glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-pahor turski tok Zaplena kanabisa
mak-nato strazbur vakcina-beba Drasko Redjep-t djokovic 777777 novak-djokovic00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Predsedništvo BiH u prvoj službenoj poseti Briselu           

izvor: evn  foto:                                                                                 29.01..2019.

predsednistvo 

Kandidatski status BiH u Evropskoj uniji, ali i konačno odblokiranje procesa formiranja vlasti u BiH, koji se koči zbog Federacije BiH, biće glavne teme sastanka tročlanog Predsedništva BiH sa najvišim zvaničnicima Evropske unije u Briselu.

Predsednica RS Željka Cvijanović kaže da će predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik preneti realnu sliku o svemu što se dešava u BiH, i izraziće opredeljenost za evropski put BiH, na sastancima u Briselu.

Ona je istakla da će se u Briselu razgovarati o svim stvarima koje su prepreka za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU i oživljavanje evropskog puta zemlje.

- Sigurna sam da će glavno pitanje biti uspostavljene institucije na nivou BiH. Bez ovoga nema pretpostavke za bilo kakvo kretanje na evropskom putu. Pri kraju je tehnički deo, koji se odnosi na odgovore na upitnik Evropske komisije, jer treba da saberemo materijal i u suštini posao je završen - precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je sve ovo pretpostavka kako bi Evropska komisija mogla da ima pozitivno mišljenje.

- Verujem da će u Briselu biti razgovora i o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, znajući da je Reformska agenda, na kojoj smo funkcionisali u prethodnom periodu sprovodeći reforme, bila evropska, ali je i ovde došlo do zastoja u ispunjavanju određenih aranžmana, jer imamo zastoj u Federaciji BiH, kada je reč o formiranju vlasti - rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, nedostatak iskrenog unutrašnjeg dijaloga je trajni deficit BiH i neće biti pomaka sve dok je to tako. Navela je da nema stvarnog pomaka, napretka ni dijaloga sve dok jedna strana uvek traži utočište u nekoj stranoj ambasadi.

Kako kaže, nije se dogodilo da važni politički akteri sednu zajedno i diskutuju o stvarima važnim za sve konstitutivne narode i, uopšte, građane i Srpske i FBiH.

- A kada nemate dijaloga, nemate ni rešenja - rekla je ona.

Srđan Perišić, profesor Političkih nauka na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kaže za "Novosti" da sastanak u Briselu treba da pomogne u deblokadi procesa formiranja vlasti na nivou BiH.

- EU mora poslati jasan stav da su ucene, od Bošnjaka prema RS, prilikom formiranja vlasti nedopustive. Formiranje vlasti je zakonska obaveza, a već četiri meseca BiH nema vlast na državnom nivou zbog Bošnjaka i Federacije - ističe Perišić.

Profesor Miloš Šolaja kaže da je BiH sve dalje od EU zbog unutrašnjih odnosa i da je njihovo poboljšanje ključ za napredak.

- BiH mora postići unutrašnji koncenzus o mnogim pitanjima. Kada se pokaže EU da BiH može da se dogovori o tim pitanjima bez nametanja i raznih uplitanja, onda se može očekivati i konkretni potezi po pitanju kandidatskog statusa - ističe Šolaja.

REALNA SLIKA

Predsednica RS se nada da će u Briselu biti preneta realna slika o situaciji u BiH.

- Bojim se da su uši raznih stranaca, uključujući one iz EU, često nameštene da čuju samo ono što im se sviđa. Mislim da ovde svi moraju biti otvoreni. Mi sa svoje strane treba da uradimo ono što je neophodno, završićemo Upitnik Evropske komisije - rekla je Cvijanovićeva.

DVODNEVNA POSETA

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, i članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović boraviće 29. i 30. januara u zvaničnoj poseti Briselu, gde će se sastati sa najvišim zvaničnicima EU. Prvog dana posete, sastaće se sa potpredsednikom EK Federikom Mogerini. Radni doručak sa komesarom za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom predviđen je za sredu. Istoga dana Dodik, Komšić i Džaferović susrešće se i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

novosti.rs

 

Strani predstavnici u BiH protiv promene imena RS

Neupitno ime Republike Srpske

MUP RS: Krivične prijave protiv Dragičevića i Stanivukovića


Ministar pravde BiH i njegov zamenik različito o Danu RS/Histerija oko Dana RS potvrđuje upitnost opstanka BiH

Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav RS, da se poštuje/Pompeovo podsećanje BiH na NATO integracije

Obeležavanje Dana RS, Brnabićevoj uručen orden

U policiji saslušana majka ubijenog Davida Dragičevića

Imidž Banjaluke: Prijestolnica kulture ili diktature?

Draško Stanivuković pušten da se brani sa slobode/MUP Srpske odbio pregovore o predaji Davora Dragičevića

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button