glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skupstina vojska kosova Dragan-Covic
mediji sajam9 pasos-22 cga sp srbija fudbal2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Smene i isključenja u VMRO DPMNE zbog saradnje sa Zaevim     

izvor: agencije  foto:                                                                             23.10.2018  

parlament11

Centralni komitet VMRO DPMNE, opozicione stranke u Makedoniji smenio je potpredsednika stranke Mitka Jančeva i člana Izvršnog komiteta Kostadina Bogdanova i isključio nekadašnje visoke funcionere Sašu Mijalkova i Nikolu Todorova.

Razlog za takav potez je, prema rečima potpredsednika stranke Aleksandra Nikoloskog, njihova "snažna saradnja sa (makedonskim premijerom i liderom SDSM Zoranom Zaevom i organizovanje grupe za pritiske, ucene, pretnje i potkupljivanje poslanika VMRO DPMNE i koalacije 'Za bolju Makedoniju' da bi glasali ustavne izmene".

"Zbog delovanja protiv interesa VMRO DPMNE, ali i Makedonije, Jančev i Bogdanov su razrešeni stranačkih funcija, a za Mijalkova i Todorova je od matičnih opštinskih komiteta zatraženo da povedu disciplinski postupak i da ih isključe iz stranke", rekao je Nikoloski novinarima oko ponoći u ponedeljak, nakon četvoročasovne sednice Centralnog komiteta.

Kako je istakao Nikoloski,"VMRO DPMNE, na sreću, ima snažne mehanizme da se pročisiti, isčisti i da jasno korača napred".

"VMRO DPMNE završava sa hipotekama iz prošlosti, doživljava svoju katarzu i produžava napred snažno, reformisano i jedinstveno... danas korača napred svesna za izazove koji dolaze", rekao je potpredsednik stranke i istakao da je Centralni komitet dao punu podršku predsedniku Hristijanu Mickoskom.

Nikoloski je zatražio od i državnog tužilaštva da istraži navode o pritscima, pretnjama, ucenama i potkupljivanjun poslanika opozicije, a Centralni komitet je od osam poslanika koji su mandat dobili na listi kolicije "Za bolju Makedoniju" a glasali su za početak ustavnih promena, zatražio da "odmah podnesu ostavke, jer rade protiv volje gradjana".

U medijima su juče objavljene informacije o navodnim podelama u stranci, kao i da pristalice nekadašnjeg šefa državne bezbednosti Saše Mijalkova nameravaju da smene Mickoskog sa funkcije predsednika VMRO DPMNE.

Smenjeni potpredsednik VMRO DPMNE i gradonačelnik Kavadaraca Mitko Jančev je jedan od retkih funcionera koji je izašao na referendum 30. septebra i glasao protiv Dogovora, kao i bivši ministar za zdravlje i dugogodišnji visoki stranački funkcioner Nikola Todorov.

Smenjeni član Izvršnog odbora VMRO DPMNE Kostadin Bogdanov, koji dolazi iz reda takozvanih reformatora je pred referedum javno podržavao Dogovor sa Grčkom i članstvo Makdonije u EU i NATO.

Posle septembarskog refereduma je sa mesta zamenika genralnog sekretara VMRO DPMNE smenjen još jedan "reformator" Slobodan Bogoevski, koji se zalagao da članovi i simpatizeri stranke izadju na referendum i glasaju "protiv".

U petak kasno uveče Izvršni komitet VMRO DPMNE je na vanrednoj sednici, na predlog predsednika stranke Hristijana Mickoskog, isključio sedam poslanika koji su glasali za predlog Vlade Makedonije za pristupanje ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom.

 

 

Sobranje dvotrećinskom većinom usvojilo odluku za početak ustavnih izmena

Cipras : Ispunite obaveze iz sporazuma/Mickoski: Sporazum odbacuje većina makedonskih građana

Zaev pozvao poslanike da prihvate Prespanski sporazum

Zaev Makedoncima: Novo ime ili izolacija

Predreferendumska ofanziva u Makedoniji

Tači u Skoplju: Optimista sam oko sporazuma sa Srbijom

Merkel Makedoncima: Referendum je vaša istorijska šansa

Merkel stigla u Makedoniju

Gužva u Skoplju uoči referenduma

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button