glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

region11 mak-grc Dodik-i-Erdogan
exit7777 gas4 bratunac izgradnja maljkovic00 novak0

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Situacija sa snabdevanjem još je veoma teška 

izvor: agencije foto:                                                                                                        09.07.2019.

mitrovica-rafovi

Pitanje Kosova i Metohije je ispit za svaku srpsku generaciju – generacijska bitka, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i dodaje da je popravljena situacija sa snabdevanjem severa KiM robom, uprkos svim pritiscima i zabranama iz Prištine, prenosi Tanjug. Situacija sa snabdevanjem Srba na severu Kosova i Metohije osnovnim životnim namirnicama i dalje je veoma teška, jer Priština i dalje nastoji da na sve načine spreči dostavu robe iz centralne Srbije. Najvažnije je što su prodavnice na severu KiM snabdevene robom za određeni period. Naš posao je da pokažemo solidarnost i pomognemo našem narodu na KiM”, rekao je Đurić.

Napominje da je cilj Prištine da odseku srpski narod na KiM od srpske države, da ograniče institucionalnu podršku i da ih posebno nervira Srpska lista. Kako je istakao, prištinski policijski i carinski organi i dalje veoma temeljno kontrolišu sve puteve koji vode od centralne Srbije prema severu KiM, i Srbija uz velike teškoće poslednjih dana uspeva da građanima, zdravstvenim i visokoškolskim ustanovama obezbedi određenu količinu osnovnih namirnica. „Milan Radoičić je napadnut jer je potpredsednik Srpske liste i zato što mu ljudi veruju. Pokazao je da ima hrabrosti da se bori za srpske interese. Motiv za napade na njega je da se oslabi uticaj Srpske liste u južnoj srpskoj pokrajini. Vidite da to ne daje rezultate. Srbi na KiM se nisu pokolebani”, ističe Đurić.

O navodima da će srpskim zvaničnicima biti zabranjen ulazak na KiM, on je rekao da je njemu za proteklih nekoliko godina 18 puta bio zabranjen ulazak u južnu srpsku pokrajinu i da to za njega nije ništa novo, ali da je uvek nalazio načina da dođe na KiM. „Sporazum o zvaničnim posetama je jedan od lošijih sporazuma koje je prethodna vlast potpisala. Sada se Albanci toga drže”, rekao je Đurić.

Govoreći o situaciji na severu KiM, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je juče da su prodavnice u poslednja tri-četiri dana bolje snabdevene prehrambenim proizvodima iz centralne Srbije, ali da je situacija neizvesna i da se ne može pričati ni o kakvoj normalizaciji prilika u tom delu pokrajine. „Sadašnja situacija je prilično neizvesna i daleko od normalne, jer Priština je pojačala prisustvo svojih organa na severu KiM. Kontrole su česte i vrlo rigorozne i, da budem sasvim iskren, nisam siguran koliko dugo će dobavljači uspevati da se dovijaju i građanima obezbede osnovne životne namirnice”, rekao je Todić za Tanjug.

Dodao je da je, prema informacijama kojima raspolaže, slična situacija i u opštini Zubin Potok, budući da je reč o dve opštine koje se svojim velikim delom oslanjaju na centralnu Srbiju i da preko njih vode svi putevi i pravci snabdevanja prema Kosovskoj Mitrovici. S druge strane, portparol kosovske carine, Adrijatik Staviljeci izjavio je da nije zabeležen veći priliv robe iz centralne Srbije na takozvano Kosovo.

Todić je istakao i da jedini način da se prilike na terenu koliko-toliko normalizuju kada je reč o snabdevanju jeste da se povuku takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, jer odlukama Prištine, čije su najveće žrtve obični građani, stvara se, kako je rekao, „zla krv” i produbljuju jaz i nepoverenje između Srba i Albanaca. „Ne možete nikoga ovde naterati ni na šta tako što ćete da ga izgladnjujete i uskraćujete mu osnovna ljudska prava. Srbi su ovde spremni da odlučno stanu u odbranu svojih interesa, što su i prošle nedelje dokazali dvodnevnim protestom kada su solidarno bile zatvorene sve srpske prodavnice na severu”, istakao je Todić.

Skot: SAD i dalje priznaju vođstvo EU u dijalogu

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je da Priština treba da ukine takse na robu iz centralne Srbije kako bi se nastavili pregovori Beograda i Prištine i istakao da SAD i dalje priznaju „vođstvo” EU u tom dijalogu. Upitan da li će SAD primeniti svoj autoritet kako bi privolele Prištinu da se vrati za pregovarački sto, Skot je istakao da SAD još priznaju vođstvo EU u tom procesu, te da je najvažnije da se sve strane vrate za pregovarački sto. „Tarife su za to prepreka i mi smo jasno rekli i vladi na Kosovu da mislimo da ih treba skinuti, tako da možemo ići za pregovarački sto, a tamo je najveći izazov”, rekao je Skot juče novinarima nakon potpisivanja amandmana na dva sporazuma o pomoći Srbiji.

U Mitrovici više studenata nego prošle godine

Marko Đurić naglasio je da je cilj da se maksimalno pomogne svakom selu na KiM, da se ulaže u zdravstvo, obrazovanje, obnovu fakulteta u sastavu Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

U prvom upisnom roku imamo više studenata nego prošle godine, u drugom očekujemo još veći broj. Ovo je godina slobodnog upisa i pozivam sve mlade sa KiM, ali i drugih područja, da dođu da studiraju na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici”, naveo je Đurić i naglasio da je Prištinski univerzitet jedini na KiM koji je član Evropske asocijacije univerziteta i koji učestvuje u Erazmus programima.

 

 

DW: 20 godina misije Bundesvera na Kosovu

Vlada Kosova šalje pokretne prodavnice na sever

Sve prodavnice prestaju da rade od ponedeljka

O sudbini ZSO će se odlučivati u Parizu?

Policija Kosova: Na severu i jugu Mitrovice akcija protiv kriminalne grupe/ROSU uhapsila 13 Srba na severu KiM

Srpska lista se ne vraća u prištinske institucije, podržaće rušenje vlade

Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU

Da li građanima dati da odlučuju o teritoriji Kosova?

Srpska lista pobedila u sve četiri opštine

Izbori na severu Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button