glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel gas nato1
odalovic pupovac_6 ivo kolar partizan-zreb mrkela-i-miloje

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Počeo Festival nauke na Beogradskom sajmu

izvor: agencije  foto:                                                                           14.12.2017

festival-nauke

Jedanaesti Festival nauke, pod sloganom „Jedan na jedan”, otvoren je danas na Beogradskom sajmu, a ministar prosvete Mladen Šarčević otvarajući Festival najavio je da će sledeće godine biti otvoreno još centara za promociju nauke gde će mladi sticati znanja, ali i prijateljstva iz celog sveta.

Kako je istakao, važno je da postoje festivali, ali i centri za promociju nauke, kojih je trenutno 13 u Srbiji, a tokom sledeće godine nova tri centra biće otvorena u Banatu, Centralnoj Srbiji i Beogradu.

Ministar je ukazao da je novim budžetom izdvojeno 15,5 odsto više sredstava za nauku i obrazovanje, te da će u 2018. godini biti urađeno mnogo za obrazovni sistem - skoro sva deca počeće da rade vežbe iz prirodnih nauka, a počeće i digitalizacija obrazovnog sistema.

Podsetio je da je osim Istraživačkog centra u Petnici, koji je, kako je naveo, već afirmisan i poznat u svetu, ove godine afirmisan je jedan novi centar za lingvističke nauke u Tršiću.

Dodao je da će u saradnji sa Nacionalnim američkim fondom za nauku uskoro biti pokrenut i srpski Nacionalni fond za nauku što je i u skladu sa izradom novog Zakona o naučno-istraživačkoj delatnosti.

Ana Petrović, osnivač Festivala nauke, rekla je da će tokom četiri dana trajanja festivala u četiri hale Beogradskog sajma nauku predstaviti više od 700 učesnika iz 72 institucije.

Na ovogodišnjem Festivalu nauke od 14. do 17. decembra u nekoliko termina na Naučno-fantastičnoj bini u Hali 5 Beogradskog sajma, Stiv Vulf, naučni komunikator iz Holivuda, kroz eksplozivni naučni šou-program „Nauka iza Holivuda” otkriće posetiocima Festivala kakva se naučna magija dešava iza kamera holivudskih filmova. 

 

 

EU radi na ukidanju rominga između EU i Zapadnog Balkana

U BiH se umire od zagađenosti zraka

Alva – bitkoin iz Sombora

Zajednički izumi vode u budućnost

Epidemiolog Radovanović: MMR vakcina nije uzrok autizma

„Vikipedija“ poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

Živi svet na Balkanu u opasnosti zbog hidroelektrana

Završetak studije o potencijalima digitalizacije u regionu početkom naredne godine

Sedamdeset godina Instituta za medicinska istraživanja

Životna sredina još nije postala prioritet

Ukupno 93 osobe obolele od malih boginja

Ustavni sud odbacio inicijative protivnika obavezne vakcinacije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button