glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep_ eu7 eu444
Evropska komisija djilas3 bebe zegarac dejan-tomasevic aba22

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srpska lista se ne vraća u prištinske institucije, podržaće rušenje vlade

izvor: agencije foto:                                                                                                         25.05.2019.

marko-djuric

Srpska lista se neće vratiti u prištinske institucije i ne podržava vladu u Prištini, ali je spremna da podrži svaku političku stranku koja pokrene inicijativu za rušenje vlade Ramuša Haradinaja, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je to izjavio odgovarajući na pitanje šta se u poslednjih šest meseci postiglo bojkotom institucija na KiM i ponovio da su gradonačelnici četiri opštine na severu KiM spremni da ponovo napuste te funkcije ako Priština nastavi sa pritiscima ili ako pokuša da ih produbi.

To ne znači da su spremni da te institucije prepuste Albancima. Ako treba i sto puta da izađemo i pokažemo da je sever KiM naš, i na izborima i na ulici i na svakom drugom mestu, učinićemo to sto puta i glasačkim listićima i na svaki drugi način”, rekao je Đurić novinarima posle sastanka predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ponovio je da su Srbi izlaskom na lokalne izbore sprečili Albance iz Prištine da preuzmu kontrolu u četiri srpske opštine na severu KiM.

Đurić je primetio da Albanci govore o multietničkom društvu i i želji da integrišu Srbe, a vladajuće stranke nameću Srbima takse, dok opozicione stranke govore da toliko mrze Srbe da ne žele sa njima da ruše Haradinajevu vladu.

Dodao je da je to pokazatelj gde je albansko društvo danas i naglasio da se Srpska lista trudila da bude fer i korektan partner prema svima sa kojima je razgovarala, dok su drugi uvodili takse Srbima na KiM i pokušavali da zgaze srpske interese u južnoj pokrajini.

To je neozbiljan i neodgovaran odnos Albanaca prema Srbima i stvarnosti jer rešenja za KiM nema ni na vidiku. Dok ne budemo došli do nekog dogovora Beograda i Prištine o KiM, o bilo čemu, valja nam živeti i očuvati mir. Bilo bi mudrije da su otvorili vrata za saradnju sa Srpskom listom, ali to nisu učinili”, kazao je direktor Kancelarije za KiM, javlja Tanjug.

Upitan da prokomentariše da li priče o kriminalizaciji severa Kosova predstavljaju pokušaj otimanja severa, Đurić je rekao da takve ocene imaju isključivo cilj i zadatak da delegitimišu srpske predstavnike i oslabi srpska pozicija.

Đurić je naveo da je leglo kriminala upravo u Prištini i da su na čelu tamošnjih institucija zločinci.

Podsetio je na zvanične podatke Policije Kosova koji govore da je najveći broj rasvetljenih i najmanji broj teških krivičnih dela na severu, ali da Albancima ne smetaju te činjenice da optužuju Srbe.

Potpredsednik Srpke liste Dalibor Jeftić je odgovarajući na pitanje o povratku Srba na KiM rekao da je taj proces na poražavajućem nivou, kao rezultat ugrožene bezbednosti, ali i uzurpirane imovine.

Sedam zaključaka o situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić preneo je da je na današnjem sastanku sa 140 političkih predstavnika Srba i najznačajnijih institucija Srbije na KiM doneto sedam zaključaka po pitanju aktuelne situacije na KiM, među kojima je i da nema dijaloga Beograda i Prištine dok se ne ukinu takse.

Razmotrena je na sveobuhvatan i temeljan način situacija na Kosovu i Metohiji sa kojom se kao država suočavamo, kao nacionalnom pitanju broj jedan”h, naveo je Đurić.

Kaže da je prvi zaključak da je Srpska lista na izborima u nedelju ostvarila veličanstvenu pobedu i demonstrirala jedinstvo srpskog naroda i želju da svoje delovanje i opstanak zasniva na vezi sa državom Srbijom.

