glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skupstina000 borci sa freedom barometar
Ruf-sastanak protiv islama INTELIGENCIJA Makavejev srbija-dejvis kup djokovic-pehar

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Novi poziv na srpsko jedinstvo u Sarajevu           

izvor: agencije  foto:                                                                                 04.02..2019.

vlada rs5 

Banjaluka– Ranije zagovarana ideja o jedinstvenom bloku srpskih partija u Sarajevu ostala je da visi u vazduhu, a stranački organi SNSD-a Milorada Dodika ponovili su taj predlog. Na okupljanje partija iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH pozvao je Dodik odmah posle oktobarskih izbora, na kojima je pobedio. Od tada nije bilo konkretnog odgovora s druge strane. Umesto izjašnjenja, u najvećoj stranci opozicije, SDS-u, zbog toga su nastupila previranja, pa i neki izlasci iz nje.

Naime, pojedinci iz struktura u SDS-u zastupali su stav da s Dodikom treba razgovarati dok se onaj drugi deo partije, prvobitno brojniji, toj saradnji protivio. Budući da se formiranje vlasti u organima BiH odužilo, jer su bošnjačke partije kalkulisale sa tim, i ovo pitanje ostalo je bez odgovora.

Doduše, unutar SDS-a vodile su se sve vreme rasprave treba li se prikloniti SNSD-u. One dosad nisu donele sasvim jasan odgovor na to pitanje, pa su stranački organi SNSD-a pre nekoliko dana ponovili poziv. Uradili su to nekoliko dana posle spekulacija pojedinih medija da bi u zajedničkim organima dve rivalske strane iz RS mogle ući zajedno, kako bi ostvarili takozvani „zlatni glas” u Sarajevu.

Prethodnih meseci kolebanje SDS-a bilo je povod pojedinim članovima te stranke da se samovoljno priklone Dodikovom bloku u RS. I donedavni opozicionar Dragan Čavić već je deo vlasti u RS, koja je formirana krajem minule godine, dok Savet ministara BiH u Sarajevu deluje u tehničkom mandatu.

Tamo sede predstavnici opozicije, SDS-a i PDP-a. Dodikov blok ima „kontrolni paket” u Domu naroda BiH, dok u Predstavničkom domu parlamenta BiH od 14 poslanika, koliko pripada RS, ima njih devet. Za osporavanje neke odluke u Predstavničkom domu mehanizmom entitetskog glasanja, neophodno je deset poslanika. Četiri poslanička mesta osvojile su partije opozicije, a jednog Izetbegovićeva SDA.

Medijima u RS se čini da su srpske stranke sve bliže dogovoru, a predsednik SDS-a Vukota Govedarica je rekao da su u toj stranci, uprkos lošem iskustvu u saradnji s Dodikovom partijom u Sarajevu, spremni da razgovaraju i vide šta SNSD nudi.

Željka Cvijanović, predsednica RS koja je i potpredsednik SNSD-a, izjavila je novinarima da je „svaki normalan političar svestan izazova pred kojim se nalazimo i pritisaka”, zbog čega treba da nastupaju zajedno u okviru istog političkog bloka. Branislav Borenović, predsednik PDP-a, rekao je za Alternativnu TV da je njegova stranka za dogovor u vezi s onim što čini srpske nacionalne interese.

Utisak je da je nedavna poseta Predsedništva BiH Briselu ublažila sukobe oko formiranja vlasti u BiH. Do zastoja je došlo najpre zbog uslovljavanja SDA u pogledu NATO-a, a zatim i zbog najave da će biti preispitano ime RS pred Ustavnim sudom BiH. Dodik je, kao predsedavajući Predsedništva BiH, pre nekoliko dana rekao da bi tokom ove sedmice mogla da bude zakazana sednica tog tela na čijem bi se dnevnom redu našlo imenovanje Zorana Telgeltije (SNSD) za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

 

 

Predsedništvo BiH u prvoj službenoj poseti Briselu

Strani predstavnici u BiH protiv promene imena RS

Neupitno ime Republike Srpske

MUP RS: Krivične prijave protiv Dragičevića i Stanivukovića


Ministar pravde BiH i njegov zamenik različito o Danu RS/Histerija oko Dana RS potvrđuje upitnost opstanka BiH

Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav RS, da se poštuje/Pompeovo podsećanje BiH na NATO integracije

Obeležavanje Dana RS, Brnabićevoj uručen orden

U policiji saslušana majka ubijenog Davida Dragičevića

Imidž Banjaluke: Prijestolnica kulture ili diktature?

Draško Stanivuković pušten da se brani sa slobode/MUP Srpske odbio pregovore o predaji Davora Dragičevića

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button