glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina radnici888 roba1
korupcija te bih ebrd av srbija555555 Srbija44444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Donosi li novi ambasador SAD novu politiku prema Dodiku           

izvor: agencije  foto:                                                                                 21.02..2019.

dodik-i-abasador 

Banjaluka– Da li razgovor iza zatvorenih vrata predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i novog američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona – nakon prethodnog prihvatanja akreditiva – najavljuje nove vetrove i drugačiji pristup američkih diplomata u Sarajevu, čiji su prethodnici lidera najveće srpske partije stavili na crnu listu Amerike i izbegavali susrete s njim?

Da li je reč o novom pristupu SAD na krilima Trampove politike „nemešanja koju priželjkuju u RS, ili je možda i sam Dodik dao nagoveštaje pomirljivijih stavova, ili je pak na obe strane prevladao pragmatizam, pa je prepoznato da je lider stranke koja drži poluge vlasti na svim nivoima, a pritom je i predsedavajući Predsedništva BiH, postao – nezaobilazan?

Dodik i Nelson su izneli i oprečne stavove. I dok je Dodik diplomati iz SAD preneo da u BiH nema saglasnosti za nastavak puta u NATO, američki ambasador radovao se što će „pomagati zemlji da napreduje ka partnerstvu u NATO i EU, što su njeni zacrtani ciljevi”. Dodik je rekao kako će biti vremena da se pojasne pitanja, kao što je opredeljenje za saradnju sa NATO – ali bez članstva. Američkom diplomati rekao je da je visoki predstavnik „predugo u zadržan u BiH” i da što pre treba da bude korigovana njegova uloga. Na posletku Dodik je poručio: „Želim sve najbolje vama, vašim saradnicima i vašem predsedniku.”

Hoće li se na tome završiti odnos Dodika i diplomatskog predstavnika najmoćnije zemlje sveta? Aleksandar Vranješ sa Fakulteta političkih nauka (FPN) u Banjaluci za „Politiku” kaže da je to teško proceniti na osnovu jednog protokolarnog sastanka. Smatra da će upravo odnos prema NATO biti jedna od važnijih aktivnosti novoimenovanog ambasadora, pa mu se sigurno nisu dopali prvi stavovi koje je čuo po dolasku u BiH.

No, pozitivna vest je da je ovo prvi susret Dodika sa jednim američkim ambasadorom nakon dužeg perioda. Važno je za Republiku Srpsku da se ovaj kanal komunikacije obnovi. To nikako ne znači da će buduće političke poruke srpskih zvaničnika, posebno po pitanju NATO, biti prihvatljive američkoj strani. Zato je veoma važno što je Dodik jasno stavio do znanja da iz perspektive srpskih političkih predstavnika, EU integracije nisu niti mogu biti uslovljene NATO integracijama, što su naposletku potvrdili i zvaničnici EU u Briselu”, kaže Vranješ.

Dodaje da je ovo bila dobra prilika da novi ambasador razmisli o redefinisanju odnosa ambasade prema unutrašnjim pitanjima BiH i da uvaži činjenicu da nisu svi konstitutivni narodi jedinstveni u pogledu mnogih pitanja, te napominje: „Ako iz ambasade nastave praksu ucena i pritisaka, što direktno ili indirektno preko bošnjačkih partija i NVO sektora koji finansiraju, rizikujemo da se politička kriza u BiH produži.

Bivša ambasadorka Amerike ispraćena je iz BiH bez protokolarnog susreta s Dodikom. Duže vreme nije bilo razgovora, a neretko su mediji izveštavali o polemikama i razmeni optužbi. Šumovi na vezi između Dodika i Vašingtona podudarili su se sa raspisivanjem referenduma o Danu RS sredinom 2016. Tri dana pred inauguraciju Donalda Trampa, početkom 2017. objavljeno je da je Dodik na crnoj listi.

Na inauguraciju Trama nije mogao da ode, a krivca za to Dodik je pronalazio u „staroj administraciji”, koja mu nije izdala vizu, optužujući bivšu ambasadorku Morin Kormak da je „izrazito probošnjački nastrojena” i da „falsifikuje situaciju u BiH”.

O obrtima u Dodikovom odnosu s Amerikancima najviše se pričalo upravo u vreme Trampove pobede, kada su neki poverovali da bi odnosi mogli biti izglađeni, ali je bilo i skeptičnih. Dodiku je od američkih diplomata zamereno „nepoštovanje Dejtonskog sporazuma” i protivljenje odlukama Ustavnog suda BiH, na šta je on odgovarao da nije spreman trgovati interesima RS.

Poštujem Ameriku, veliku zemlju, koju sam uvek poštovao, čak i kada su imali negativan odnos prema nama, ali pojedinci mogu biti loši. Nikada nisam prestao poštovati SAD i verovao sam da će se uvek naći nit poštenja prema svima, posebno prema onima prema kojima su grešili i takvu veru imam i prema novoj administraciji”, govorio je Dodik u vreme kada su mu uvedene sankcije.

 

 

Ima li još opozicije u Republici Srpskoj?

Dodik i Vučić o pokušaju osporavanja naziva Republike Srpske

Novi poziv na srpsko jedinstvo u Sarajevu

Predsedništvo BiH u prvoj službenoj poseti Briselu

Strani predstavnici u BiH protiv promene imena RS

Neupitno ime Republike Srpske

MUP RS: Krivične prijave protiv Dragičevića i Stanivukovića


Ministar pravde BiH i njegov zamenik različito o Danu RS/Histerija oko Dana RS potvrđuje upitnost opstanka BiH

Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav RS, da se poštuje/Pompeovo podsećanje BiH na NATO integracije

Obeležavanje Dana RS, Brnabićevoj uručen orden

U policiji saslušana majka ubijenog Davida Dragičevića

Imidž Banjaluke: Prijestolnica kulture ili diktature?

Draško Stanivuković pušten da se brani sa slobode/MUP Srpske odbio pregovore o predaji Davora Dragičevića

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button