Da je jedinstvo naroda na KiM i države neraskidivo i da su izbori jasna poruka svima u Prištini i međunarodnoj zajednici da je tu vezu nemoguće prekinuti bez obzira na pritiske”.

Drugi zaključak je da posle te pobede na izborima, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, ne sme da bude „spavanje na lovorikama” i hvalisanja, rekao je Đurić.

Zato je, kako kaže, poslata poruka sa vrha predstavnicima Srba na KiM da se od njih očekuje da rade još više na unapređenju položaja našeg naroda na KiM.

Treći zaključak da poruka da su predstavnici Srba dužni da se bore svakog dana za srpske interese i da budu spremni ako bude potrebno da napuste svoje funckcije u slučaju novih pritisaka.

Da će izabrani gradonačelnici na severu obavljati svoje dužnosti u punom kapacitetu samo dok ne uslede novi pritisci koji bi njihovo delovanje učinilo besmislenim”, prenosi Tanjug.

Đurić navodi da je četvrti zaključak da su svi jednoglasni da nema daljih razgovora sa privremenim insitucijama u Prištini u okviru dijaloga Beograd i Prištine do povlačenja taksi i pritisaka, bez obzira na različite ucene.

I da ćemo do završetka sastanka najavljenog za početak jula u Parizu, pratiti situaciju pažljivo. Ako ni do tada ne bude povlačenja jednostranih taksi Prišitne, da će Srbija preduzeti vrlo energične, oštre i efikasne mere protiv predstavnika institucija u Prištini, koji će biti ciljane na interese separatista, ali takve da se izbegnu negativne posledice za Srbe na KiM. Apelovano je, takođe, na predstavnike međunarodne zajednice da doprinse smanjivanju mogućnosti eskalacije”.

Peti zaključak je, pošto je prisustvovao Vučić kao vrhovni komandanr oružanih snaga Srbije, spremnost da se zaštiti srpski narod u pokušaju narušanja njegove bezbednosti i opstanaka.

Izražena je nada da će međunarodna misija sprovoditi svoj mandat kako da do nasilnih scenarija nikada ne bi došlo. Ponovljena je iskrena rešenost Srbije da na miran način rešava probleme, ali i čelična odlučnost da se srpski narod na KiM zaštiti od svake evenetualne namere da ga više ne bude”, naveo je Đurić.

Šesti zaključak je da će biti ubrazana realizacija plana predsednika Vučića za ulaganje i sprovođenje brojnih projekata u srpske sredine na KIM: bolnice, puteve, škole, privredu, i slično.

Đurić kaže da će sve što je najavljeno da će biti završeno do Vidovdana biti gotovo, a ostalo kada kako je planirano.

Sedmi zaključak su Srbi sa KiM sam inicirali, a suština je poruka da se predsednik Srbije dobro borio za svoj narod. Oni su izrazili veliku zahvalnost predseniku Vučiću za velike napore u zaštiti srpskih interesa na KiM i pomoć Srbije narodu na KiM.

Đurić je najavio da će Srpska lista u narednom periodu morati i šire da otvori svoja vrata, za sve ljude na KiM, iz različitih sredina, možda i one iz prošlosti sa različitim stavovima, kako bi i u naredom periodu moglo da se računa na konsenzualnu podršku.

 

 

Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU

Da li građanima dati da odlučuju o teritoriji Kosova?

Srpska lista pobedila u sve četiri opštine

Izbori na severu Kosova

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o srpskim zločinima

Srpska lista u predizbornoj utrci sa sobom

Premijer Kosova najavio kontramere Srbiji

CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste/Vučić: Šokiran sam bezobrazlukom Prištine

Kosovu iz Sirije vraćeno 110 državljana

Kosovo razjedinjeno ka Berlinu

Godišnjica sporazuma kojeg nema: Šest godina mrtvog slova iz Brisela

Kosovo sve teže do Šengena

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button