glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

protest222 av1111 skupstina555
Sergej-Trifunovic ministarstvo kulture ljubljana55 mak 166.-lista-Miroslavljevog-jevandjelja novak222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Strani predstavnici u BiH protiv promene imena RS           

izvor: agencije  foto:                                                                                 27.01..2019.

ustavni-sud-bih 

Banjaluka– Ne zna se kako će završiti inicijativa SDA i hoće li u toj partiji odustati od najavljenog zahteva da od Ustavnog suda BiH zatraže da preispita ime Republike Srpske, to jest da oceni „ustavnost Ustava”, ali po događajima koji su usledili posle najave takve mogućnosti, sluti se i mogući razvoj političke krize čije je posledice teško predvideti.

Iza prve reakcije predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, u četvrtak posle podne na sastanku u Banjaluci, stale su sve političke partije iz RS, iz vlasti i opozicije, donevši usaglašenu izjavu. Ukoliko SDA ne odstupi od najavljene inicijative, a Ustavni sud BiH prihvati da preispituje ime RS, biće zakazana sednica Skupštine RS na kojoj će „biti doneta odluka o budućem statusu RS”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Argumentaciju za takav kontraodgovor pronalaze u uverenju da nije Banjaluka ta koja je najavila atak na ustavni poredak i mirovni sporazum. Srpske partije su kao prvi korak opisale upozorenje upućeno inicijatorima koje se ogleda u zahtevu da SDA javno i zauvek odstupi od najavljene inicijative.

S druge strane, u Izetbegovićevoj SDA svoje političke namere nastoje da uviju u oblandu pravnih pitanja koja „treba prepustiti sudovima”. To u Banjaluci čitaju kao zakulisnu igru u kojoj su, kako navode, već nekoliko puta prevareni, s tom razlikom što je ovaj put ulog toliko veliki pa ne žele da čekaju kako ne bi bili dovedeni pred svršen čin. Gnev iz Banjaluke ne smiruju ni mišljenja pravne struke iz Sarajeva, gde uglavnom tvrde da ova inicijativa nema nikakvu šansu pred Ustavnim sudom BiH.

Nepoverenje iz RS opisuje izjava Dragana Čavića, lidera NDP-a, data novinarima nakon sastanka partija iz RS: „Pravda, Dejtonski mirovni sporazum, međunarodno pravo i Ustav BiH na našoj su strani, ali matematika u Ustavnom sudu BiH nije.”

Naime, sud se sastoji od devet članova, a iz RS godinama stavljaju primedbe zbog preglasavanja od strane troje stranih sudija i dvoje bošnjačkih. Čavić podseća da primedbe na ime RS nije imala ni Venecijanska komisija. Ruska ambasada zatražila je sednicu Saveta za sprovođenje mira (PIK), koja je zakazana za utorak, potvrđeno je medijima u toj ambasadi.

Nakon što su u reakciji iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH naveli da je RS deo Ustava BiH, a inicijativa „neodgovorna”, i Brus Berton, šef misije OEBS-a u BiH, izjavio je da Dejtonski sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta – Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

I Delegacija Evropske unije u BiH poziva sve političke stranke u zemlji da se suzdrže od političkih manevara u cilju skretanja pažnje sa stvarnih problema BiH. „Polarizujući ultimatumi i potezi, uključujući preispitivanja ustavnog okvira zemlje, neće olakšati formiranje vlasti u ključnom trenutku za put zemlje ka EU”, saopšteno je. Britanska ambasada u potpunosti stoji iza izjave koju je izdala Delegacija EU u BiH.

Nakon prvobitne najave da će podneti zahtev sudu, Izetbegović je dao pojašnjenja iz kojih nije jasno šta namerava preduzeti. On, naime, navodi da je spreman odstupiti od inicijative ako SNSD „koriguje ponašanje”. Dodik odgovara Izetbegoviću da se nikakvi rokovi neće ispostavljati Banjaluci i ponavlja da će, ukoliko lider SDA ne odstupi od namera a sud prihvati zahtev, Skupština RS izneti svoj stav o tome.

Neke od reakcija sarajevske štampe: „U starom stilu – korak napred, nazad dva, predsednik SDA je juče bio odlučan da se ide u beskompromisnu apelaciju prema Ustavnom sudu BiH, a danas sve svodi na moguću političku trgovinu”, piše sarajevski „Dnevni avaz”. Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je RS s tim imenom zapisana od 1995. i da iza otvaranja ovakvog pitanja stoji neki drugi cilj – nestabilnost ili otvaranje rasprava između predstavnika dvaju naroda.

 

 

Neupitno ime Republike Srpske

MUP RS: Krivične prijave protiv Dragičevića i Stanivukovića


Ministar pravde BiH i njegov zamenik različito o Danu RS/Histerija oko Dana RS potvrđuje upitnost opstanka BiH

Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav RS, da se poštuje/Pompeovo podsećanje BiH na NATO integracije

Obeležavanje Dana RS, Brnabićevoj uručen orden

U policiji saslušana majka ubijenog Davida Dragičevića

Imidž Banjaluke: Prijestolnica kulture ili diktature?

Draško Stanivuković pušten da se brani sa slobode/MUP Srpske odbio pregovore o predaji Davora Dragičevića

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button