glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

wef3 km sud bih
bosko-vuk euro ljubljana55 film roko Zaovine novak222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Neupitno ime Republike Srpske           

izvor: agencije  foto:                                                                                 25.01..2019.

skupstina555 

Nova politička kriza u Bosni i Hercegovini je na pomolu, nakon što je u srijedu najavljeno da će Stranka demokratske akcije putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta Republika Srpska.

No, lider stranke Bakir Izetbegović je na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu kazao kako zahtjev SDA nije da se ukine Republika Srpska, već da se u naziv tog bh. entiteta unesu i Bošnjaci i Hrvati, koji su, kako je rekao, građani četvrtog i petog reda u tom bh. entitetu.

Izetbegović je obrazložio i zbog čega se ta stranka sada odlučila na ovakav potez.

Intenzivirao se takav jedan negativan odnos prema Bosni i Hercegovini. Ko i kada će uputiti inicijativu, vjerovatno će je uputiti naši predstavnici u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Kada će je uputiti? Ostavićemo izvjestan rok i dati šansu da se odnosi poprave, odnosi prema Bosni i Hercegovini, prema njenom Ustavu, teritorijalnom integritetu, zakonima koje smo zajedno donijeli, prema strategijama koje su usvojene, prema Bošnjacima, prema Hrvatima, povratnicima, i tempiraćemo to u sljedećih pola godine“, kazao je Izetbegović.

Istovremeno, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a okupio je poslijepodne u Banjaluci predstavnike svih političkih partija u Republici Srpskoj. Evo šta je izjavio nakon završenog sastanka.

Ukoliko apelacija bude podnesena, a Ustavni sud prihvati da je uzme u razmatranje, smatraćemo to flagrantnim kršenjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i zatražićemo održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj ćemo donijeti odluku o budućem statusu Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine“, rekao je Dodik.

Dodik: Ukoliko apelacija bude podnesena, a Ustavni sud prihvati da je uzme u razmatranje, smatraćemo to flagrantnim kršenjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH

Bez obzira što se SDA danas praktično ogradila od najave kako će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta Republika Srpska, pravni stručnjaci kažu kako se radi o ustavnoj kategoriji i da se kao takva ne može razmatrati pred Ustavnim sudom BiH.

Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić o svemu kaže:

Takav zahtjev, ako bude uopće pokrenut, Ustavni sud jedino može odbaciti, jer nije ovlašten da ocjenjuje da li je jedna odredba Ustava BiH u skladu sa nekom drugom odredbom Ustava BiH. U Ustavu BiH stoji da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske. To je ustavna odredba, odnosno naziv Republike Srpske je ustavna odredba i ne može Ustavni sud mijenjati Ustav.“

Za ekonomisticu Svetlanu Cenić i SDA i SNSD postojeće haotično stanje u zemlji koriste u političke svrhe, pa je za nju i posljednja prepirka između SDA i SNSD-a ništa drugo do dogovor, jer smatra nelogičnim da dan nakon razgovora dvije strane o budućoj koaliciji jedna od njih u javnost izađe sa ovakvim prijedlogom.

Objasnite mi koji građanin ovdje u Bosni i Hercegovini može da misli pozitivno u ovakvoj atmosferi. Provešćemo toliko vremena ili će na kraju biti, evo nećemo menjati naziv, a vi vidite kako ćemo pod tepih staviti ovo što je potpisano“, ističe Cenić.

Inače, danas, 24. januara, se oglasio i OHR. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je u saopštenju za javnost podsjetio da se, prema Ustavu BiH, BiH sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, pozivajući stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim nivoima.

Slična reakcija je stigla i iz Delegacije Evropske unije u BiH u kojoj pozivaju sve političke stranke da se suzdrže od političkih manevara s ciljem skretanja pažnje sa stvarnih problema sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

 


Ministar pravde BiH i njegov zamenik različito o Danu RS/Histerija oko Dana RS potvrđuje upitnost opstanka BiH

Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav RS, da se poštuje/Pompeovo podsećanje BiH na NATO integracije

Obeležavanje Dana RS, Brnabićevoj uručen orden

U policiji saslušana majka ubijenog Davida Dragičevića

Imidž Banjaluke: Prijestolnica kulture ili diktature?

Draško Stanivuković pušten da se brani sa slobode/MUP Srpske odbio pregovore o predaji Davora Dragičevića

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button