glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skupstina vojska kosova sobranje11
mediji sajam9 pasos-22 cga sp srbija fudbal2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Čović: Nema formiranja vlasti u BiH bez promene izbornog zakona

izvor: agencije  foto:                                                                                              23.10.2018.

Dragan-Covic 

BANjALUKA - U Bosni i Hercegovini od danas teče trodnevni rok za podnošenje primedbe na rezultate opštih izbora, koji su saopšteni u ponedeljak, a odlazeći hrvatski član Predsedništva BiH, Dragan Čović, najavljuje da vlast u Federaciji BiH neće biti formirana dok se ne izmeni Izborni zakon.

Čović je bio kandidat za još jedan mandat u tročlanom Predsedništvu BiH, ali je izbornu trku izgubio od lidera Demokratske fronte Željka Komšića, kome će ovo biti treći mandat hrvatskog člana u tom telu i sva tri puta su ga na tu poziciju izabrali Bošnjaci.

Komšić je na ovim izborima dobio 225.500 glasova dok je Čović dobio 154.819 glasova. Čović, međutim, kaže da je Komšić „marioneta”.

Čović je gostujući na RTRS-u rekao da ne želi da govori loše o bilo kome pa ni o Komšiću. Ipak, dodao je da Komšiću to mesto ne pripada i da nije ni legalan ni legitiman hrvatski član Predsedništva BiH.

Navodi da ima odluku Ustavnog suda koja govori o legitimnosti predstavljanja i ponovio da je stav njegove stranke HDZ BiH da nema formiranja vlasti dok ne bude izmenjen Izborni zakon BiH jer je to za ovu stranku, ali i za BiH, kako kaže, pitanje svih pitanja.

Naravno da ćemo se prilagođavati potrebama političkog trenutka u BiH, ništa ne smemo zaustaviti, niti je ovo bilo kakva blokada, ovo je inicijativa za BiH”, ističe Čović, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, mora se zaštititi pozicija hrvatskog naroda kao konstitutivnog i ravnopravnog u BiH, čime se štiti i BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

Moramo se do kraja vratiti izvornom Dejtonskom sporazumu, jer ćemo bez njega imati ovakve eksperimente koji će zaustaviti sve što smo stavili sebi u program kada je reč o EU”, napominje Čović.

Čović je dodao da će HDZ BiH, koja je osvojila značajno više glasova na proteklim izborima i Komšićeve Demokratske fronte, ići u koalicije sa kojima može da kreira budućnost i jasnu poziciju hrvatskog naroda u BiH i realizuje projekte koje su predstavljali u izbornoj kampanji.

 

 

Mogu li hrvatske partije da sabotiraju formiranje vlasti u BiH

Može li biti blokirano formiranje nove vlasti u BiH?

U BiH i mrtvi na spisku za glasanje

Mogerini i Han: Nove vlasti BiH treba da odvedu zemlju dalje na putu ka EU/Šta su međunarodni posmatrači vidjeli na izborima

CIK BiH: Najviše glasova osvojili Dodik, Komšić i Džaferović

Strah u BiH od novih granica na Balkanu

'Armija' kandidata za izbore u BiH

Stotine novih izbjeglica i migranata ulaze u BiH

Sve više novinara u politici

Merkel: Nema promena granica na Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button