glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Vucic-00 vojska3 gasovod 2
odlazak sarovic-milicivec-govedarica petrovic-skroponja der lajen bruks novak

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

DW: 20 godina misije Bundesvera na Kosovu 

izvor: agencije foto:                                                                                                        04.07.2019.

bondstil

Za produženje mandata glasala su 493 poslanika, protiv je bilo 146, a šestoro se uzdržalo. Nastavak misije na Kosovu podržali su, osim vladajućih Demohrišćana i Socijaldemokrata, još Zeleni i Liberali dok su protiv bili poslanici desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i Levice. Debata u kojoj su izneti različiti stavovi trajala je oko 45 minuta.

Juratović: Opet preti rat

Demohrišćanin Peter Bajer podsetio je da su trupe pre dve decenije zatekle "zemlju uništenu ratom, sa preko 850.000 izbeglica, a to je sasvim drugačija situacija od one danas".

Pozitivne promene se, kako je rekao, mogu zahvaliti i vojnikinjama i vojnicima Kfora. Bajer je rekao da je dobro što je maksimalni mandat smanjen na 400 vojnika, ali da tu granicu ne treba prebrzo dalje snižavati "jer ne ide sve u pozitivnom smeru".

"Na Kosovu danas nema oružanih konflikta pa je ipak mir veoma krhak", rekao je i socijaldemokrata Josip Juratović. On je podržao misiju tvrdeći da je to jedan od dva načina koje Nemačka ima da se pobrine za stabilnost u regionu. Drugi je, kako je rekao, evropska perspektiva.

"Treba da prestanu igrice. Već petnaest godina razgovaramo sa zemljama Zapadnog Balkana o evropskoj perspektivi, a sada sa reči konačno valja preći na dela. Nekad mislim da mnogi još nisu shvatili - na Balkanu preti rat. Moramo da delamo svesni toga kako bismo sprečili novo krvoproliće u srcu Evrope", dodao je Juratović.

Poslanik desničarske AfD Armin-Paulus Hampel zalagao se protiv nastavka misije, rekavši da je ona od početka bila kršenje međunarodnog prava i rezolucije 1244.

"Iz toga je proizašla takozvana failed state, kriminalna država kojom vladaju kriminalci. Trgovina drogom, ljudima, poslovi sa oružjem, ilegalno pranje novca - o tome čitamo u vestima svake međunarodne agencije."

On je, govoreći o idejama o razgraničenju, zaključio: "Kosovo nije sposobno da preživi, pre ili kasnije će se priključiti Albaniji. Dajmo Srbiji regione u kojima prevashodno žive Srbi kako bi u miru mogli da žive među svojim sunarodnicima."

O kršenju međunarodnog prava govorio je i Aleksander Noj iz Levice: "Nečuveno je da se kritika ove misije uvek izjednačava sa kritikom Bundesvera. Ne. Ne radi se o vojnikinjima i vojnicima koji tamo služe. Radi se o donosiocima političkih odluka koji ih instrumentalizuju i šalju tamo za interese svoje politike moći."

Poslanik Zelenih Manuel Zaracin je, podržavajući produženje mandata, podsetio na jačanje tenzija na Kosovu i nedavna hapšenja na severu Kosova kada je navodno bilo i razmene vatre.

"Kada se to zna, Kfor je i dalje elementarni faktor stabilnosti i zaštite. Sa tim je tamo saglasna velika većina stanovništva, uključujući i srpsku manjinu u parlamentu i Vladi kao i Vlada Srbije", rekao je Zaracin.

On je dodao da Zeleni nisu zadovoljni načinom na koji je, bez uključivanja srpske manjine u odluku, formirana kosovska vojska, ali je taj čin nazvao "reakcijom na pretnje i agresivnu retoriku srpske Vlade". Srpski političari sa Kosova su marionete, rekao je Zaracin, a svi oni koji dignu glas, bivaju označeni kao izdajnici - između ostalih Oliver Ivanović.

Najduža misija u istoriji

Učešće u jedinicama Kfora je najduža misija u istoriji moderne nemačke vojske. Do sada je njoj služilo 135.000 nemačkih vojnika. Život je izgubilo 27 vojnika - ali ne u borbama, već u saobraćajnim nesrećama, nezgodama sa oružjem ili samoubistvima.

Prošlog oktobra je Bundesver predao svoju dugogodišnju bazu u Prizrenu kosovskim vlastima i tamo treba da nastane "inovacioni park".

 

 

Vlada Kosova šalje pokretne prodavnice na sever

Sve prodavnice prestaju da rade od ponedeljka

O sudbini ZSO će se odlučivati u Parizu?

Policija Kosova: Na severu i jugu Mitrovice akcija protiv kriminalne grupe/ROSU uhapsila 13 Srba na severu KiM

Srpska lista se ne vraća u prištinske institucije, podržaće rušenje vlade

Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU

Da li građanima dati da odlučuju o teritoriji Kosova?

Srpska lista pobedila u sve četiri opštine

Izbori na severu Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button