glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel av-orban Pristina33
av azilanti2 olenik medicinari svestenici ao

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav RS, da se poštuje/Pompeovo podsećanje BiH na NATO integracije           

izvor: agencije  foto:                                                                                 10.01..2019.

mile4 

Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav RS, da se poštuje

BANjALUKA - Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je definitivan stav Republike Srpske vojna neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez i da očekuje da tome ostanu privrženi i predstavnici RS u Savetu ministara.

RTRS prenosi da je Dodik u izjavi Srni, komentarišući poziv američkog državnog sekretara Majkla Pompea Predsedništvu BiH da prihvati nacionalni godišnji program za NATO, Dodik kazao da je sa tim pismom upoznat iz medija i da je briga Amerikanaca za situaciju u BiH kontinuirana.

"Oni pokušavaju da nađu bilo šta za šta bi se mogli zakačiti, ali moraju da se naviknu da je naš stav definitivan u tom pogledu. Republika Srpska je za vojnu neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez", rekao je Dodik.

Navodi se da je on ponovio da je u pogledu NATO i Akcionog plana za članstvo stav Srpske i njegov lično - privrženost Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

"Očekujem i od predstavnika Srpske u Savetu ministara da ostanu privrženi Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Svaka vrsta druge odluke bila bi protiv interesa Srpske i dovela bi svakoga ko bi se ponašao na taj način u poziciju da krši odluke najviših organa Republike Srpske", naveo je Dodik.

On je dodao da BiH ima okvir koji se zove Partnerstvo za mir i sarađuje sa NATO i da su, u tom pogledu, ostvarene mnoge zajedničke aktivnosti, ali da su novi zahtevi koji su ispostavljeni nešto drugo.

"Pozivanje na neke ranije donete odluke su potpuna konfuzija. Ako su donete odluke, zašto traže nove. U svakom slučaju novih odluka koje podrazumevaju približavanje NATO neće biti zato što Srpska i srpski narod, iz razloga koji smo ranije objasnili, prvenstveno što nas je NATO bombardovao i što su nam naneli ozbiljne gubitke u ljudskom i materijalnom smislu, ne može da prihvati članstvo u tom savezu", rekao je Dodik.

Navodi se da je Dodik ocenio da ni Komisija za NATO integracije koja se bavila ovim pitanjem nije završila posao. "Sve je to konfuzno. Pozivanje Pompea na ranije donetu strategiju spoljne politike BiH koju je usvojio Mladen Ivanić nije argument jer strategija nije pravno obavezujuća", kazao je Dodik.

Pompeovo podsećanje BiH na NATO integracije

POMPEO

To što je zvaničnik NATO-a u obraćanju BIH uzeo kao primer saradnju Srbije sa NATO-om, samo je bacanje prašine u oči – Srbe bi da prevedu žedne preko vode, smatra vojno-politički analitičar iz Republike Srpske Gostimir Popović.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo pozvao je tročlano Predsedništvo BiH da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje sa NATO-om, ističući da ne postoji razlog za zabrinutost da bi to moglo imati uticaja na odnose sa susedima jer, kako je ukazao, i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom.

Da li je ta poruka iz Vašingtona ublažavanje pritiska NATO-a na BIH i prihvatanje vojne neutralnosti ove države, ili je u pitanju sindrom „kuvane žabe“? Gostimir Popović vojno-politčki analitičar iz Republike Srpske kaže da nema ni govora da o tome da NATO menja pristup.

„NATO kao organizacija koja pravi najveći nered na ovoj planeti i ovoga puta pokušava da prevede srpski narod u BIH ’fžedne preko vode‘e. Oni kada vide da nešto ide teško, onda traže neke nove modelitete“, ocenjuje Popović.

To što je Pompeo uzeo kao primer saradnju Srbije sa NATO-om — ističući da iako nije član Alijanse, ima zajedničke vežbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a i da zato nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa tim savezom — Popović vidi kao „mamac“ za srpski korpus unutar BiH.

„Njima se, dakle, jednostavno ne može ništa verovati, jer oni imaju svoje zacrtane ciljeve koje ostvaruju, na ovaj ili na onaj način. Prema tome, ovo je samo jedno od mnogobrojnih prodavanja magle od strane predstavnika NATO-a i ne treba nasedati na njih, nego treba jednostavno ići onako kao je Republika Srpska zacrtala — svojim pravcem uz poštovanje onoga o čemu je Skupština donela odluku“, uveren je naš sagovornik.

Ministri spoljnih poslova NATO-a su odobrili 5. decembra prvi Godišnji nacionalni program, čime je BiH dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u. Pritom, zeleno svetlo za aktivaciju MAP-a ne znači automatski i članstvo u NATO-u.

Pompeo je pozvao članove Predsedništva Bosne i Hercegovine da prihvate Nacionalni godišnji program, koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o MAP-u. On je naveo da je približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u „jasno naglašeno u aktuelnoj Strategiji spoljne politike BiH i da razume da postoji zabrinutost unutar Predsedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa Alijansom mogao imati uticaja na odnose sa susedima“.

MAP predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija namenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO-u. Reforme i pripreme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, bezbednosnu i pravna pitanja.
 

 

Obeležavanje Dana RS, Brnabićevoj uručen orden

U policiji saslušana majka ubijenog Davida Dragičevića

Imidž Banjaluke: Prijestolnica kulture ili diktature?

Draško Stanivuković pušten da se brani sa slobode/MUP Srpske odbio pregovore o predaji Davora Dragičevića

Uhapšen Draško Stanivuković, Dragičević pregovara o predaji, njegova bivša supruga najavila tužbu gradu Banjaluci i Policiji RS

Supruga Dragičevića tvrdi da su ga specijalci uhapsili/ Policija tvrdi da traga za njim/Otkazani svi novogodišnji koncerti u Banjaluci, policija zabranila buduće proteste

Dodik: Za uspešnu regionalnu saradnju važni odnosi BiH i Srbije

U Banjaluci ponovljeni isti zahtevi/Davor Dragičević: Ne rušim državu, šta Vučić traži ovde

Republika Srpska je stabilna, institucije funkcionišu

Dodik: Tužilaštvo da se oglasi o Davidovom ubistvu ili lično organizujem protest

Komšić kritikuje policiju RS zbog dešavanja u Banjaluci/Dodik: Komšić koristi smrt mladića za političke ciljeve

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button