glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel6 gre-mak konvent
it sektor3 jeremic4 rusija martovski festival99 3laterala luka

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nemačka pojačava "uvoz" medicinskih sestara i tehničara

izvor: agencije  foto:                                                                                                                01.04.2018

 

gama noz

Novi ministar zdravstva Nemačke, Jens Špan želi da drastični manjak medicinskih sestara i tehničara u Nemačkoj ublaži pojačanim "uvozom" iz zemalja EU, piše dnevnik "Rajniše post", prenela je agencija Hina.

"U Nemačkoj već sad nedostaje preko 17.000 radnika u sektoru nege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i medicinskih sestara i tehničara iz evropskog susedstva", rekao je Špan.

On je najavio i ubrzano priznavanje diploma i stručnih svedočanstava iz inostranstva.

Političar Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) i stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbah je Španu prebacio da svojom politikom želi da oslabi EU partnere.

"Mi ne bismo smeli 'pokupovati' drugim zemljama njihove medicinske sestre i tehničare kojih i sada tamo već nedostaje", poručio je Lauterbah koalicijskom partneru Španu.

Špan je odgovorio da je "pojačani uvoz" medicinskih sestara i tehničara samo jedan od mehanizama, a da su jedan od važnijih elementa programi da bi se to zanimanje učinilo atraktivnijim, između ostalog i povećanjem plata.

Dnevnik "Pasauer noje prese", prenosi Hina, javlja da je glavni problem slabijeg plaćanja to što mnoge medicinske sestre i tehničari rade na određeno vreme, preko agencija koje plaćaju manje od dogovorenog tarifnog ugovora.

Regularno i za puno radno vreme zaposleni, medicinske sestre i tehničari zarade oko 3.000 evra bruto mesečno, a oni koji su zaposleni preko agencija, zarađuju oko 500 evra mesečno manje.

Prema poslednjim statističkim podacima iz 2015. godine, u Nemačkoj radi 300.000 stranih medicinskih sestara i tehničara, od čega najviše iz Poljske, a slede Bosna i Hercegovina, i Kazahstan.

 

 

Strazbur ne da srpsku imovinu u Hrvatskoj

Raspisan Konkurs za programe u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Konkursi za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore i regiona

Opštine na jugu Srbije pri vrhu po broju vraćenih u procesu readmisije

Dačić naložio hitnu kontrolu po ambasadama

Konkursi Ministarstva kulture i informisanja

Odbor o unapređenju prava manjina u Srbiji i Hrvatskoj

Kakvi su odjeci izložbe o Jasenovcu u UN

Izložba „Jasenovac - pravo na nezaborav" u UN

Zašto se u pasošu menja oznaka državljanstva?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button