glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av555555 eu7 eu444
Evropska komisija djilas3 marko-djuric zegarac dejan-tomasevic aba22

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Policija Kosova: Na severu i jugu Mitrovice akcija protiv kriminalne grupe/ROSU uhapsila 13 Srba na severu KiM

izvor: agencije foto:                                                                                                         28.05.2019.

rosu

PRIŠTINA– Policija Kosova (PK) je saopštila da je u toku akcija policije i policijskog inspektorata Kosova (PIK) u ostvarivanju naloga Osnovnog suda u Prištini za pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa i da su naišli na oružani otpor. U akciju su uključene relevantne jedinice PK i akcija je rezultat višemesečne istrage vodilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

Istraga je imala za rezultat uključivanje nekoliko policijskih zvaničnika i nekih građana u organizaciju i učešće u kriminalnoj grupi u vezi sa krivičnim delima ilegalna trgovina robom, zloupotreba službenog položaja, davanje mita i zabranjena trgovina”, piše u saopštenju PK.

U saopštenju se navodi da „uprkos oružanom otporu na severu Mitrovice, policijska operacija se nastavlja, uključujući i hapšenja i kontrolu nekoliko lokacija što imaju za rezultat oduzimanje relevantnih dokaza uključujući i oružje dugih cevi”, prenosi Beta.

Više detalja o ovoj akciji će biti dato na konferenciji za medije na kojoj će govoriti predstavnici tužilaštva, Policije i PIK-a.

KOSOVSKA MITROVICA– Specijalne jedinice ROSU uhapsile su do 8.30 sati 13 Srba, pripadnika kosovske policije na severu KiM, rečeno je Tanjugu u dobro obaveštenom izvoru.

Građani severa KiM su uznemireni, a veliki broj njih okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.

Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su bili u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene KiM, uputili su se jutros na vest o akciji ROSU u Kosovsku Mitrovicu.

ROSU uhapsila 13 Srba na severu KiM

ROSU je rano jutros sa drugim cevima upala na teritoriju sve četiri opštine na severu KiM, a u Kosovskoj Mitrovici su se začule sirene.

Mediji na albanskom navode da ima na desetine uhapšenih, i da su pored hapšenja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine, javlja RTS.

Do zuba naoružani albanski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe na ulasku u Zubin potok i kod klisure pokušavaju da uđu u to mesto, izjavio je u Jutarnjem dnevniku RTS direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je rekao da ekstremisti, presvučeni u policijske uniforme ROSU, u Zubinom potoku napadaju nedužno i nenaoružano stanovništvo, ocenivši situaciju krajnje ozbiljnom i dramatičnom.

Đurić je rekao da su do zuba naoružani albanski specijalci jutros ušli u sve četiri opštine na severu Kosova, kao što su srpske vlasti nedeljama upozoravale da će se dogoditi, na veliku sramotu međunarodne zajednice.

On je naveo da je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavio razgovore sa više međunarodnih predstavnika i da nema nikakve sumnje kakva će reakcija države Srbije biti ukoliko se ovo odmah ne zaustavi.

Đurić je kazao da je ovo organizovano tobož zbog nekakvih hapšenja u vezi sa kriminalom.

To su mogli da urade i srpski policajci, umesto toga su rešili da šalju oklopna vozila”, rekao je Đurić i dodao da je ovo najgrublje ugrožavanje mira i najdirektnije kršenje svih dogovora i sporazuma.

On je dodao da se preliminarno zna da je više građana KiM srpske nacionalnosti uhapšeno, ali da je jasno da tu cilj nisu nikakva hapšenja, već zastrašivanje.

Građani se okupljaju na trgu u Kosovskoj Mitrovici

Veliki broj građana okupio se jutros na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici posle upada specijalnih kosovskih snaga ROSU na sever Kosova, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Prema nezvaničnim informacijama iz kosovske policije koje je preneo RTS, uhapšeno je pet osoba zbog sumnje da su umešani u organizovani kriminal, kao i dvojica pripadnika kosovske policije srpske nacionalnosti.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je u Beogradu da je situacija „dramatična” i da je bilo i pucnjave na severu Kosova.

Đurić je rekao i da su predstavnici Srpske liste koji su u ponedeljak prisustvovali posebnoj sednici Skupštine Srbije, jutros otputovali ka severu Kosova.

Drecun: Beograd ne sme biti isprovociran od strane Prištine

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je danas kazao da Beograd ne sme da bude isprovociran od strane Prištine, a da kosovski Albanci to žele da bi prebacili odgovornost.

Drecun je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je želja Albanaca da se „izazovu teži sukobi, da bi se stvorili uslovi za proglašenje ujedinjenje Kosova i Albanije”.

Očigledno su pažljivo birali trenutak”, rekao je Drecun o jutrošnjim događajima na severu Kosova i dodao da kosovske vlasti tako pokazuju nespremnost za nastavak dijaloga.

On je rekao da Priština neprekidno zastrašuje Srbe i da joj je cilj da zaokruži državnost.

Iznenađuje me komanda KFORA-a da je dozvolila (ulazak jedinica ROSU na sever Kosova)”, rekao je Drecun i dodao da su te jedinice upale „pod izgovorom da će da hapse pripadnike policije zbog kriminala”.

Drecun je ocenio da se tom akcijom ROSU „šalje poruka rata”h.

U Zubinom potoku meštani zapalili gume na putu

KOSOVSKA MITROVICA– U Zubinom Potoku meštani su na magistralnom putu zapalili gume kako bi sprečili kosovske policajce da odvedu uhapšene, javlja Beta.

 

 

Srpska lista se ne vraća u prištinske institucije, podržaće rušenje vlade

Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU

Da li građanima dati da odlučuju o teritoriji Kosova?

Srpska lista pobedila u sve četiri opštine

Izbori na severu Kosova

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o srpskim zločinima

Srpska lista u predizbornoj utrci sa sobom

Premijer Kosova najavio kontramere Srbiji

CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste/Vučić: Šokiran sam bezobrazlukom Prištine

Kosovu iz Sirije vraćeno 110 državljana

Kosovo razjedinjeno ka Berlinu

Godišnjica sporazuma kojeg nema: Šest godina mrtvog slova iz Brisela

Kosovo sve teže do Šengena

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button