glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori bih predsednistvo trolovi
koridor 10 sergej noc muzeja 3 bertomeu kosa rafa-novak

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srpska lista pobedila u sve četiri opštine

izvor: agencije foto:                                                                                                         20.05.2019.

srpska lista44

Kosovska Mitrovica– Kandidati Srpske liste za gradonačelnike na današnjim vanrednim lokalnim izborima pobedili su u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, potvrđeno je „Politici” oko 20 časova. U Srpskoj listi je Tanjugu rečeno da su oni osvojili veći broj glasova uz veću izlaznost nego na lokalnim izborima 2017. godine.

Naši kandidati odneli su ubedljivu apsolutnu pobedu u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i severna Kosovska Mitrovica, čime je srpski narod na severu KiM još jednom nedvosmisleno i skoro jednoglasno potvrdio spremnost da odlučno brani svoj opstanak i politička prava na KiM i organsku vezu sa svojom državom Srbijom”, rečeno je u Srpskoj listi.

Oni ocenjuju da je tako propao poziv na bojkot onih u Srbiji koji su hteli da sever Kosmeta gurnu u ruke Albanaca, preneo je Tanjug.

Izlaznost do 19 časova u Kosovskoj Mitrovici bila je 38,74 odsto (8.545 birača), a u Zubinom Potoku 50,74 procenta, odnosno 4.331 birač, saopšteno je iz Centralne izborne komisije. U Leposaviću je glasalo 41,57 odsto, ili 7.550 birača, a u Zvečanu 45,71 odsto upisanih birača, ili njih 4.169.

Kandidate za gradonačelnike na vanrednim izborima imali su Srpska lista, Demokratska partija Kosova i pokret Samoopredeljenje.

Kandidati Srpske liste su Goran Rakić u Kosovskoj Mitrovici, Vučina Janković u Zvečanu, Srđan Vulović u Zubinom Potoku i Zoran Todić, koji je kandidat za opštinu Leposavić.

Oni su u jutarnjim satima obavili glasanje, kada je i primećeno veliko prisustvo glasača.

U Tehničkoj školi „Mihailo Petrović Alas” glasao je Goran Rakić, koji je kazao da su „građani Kosovske Mitrovice ozbiljno shvatili važnost ovih ne samo lokalnih izbora već bukvalno referenduma koji nama koji ovde živimo znači ostanak i opstanak na ovim prostorima”.

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić” u ranim jutarnjim satima glasao je kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste Vučina Janković, preneo je Tanjug.

Mislim da je narod jasno shvatio poruku da želimo da dokažemo Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas zaista ima na ovim terenima, a s druge strane, želimo da damo pun legitimitet našem pregovaračkom timu u Briselu”, rekao je Janković. Prema njegovim rečima, biračka mesta su puna što pokazuje da su Srbi shvatili poruku jedinstva, sloge i zajedništva.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da su izbori u četiri opštine na severu KiM referendumski jer na njima srpski narod odlučuje za svoj opstanak na KiM ili protiv njega, preneo je Tanjug.

Prema njegovim rečima, akreditovano je 484 posmatrača, što jasno govori da će svi moći da se uvere u pobedu Srpske liste. Kroz Srpsku listu želimo da pokažemo da smo jedinstveni, Srpska lista je koridor srpske države na KiM, zaključio je Petković.

Priština je raspisala vanredne izbore nakon što su gradonačelnici četiri opštine u znak protesta zbog jednostrano uvedenih taksa od strane kosovskih vlasti na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine podneli ostavke.

Biračka mesta su otvorena u sedam sati, a zatvorena u 19 časova.

Šef misije OEBS-a Jan Bratu, koji je posetio birački centar u Osnovnoj školi „Sveti Sava” u Kosovskoj Mitrovici, kazao je novinarima da OEBS nema izvršnu funkciju na ovim izborima: „Tu smo da savetujemo i podržavamo CIK i opštinske izborne komisije.”

Izjavio je i da je „izlaznost veća nego 2017. godine”, kada su održani redovni izbori za gradonačelnike u svim opštinama na Kosovu i Metohiji.

Isto biračko mesto u prepodnevnim satima posetila je i Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU na Kosovu, koja je naglasila da „predstavnici CIK-a i OEBS-a asistiraju, da postoji red i da je sve urađeno na veoma organizovan način”.

Iako se očekivalo da će na severu Kosmeta danas boraviti Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, poseta mu nije odobrena, a kako su saopštili iz Prištine, njegov zahtev nije u skladu s Briselskim sporazumom.

On je gostujući na TV Pink ponovio da je cilj albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da „zauzmu” opštine s većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i da se stvara atmosfera zastrašivanja Srba da ne izađu na izbore i da oni tako proguraju svoje predstavnike za gradonačelnike. Takođe je dodao da je srpsko jedinstvo trn u oku albanskim separatistima i međunarodnoj zajednici, preneo je Tanjug.

U opštinama na severu Kosmeta bilo je ukupno 40 biračkih centara, sa 87 biračkih mesta, a najviše glasača registrovano je u Kosovskoj Mitrovici – 22.055. U Leposaviću je 18.164 birača, u Zvečanu 9.229, dok je u Zubinom Potoku pravo glasa imalo 8.539 punoletnih građana.

U odnosu na izbore koji su bili održani 2017. godine, upisano je 970 novih birača.

Centralna izborna komisija u Prištini, koja organizuje izbore, odobrila je glasanje za 793 glasača putem pošte, a 263 su odbijena zbog nedostatka identifikacionih dokumenata.

Vanredne izbore za gradonačelnike na severu Kosmeta obezbeđivalo je više od 400 policijskih službenika, a po rečima Branislava Radovića, portparola kosovske policije za region sever, izborni dan je protekao u „najboljem redu”.

Nije bilo nikakvih problema. Izborni dan je protekao mirno. U severnoj Kosovskoj Mitrovici smo pojačali bezbednosne mere u multietničkim kvartovima, kao i na delu oko Glavnog gradskog mosta na Ibru”, kazao je za „Politiku” poručnik Radović.

 

 

Izbori na severu Kosova

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o srpskim zločinima

Srpska lista u predizbornoj utrci sa sobom

Premijer Kosova najavio kontramere Srbiji

CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste/Vučić: Šokiran sam bezobrazlukom Prištine

Kosovu iz Sirije vraćeno 110 državljana

Kosovo razjedinjeno ka Berlinu

Godišnjica sporazuma kojeg nema: Šest godina mrtvog slova iz Brisela

Kosovo sve teže do Šengena

Tači za Gardijan: Sporazum sa Beogradom moguć ove godine

Ni govora o dijalogu dok ne padnu takse

Beograd 'odlučuje' o izborima na severu Kosova

Tači : U zemljama EU nema hrabrosti i jedinstva za odluke o Kosovu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button