glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bondstil SEDNICA parlament bih 5
lutovac i boris zatvorenik biblioteka med kartoni kupovinaint trofej-mundobasket

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dok Federacija BiH slavi, RS se seća ubistva srpskog svata           

izvor: agencije  foto:                                                                                 01.03..2019.

sarajevo2 

Sarajevskim ulicama vijore se državne zastave, koje su istaknute na zgradama institucija, na privatnim objektima, ulica, saobraćajnicama i pešačkoj zoni.

Kako navodi bosanski portal Kliks, postavljeno je više od dva kilometra konopaca na kojima je nanizano više od hiljadu komada državnih zastava manjeg formata.

Zastave su postavljene i na stubovima javne rasvete, koje se nalaze uz glavnu gradsku saobraćajnicu, od ulice Maršala Tita, do Stupa i nazad do Vijećnice, gde ih je najviše.

Dok se u Federaciji BiH obeležava dan kada su muslimani i Hrvati proglasili nezavisnu BiH, kod Srba u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, 1. mart budi sećanja na ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, Nikolu Gardovića, a potom na krvavi rat i stotine hiljada žrtava, ističe RTRS.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik napominje da ne postoji zakon o praznicima BiH na koji su pristala sva tri konstitutivna naroda, što znaci da 1. mart nije praznik, i da taj dan i dalje ostaje samo privatna svetkovina Bošnjaka u BiH.

"Prvi mart se nikada neće slaviti u Republici Srpskoj jer je to tragično podsećanje na dan kada je u Sarajevu napadnuto sve na šta naš narod kao i ostali polažu pravo. Prvo su nas preglasali, potom napali najvažniji nacionalni simbol i konačno ubili srpskog svata", rekao je Dodik.

Upitan da prokomentariše čestitku koju je povodom 1. marta predsednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio Dodiku i svim građanima BiH, Dodik je ocenio je da su time "pokušali da se našale i da budu cinični".

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da 1. mart u percepciji i Srba i Republike Srpske definitivno nije nikakav dan nezavisnosti niti je neki poseban dan, osim što je poseban po tome što asocira na ubistvo, krv, mržnju i na smrt.

To je, kaže, dan čija se simbolika ogleda u netrpeljivosti prema zastavi Republike Srpske, prema Republici Srpskoj, prema najmanje jednom konstitutivnom narodu koja dolazi iz političkog Sarajeva.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da 1. mart slave oni koji su tada pokušali da oteraju Srbe sa ovih prostora, da im ukinu pravo glasa.

Pre 27 godina većina građana BiH na referendumu se opredelila za nezavisnu državu ravnopravnih građana, naroda BiH - muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a zemlje članice Evropske zajednice priznale su BiH 6. aprila 1992. godine, a SAD dan kasnije.

Parlament je 28. februara 1995. godine doneo odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti BiH, podseća N1 BiH.

Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti BiH i državnim praznikom potpisao je tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

 

 

Srbija i RS zajedno grade tri hidroelektrane

Donosi li novi ambasador SAD novu politiku prema Dodiku ?

Ima li još opozicije u Republici Srpskoj?

Dodik i Vučić o pokušaju osporavanja naziva Republike Srpske

Novi poziv na srpsko jedinstvo u Sarajevu

Predsedništvo BiH u prvoj službenoj poseti Briselu

Strani predstavnici u BiH protiv promene imena RS

Neupitno ime Republike Srpske

MUP RS: Krivične prijave protiv Dragičevića i Stanivukovića


Ministar pravde BiH i njegov zamenik različito o Danu RS/Histerija oko Dana RS potvrđuje upitnost opstanka BiH

Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav RS, da se poštuje/Pompeovo podsećanje BiH na NATO integracije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button