, naizgled realnija, opcija Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniteta u pokrajini.

Rešavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog je značaja za našu zemlju, istakao je Vučić otvarajući Nacionalni konvent o EU, koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga, te ukazao da u ovom trenutku imamo dve realne opcije.

Jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta”, rekao je predsednik i dodao da se u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj ljudi koji su učestvovali u njemu zalagao upravo za očuvanje statusa kvo i da čekamo neke bolje prilike za nas u budućnosti.

Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rešenja, ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumem svetska kretanja u globalnoj politici, već što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za KiM, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo”, rekao je Vučić.

Zaključak tih analiza je, kaže, da, imajući u vidu naše ekonomske potencijale, socijalne, demografske, demokratske i sve druge, protekom vremena ne dobijamo ništa.

Naprotiv, bićemo u težoj situaciji, mi, a ne neko drugi”, uveren je predsednik Srbije.

Za nas je važno rešenje, pa i posle ovako teškog trenutka po našu zemlju, u kojem se pokazalo da jedna strana želi nasiljem da rešava probleme i smatra da politikom svršenog čina može da dovede do rešenja, čiji je osnovni cilj suštinsko zauzimanje severa Kosova, jer tamo nema faktičkog suvereniteta, a računajući sve druge potencijale, ekonomske i demografske, već su izračunali da će u svim opštinama južno od Ibra, osim Štrpca, biti većinski albansko stanovništvo za par godina”, rekao je Vučić.

On je istakao da je opredeljenje Prištine da po svaku cenu zauzme sever Kosova, ostvari suverenitet.

Namera im je da nas dovedu do svršenog čina, na isti način kao što nas je Hrvatska posle Oluje dovela do svršenog čina, da se isto dogodi na severu Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Proces dijaloga, dodao je, ubuduće se može voditi samo po principu: prvo se ispuni dogovoreno, pa se razgovor nastavlja.

Svakako da će razgovori biti nastavljeni, a na koji način i u kojem formatu, videćemo”, rekao je Vučić.

On je rekao da je „problem da razgovarate u petak, a da Priština istog dana donosi odluku da Đurić bude uhapšen, i onda glavnog pregovarača ne samo da pretuku, već pokušavaju da ga unize, mada su unizili samo sebe”.

Ubuduće će se sve zasnivati na ispunjenju procesa, odnosno da ono što je dogovoreno mora i da se ispoštuje, a, kada to ispunite, bićemo spremni da razgovore nastavimo”, poručio je Vučić.

On je objasnio da ćemo atmosferu koja je stvorena hapšenjem Marka Đurića morati da prevaziđemo, ali i da poverenja, bilo kakvog, neće biti.

Naveo je i da državno rukovodstvo Srbije nije spremno da bude jedini učesnik u kompromisu i svakovrsnom dijalogu i da budemo jedini koji bi trebalo da damo i pružimo sve, a da se druga strana, i oni koji su između, prave da ne vide ko je suštinski za kompromis, a ko nije.

Atmosfera posle događaja u Kosovskoj Mitrovici je, kaže, užasna.

Predsednik Vučić smatra da je sve što se dogodilo urađeno i zbog unutrašnjih problema privremenih vlasti u Prištini, progona gulenista i odnosa prema SAD, ali je to, kaže, bila i proba zauzimanja severa KiM.

Nije tu bilo reči samo o hapšenju Marka Đurića, već se radilo i o raspoređivanju njihovih jedinica na sever”, objasnio je Vučić.

On je zahvalio članovima Konventa što su se uključili u unutrašnji dijalog.

 

 

Uspeh samita EU-Zapadni Balkan doveden u pitanje

Vučić: Imaćemo armiju da zaštitimo svoju zemlju

U pregovorima o Kosovu učestvuje i Manter

Janković: Upad ROSU izrežiran, Vučić da objasni snimak/ Tadić: Hamlet u Mrduši Donjoj

Zatvorena balkanska migrantska ruta kroz Srbiju

Vučićevo opipavanje granica?

Srbija neće proterivati rusko osoblje

Koliko su balkanske zemlje daleko od standarda za prijem u EU

Vučić: Hapšenje Đurića je 'brutalna provokacija'

Obrazovanje i socijalizacija migranata novi izazov Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button