glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

1od5 novac5 Pristina33
ovk azilanti2 ZORAN-ZAEV kustendorf Kecmanovic fra-srb

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ministar pravde BiH i njegov zamenik različito o Danu RS/Histerija oko Dana RS potvrđuje upitnost opstanka BiH           

izvor: agencije  foto:                                                                                 13.01..2019.

sarajevo-3 

Ministar pravde BiH i njegov zamenik različito o Danu RS

MOSTAR- Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je da Dan Republike Srpske nije neustavan i da se obeležava u skladu sa zakonom u tom entitetu, istovremeno odbacujući optužbe na račun hrvatskih zvaničnika koji su prisustvovali proslavi 9. januara.

Sa druge strane, njegov zamenik Nezir Pivić ocenjuje da su izjave ministra izjave Grubeše pravno neutemeljene.

Prema važećem zakonu RS, dan tog entiteta je potpuno legalno 9. januara. Obeležavanje ovoga dana u skladu je s presudom Ustavnog suda BiH”, naveo je Grubeša koji je i sam prisustvovao toj proslavi kao član delegacije HDZ BiH.

Ustavni sud 2015. osporio je samo deo odluke o Danu RS-a koji se odnosi na deo obeležavanja verske krsne slave, a ne samoga dana 9. januara, navodi Hina.

On smatra i da je neprimereno napadati hrvatske zvaničnike zbog toga što su prisustvovali proslavi Dana RS.

Napad na mene ili moje stranačke kolege je neutemeljen i maliciozan, iskorišćen da se stvori loša slika u javnosti o nama, bez da se oda poštovanje da smo pokazali spremnost za stvaranje uslova za suživot kroz priznavanje prava drugih da slave ono što nas ne vređa niti nam šteti”, istakao je Grubeša.

Na ovu izjavu reagovao je zamenik ministra pravde Nezir Pivić koji je za Kliks.ba rekao da su Grubešine izjave pravno neutemeljene i pogrešno argumentovane.

Apsolutno se ne slažem s izjavom ministra Grubeše da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim samo odredbe Zakona o praznicima RS-a koji se tiču samo verskog obilježavanja Dana RS 9. januara, jer upravo u Odluci Ustavnog suda je navedeno da 'obeležavanje 9. januara nema simboliku kolektivnog zajedničkog sećanja koje može doprineti jačanju kolektivnog identiteta, kao vrednosti koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu...”, kazao je Pivić, prenosi Tanjug.

Uprkos njegovoj funkciji, državnog ministra pravde, kaže on, Grubeša pokazuje potpuno nepoznavanje, pa često i grubo kršenje zakonodavstva Bosne i Hercegovine, da bi njegove izjave imale bilo kakvu težinu i značenje.

On je rekao da uprkos svim pokušajima prisustvo delegacije HDZ-a, pa i u sklopu toga i ministra pravde Grubeše, obeležavanju „neustavnog” Dana RS, ničim ne može opravdati.

Sasvim je sigurno da će u najskorije vreme princip 'Nepoznavanje prava škodi' (Ignorantia iuris nocet) doći do izražaja”, zaključio je zamenik ministra pravde BiH.


Histerija oko Dana RS potvrđuje upitnost opstanka BiH

BANjALUKA- Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da histerija u Federaciji BiH, koja je pokrenuta povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, potvrđuje da je BiH daleko od unutrašnjeg dogovora i da je njen opstanak jednako upitan danas kao i 1992. godine kada je Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH.

Ni 1992. godine muslimani-Bošnjaci nisu bili spremni da prihvate da ovde žive i drugi narodi, koji polažu jednako pravo na zemlju u kojoj su rođeni i na kojoj vekovima žive. Danas, 27 godina kasnije, i dalje ne prihvataju tu činjenicu, samo što, umesto oružjem, medijskom i političkom hajkom pokušavaju da, prvenstveno Srbima, kažu da nemaju pravo da slave dan kada je nastala Republika Srpska”, rekao je Dodik za Srnu, prenosi RTRS.

On je ocenio da je sada više nego jasno da BiH bez međunarodnog tutorstva ne može da preživi, ali da se i tom tutorstvu nazire kraj.

I umesto da se odluče na dijalog i politiku mogućeg, bošnjački političari biraju histeriju koja će se samo njima obiti o glavu. Onoga dana kada su osporili 9. januar kao Dan Republike Srpske pred Ustavnim sudom, oni su pokušali da ospore naše pravo na postojanje, koje nam čak garantuje i mirovni sporazum na kojem je i nastala današnja BiH”, naveo je Dodik, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, iako svi dobro znaju da je novi Zakon o praznicima usaglašen sa Ustavom BiH, i mediji i političari i kvazianalitičari u FBiH utrkivali su se da obmanu i svoju i međunarodnu javnost da je u pitanju neustavan praznik.

Dodik je rekao da je novina u toj histeriji i pokušaj disciplinovanja i drugog od tri konstitutivna naroda, hrvatskog, sporeći im pravo da prisustvuju svečanostima organizovanim povodom Dana Republike Srpske, čime političko Sarajevo pokušava da poruči da su izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva dobili „autorska prava” nad Hrvatima.

Sve što gledamo i slušamo poslednjih dana iz FBiH nam govori da se tamo sistematski neguje javnost koja ne prihvata realnost, odnosno Republiku Srpsku, što automatski u Srpskoj proizvodi javnost koja ne prihvata BiH”, kazao je Dodik.

On je dodao da medijski linč onih koje su smeli da linčuju, a došli su u Banjaluku 9. januara, nije ništa drugo do pokušaj zastrašivanja i izolacije Srpske, koju je nakon 27 godina postojanja teško izolovati.

Videli smo kako je na stub srama stavljen ambasador Hrvatske, ali to moćno Sarajevo ni slične poruke nije smelo da uputi ambasadorima Rusije ili Srbije, koji su takođe bili na obeležavanju Dana Republike. Sve to govori da političko Sarajevo ne napušta politiku autizma, koja nas sve vraća na početak, na unitarističke ambicije Bošnjaka prema BiH”, zaključio je Dodik.


 

Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav RS, da se poštuje/Pompeovo podsećanje BiH na NATO integracije

Obeležavanje Dana RS, Brnabićevoj uručen orden

U policiji saslušana majka ubijenog Davida Dragičevića

Imidž Banjaluke: Prijestolnica kulture ili diktature?

Draško Stanivuković pušten da se brani sa slobode/MUP Srpske odbio pregovore o predaji Davora Dragičevića

Uhapšen Draško Stanivuković, Dragičević pregovara o predaji, njegova bivša supruga najavila tužbu gradu Banjaluci i Policiji RS

Supruga Dragičevića tvrdi da su ga specijalci uhapsili/ Policija tvrdi da traga za njim/Otkazani svi novogodišnji koncerti u Banjaluci, policija zabranila buduće proteste

Dodik: Za uspešnu regionalnu saradnju važni odnosi BiH i Srbije

U Banjaluci ponovljeni isti zahtevi/Davor Dragičević: Ne rušim državu, šta Vučić traži ovde

Republika Srpska je stabilna, institucije funkcionišu

Dodik: Tužilaštvo da se oglasi o Davidovom ubistvu ili lično organizujem protest

Komšić kritikuje policiju RS zbog dešavanja u Banjaluci/Dodik: Komšić koristi smrt mladića za političke ciljeve

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button