glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

srpska lista555 migranti999 eu5
samit1 vlada3 laboratorija2 msu1 srbija sl mitrovic99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Epidemija još traje : Za dan 111 novih slučajeva morbila

izvor: novosti online  foto:                                                                        28.03.2018

morbile

U Beogradu je u četvrtoj nedelji marta, prema zvaničnoj evidenciji, od morbila obolelo samo 16 osoba, što je šest i po puta manje nego, recimo, u prvoj nedelji januara, kada je registrovano 104 obolelih. U ostatku Srbije epidemija još traje, čini se nesmanjenim intenzitetom, jer je za jedan dan, prema poslednjem izveštaju "Batuta", prijavljeno 111 novih slučajeva malih boginja.

Iako je svakodnevno od sredine meseca u Srbiji registrovano između 40 i 80 novoobolelih, sve do ponedeljka, kada je prijavljeno 111 slučajeva, nazire se kraj epidemije u kojoj je dosad obolelo 4.156 i umrlo 12 ljudi. Epidemiolozi očekuju postepeno usporavanje, a tokom aprila i maja gašenje epidemije, jer je to zapravo sezonska bolest, koja se ne širi po toplom vremenu. Ako se obuhvat vakcinacijom ne podigne na 95 odsto, što je uslov za kolektivni imunitet, u poslednjem tromesečju godine nas, upozoravaju epidemiolozi, čeka novi talas obolevanja.

Zbog epidemije, mnogi roditelji su odlučili da ipak promene odluku i vakcinišu decu, pa je u Beogradu od 1. decembra prošle godine do 1. marta ove vakcinisano 15.000 dece. U čitavoj Srbiji, prema procenama Ministarstva zdravlja, ima još oko 30.000 nevakcinisanih mališana. To je znatno bolji rezultat od onog pre izbijanja epidemije u oktobru, kada je bilo više od 70.000 nevakcinisane dece.

Iako je obuhvat MMR vakcinom - koja je i najviše odbijana zbog straha koji, bez ikakvih naučnih dokaza, širi antivakcinalni lobi, da ona može da izazove autizam - porastao na 91 odsto, još se, izgleda, ne shvataju razmere opasnosti od morbila, koje bi u 21. veku trebalo da budu - iskorenjena bolest. A činjenica je da svaki treći oboleli u ovoj epidemiji mora da se leči u bolnici, dok je od težih komplikacija kod jednog od 10 obolelih, ukupno kod 460 pacijenata, registrovana upala pluća, a kod dvoje upala mozga.

LANAC ZARAZE

Kad se zaraza unese u kuću ili kolektiv, ona se brzo širi, a to pokazuje i lanac prenošenja morbila u Beogradu, koji je utvrđen za 812 od ukupno 1.572 dosad obolelih. Čak 380 njih su bili pacijenti ili su zaposleni u sedam zdravstvenih ustanova. Kod 299 obolelih utvrđeno je da su zaraženi u kontaktu sa obolelim ukućanima, a 78 u kontaktima sa stanovnicima u istom naselju. Boginje je zbog izloženosti zarazi na radnom mestu dobilo 38 stanovnika Beograda, a 17 na raznim skupovima.

VEĆINA NEVAKCINISANA

Najmladja obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 70 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Prema podacima "Batuta", većina obolelih osoba (95 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, njih 32 odsto je hospitalizovano.

novosti.rs

 

RFZO: Od maja zamrzavanje embriona i o trošku države

U Srbiji će 10 toplana početi da koristi biomasu

Vrh svetske fizike u Beogradu

Srbija prerađuje više od 10% a EU više od 70% otpadnih voda

Brnabić otvorila prvu digitalnu farmu u Srbiji

Povećan broj vakcinisanih, epidemija jenjava

Hawking, vizionar zbog koga smo gledali u zvijezde

Novi radni prostor u službi nauke

Epidemija do maja, novi udar moguć na jesen

Inovacijama do održivog razvoja

Predstavljen "Pupin" - prvi srpski pseudo-satelit

Lončar: Vakcinacija je jedina zaštita od malih boginja

U Evropi 400% više slučajeva zaraze malim boginjama 2017.

Vikipedija“ na srpskom jeziku slavi 15. rođendan

Lončar: Više od 30.000 nevakcinisane dece u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button