glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bondstil sarajevo2 parlament bih 5
lutovac i boris zatvorenik biblioteka med kartoni kupovinaint trofej-mundobasket

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nema dogovora o putu BiH u NATO           

izvor: agencije  foto:                                                                                 07.03..2019.

covic-izetbegovic-dodik 

Sarajevo– Lideri pobedničkih stranaka na poslednjim izborima (SNSD, HDZ i SDA) Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović postigli su juče na sastanku u Sarajevu saglasnost oko toga da bi u narednih sedam do deset dana mogao da bude imenovan predsedavajući Saveta ministara BiH, a do kraja marta završeno i formiranje Saveta ministara. Do kraja ove sedmice usaglasiće tehničke detalje i potpisati izjavu o onome o čemu su se dogovorili.

Na konferenciji za novinare Dodik je to konačno približavanje stavova predstavio kao značajan korak u smislu evropskog puta BiH oko koga, kako je kazao, konsenzus nije upitan, kao što nije upitan ni u vezi s mehanizmom koordinacije.

Pitanje oko koga trojica lidera nisu ni juče uspeli prevazići razlike i postići zajednički dogovor jeste aktivacija Akcionog plana (MAP) za članstvo u NATO-u, čemu se srpska strana protivi, a bošnjačka to postavlja kao uslov za imenovanje mandatara i konstituisanje Saveta ministara.

Međutim, da ni to nije potpuno „zakovana stvar” i da postoji mogućnost dolaska do zajedničkog stava nagovestio je lider SDA Bakir Izetbegović rekavši da „Republika Srpska, definitivno, ima političko pravo na politički stav u vezi sa MAP-om, samo treba da ga efektuira kroz institucije na nivou BiH”.

Doneli smo zakone i strategije koje se odnose na MAP. Kad kažem vladavina zakona, pod tim podrazumevam i te zakone. Ali, to ne znači da oni ne mogu biti promenjeni i da je nemoguće usvojiti ono za što je zainteresovana Republika Srpska, naravno pod uslovom da se u Parlamentu BiH nađe dovoljno ruku”, rekao je Izetbegović.

Dodik, koji je predsedavajući Predsedništva BiH, istakao je da uslovljavanja formiranja Saveta ministara usvajanjem MAP-a, nije racionalno, ali da to pitanje neće nestati samo zato što Republika Srpska smatra da treba biti drukčije. Osvrćući se na Izetbegovićeve izjave, on je kazao je da će Republika Srpska pokrenuti inicijativu prema zajedničkim organima vlasti u BiH da se „promene određeni akti koji su drugačije govorili o vojnoj neutralnosti”. Ponovio je da je „zvanična politika Republike Srpske vojna neutralnost”, a da u Federaciji misle da BiH treba da se kreće prema NATO-u.

To pitanje može da ostane u debatama. Ono ne može da dobije saglasnost u vidu odluke iz niza razloga, ali je veoma realno i racionalno shvatiti da ono neće nestati zato što mi iz Republike Srpske smatramo da treba biti drugačije”, naveo je Dodik.

Dodao je da će to pitanje ostaviti za razgovore između partnera, to jest onih koji će činiti Savet ministara, te pozvao da se prvo završi s formiranjem novog saziva tog tela, a da se onda razgovara o drugim temama.

Lider SNSD-a uveren je da je moguć dogovor o raspodeli resora u Savetu ministara i da to ne bi trebalo da bude problem kada se usvoje principi na kojima treba zasnivati delovanje te institucije.

Ono što se sigurno neće desiti je da se imenuje (Zoran) Tegeltija i da se bukvalno njegova kandidatura mrcvari kroz javnost, a da se to ne desi na kraju. Mora da postoji čitav dogovor”, naglasio je Dodik i poručio da „u tom pogledu neće biti moguće nikakve igre”.

 

 

Dok Federacija BiH slavi, RS se seća ubistva srpskog svata

Srbija i RS zajedno grade tri hidroelektrane

Donosi li novi ambasador SAD novu politiku prema Dodiku ?

Ima li još opozicije u Republici Srpskoj?

Dodik i Vučić o pokušaju osporavanja naziva Republike Srpske

Novi poziv na srpsko jedinstvo u Sarajevu

Predsedništvo BiH u prvoj službenoj poseti Briselu

Strani predstavnici u BiH protiv promene imena RS

Neupitno ime Republike Srpske

MUP RS: Krivične prijave protiv Dragičevića i Stanivukovića


Ministar pravde BiH i njegov zamenik različito o Danu RS/Histerija oko Dana RS potvrđuje upitnost opstanka BiH

Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav RS, da se poštuje/Pompeovo podsećanje BiH na NATO integracije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button