glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

poplave eu-sa mediji
parada2 selakovic-slo granica 4 Metju-Palmer novak-zverev cedevita ljubljana

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

O sudbini ZSO će se odlučivati u Parizu?

izvor: agencije foto:                                                                                                        05.06.2019.

pristina222

Sastanku delegacija Beograda i Prištine, zakazanom za 1. jul u Parizu, čiji će domaćini biti francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, smeši se ista sudbina, kao i forumu sa istim akterima održanom u Berlinu, s kraja aprila. Tokom prethodnog meseca stvari se nisu pomakle sa mrtve tačke, pa ukoliko evropski lideri narednih nedelja ne promene taktiku, dijalog dve strane teško da će biti otkočen u francuskoj prestonici.

Albanci ne odstupaju od stava da takse na proizvode iz centralne Srbije ne treba čak ni suspendovati, a tamošnji zvaničnici, dodatno, poručuju da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština. Sa takvim "ulogom" prištinske strane, razgovori u Parizu stoje na staklenim nogama.

Odnosno, praktično je iluzorno da se naš tim pojavi u Gradu svetlosti na sastanku koji bi neformalno suspendovao Briselski sporazum i u kojem bi Hašim Tači, kako je najavljivao, mogao da potegne čak i pitanje prisajedinjenja Preševa, Bujanovca i Medveđe lažnoj državi Kosovo.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je preksinoć da oko ovog sastanka traju konsultacije Merkelove i Makrona sa Amerikancima i da ne oni znaju da "ne sme da se dozvoli da Pariz bude katastrofa". A, ako se bude videlo da se ide u tom smeru, kako je rekao, "ko zna da li će se Pariz i dogoditi".

O tome kakvi su izgledi da se do početka jula stvore uslovi za bilo kakav opipljiv dogovor, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za "Novosti" da do toga neće doći ukoliko EU i SAD snažno ne pritisnu albansku stranu koja se ponaša razmaženo:

- Predsednik Vučić je Makronu i Merkelovoj poslao poruku da Srbija nije spremna da bude statista u ovom filmu i da sedi na optuženičkoj klupi, već da želi stvarne pregovore.

Pre zauzimanja pozicija za pariskim stolom, dijalog Beograda i Prištine, kao i celokupna situacija na Kosmetu biće tema na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN u ponedeljak. Tim povodom predsednik Vučić razgovarao je u utorak sa šefom Misije UN na KiM Zahirom Taninom i na tom sastanku je zaključeno da je međunarodno prisustvo na KiM više nego potrebno, imajući u vidu da je situacija i dalje nestabilna, uz česte incidente i tenzije.

- To što prištinska strana kontinuirano povlači iracionalne i jednostrane poteze i konstantno pribegava provokacijama, samo potvrđuje da ona sistematski radi na tome da onemogući bilo kakav dijalog - preneo je Vučić šefu Unmika.

Predsednik je osudio napad na zaposlene UN u poslednjoj akciji tzv. kosovskih specijalnih jedinica, kada je povređen i jedan pripadnik misije Unmika i ocenio da je uloga UN na KiM od presudnog značaja za Srbiju:

- Za nas je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u SB, u skladu sa Rezolucijom 1244, od suštinskog značaja kako bi Savet bezbednosti i međunarodna zajednica bili redovno i transparentno informisani o stanju na terenu, političkoj i bezbednosnoj situaciji, posebno u pogledu položaja Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa, kao i o svim drugim problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

SLAVE SEDAM DANA UZ KLINTONOVE, OLBRAJTOVU, KLARKA...

NOVE provokacije Prištine mogu se očekivati već od danas. Kosovski Albanci 12. juna, kada su NATO trupe ušle na KiM, obeležavaju kao "dan oslobođenja". Međutim, kako je ove godine 20 godina od tog događaja, odlučili su da slavlje produže na sedam dana i započnu ga od 5. juna.

- Cilj Albanaca je dalja destabilizacija i stalni pritisak na Srbe kako bi se iselili. Oni će sve učiniti da proteraju preostale Srbe sa Kosmeta - smatra nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović.

U Prištini su krajem marta osnovali i odbor za organizaciju proslave na čijem čelu je bivša predsednica lažne države Atifete Jahjaga. Prema nekim najavama, pozivnice su poslate na adrese Klintonovih, Madlen Olbrajt, Veslija Klarka, Tonija Blera, kao najzaslužnijih za bombardovanje Srbije i otimanje njene južne teritorije. Očekuje se da će se oni i pojaviti u Prištini.

Tamošnji lideri smatraju da je ulaskom NATO snaga Kosovo postalo slobodna i nezavisna država. Hašim Tači je ranije kazao da taj dan kad je NATO ušao i uklonio Srbiju predstavlja početak "slobode i demokratske tranzicije".

Predsenik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je to najtužniji dan za srpski narod i da ga ne iteresuje šta Albanci slave:

- Svakako očekujemo nove incidente, naročito što su iz prištinskog tužilaštva rekli da nisu pohapsili sve. To znači da će nastaviti kontinuirano da pritiskaju Srbe i maltretiraju ljude. Na to moramo da budemo spremni i nađemo odgovor.

novosti.rs

 

 

Policija Kosova: Na severu i jugu Mitrovice akcija protiv kriminalne grupe/ROSU uhapsila 13 Srba na severu KiM

Srpska lista se ne vraća u prištinske institucije, podržaće rušenje vlade

Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU

Da li građanima dati da odlučuju o teritoriji Kosova?

Srpska lista pobedila u sve četiri opštine

Izbori na severu Kosova

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o srpskim zločinima

Srpska lista u predizbornoj utrci sa sobom

Premijer Kosova najavio kontramere Srbiji

CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste/Vučić: Šokiran sam bezobrazlukom Prištine

Kosovu iz Sirije vraćeno 110 državljana

Kosovo razjedinjeno ka Berlinu

Godišnjica sporazuma kojeg nema: Šest godina mrtvog slova iz Brisela

Kosovo sve teže do Šengena

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button