glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skupstina kosova 2 migranti44444 eu izbori
Komsic-Dodik sergej stari beldoks11 janketic rafa-novak

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Izbori na severu Kosova

izvor: agencije foto:                                                                                                         19.05.2019.

izbori

Građani četiri opština na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo danas biraju gradonačelnike.

Centralna izborna komisija je jutros saopštila da su sva biračka mesta otvorena na vreme. Na prvoj konferenciji za novinare, CIK je dodao da se proces za sada odvija regularno.

Glasa se od 7 do 19 časova u 44 biračkih centara, odnosno na 87 glasačkih mesta. Pravo glasa u svih četiri opština ima 57.983 birača. Centralna izborna komisija akreditovala je 464 posmatrača.

Izbori u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku raspisani su pošto su gradonačelnici tih opština, svi iz Srpske liste, krajem novembra prošle godine podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije. Ta odluka je i dalje na snazi, a kandidati Srpske liste su jedini ispred srpske zajednice u trci za prvog čoveka opštine.

U trci za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan je 12 kandidata, po troje u svakoj opštini i dolaze iz Srpske liste, te albanskih partija - Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Kandidati Srpske liste za Severnu Mitrovicu, Leposavić i Zvečan su dosadašnji gradonačelnici – Goran Rakić, Zoran Todić i Vučina Janković, dok je kandidat za gradonačelnika Zubinog Potoka Srđan Vulović.

Pored Srpske liste, za gradonačelnika Severne Mitrovice ispred pokreta Samoopredeljenje takmiči se Erden Atić, a iz Demokratske partije Kosova Gonđe Ćauši.

U trci za Leposavić iz pokreta Samoopredeljenje je Fisnik Veselji, a iz Demokratske partije Kosova Šaćir Hetemi. Za Zubin Potok iz te dve partije su Ljiridona Kahrimani i Hisen Mehmeti, a za Zvečan Avdi Peci i Iljir Peci.

Ostali srpski politički subjekti, kao što su Građanska inicijativa SDP-Oliver Ivanović, Samostalna liberalna stranka (SLS) i dr, odlučili da ne učestvuju na izbore a zbog, kako su rekli, nikada rasvetljenih ubistava koja su se desila njihovim kandidatima. Oliver Ivanović ubijen je u januaru 2018., a Dimitrije Janićijević iz SLS-a u januaru 2014. godine.

Predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Goran Rakić glasao je u nedelju nešto posle 8 časova. On je rekao da su građani Mitrovice ozbiljno shvatili važnost “ne samo lokalnih izbora već bukvalno referenduma koji nama koji živimo ovde znači opstanak i ostanak na ovim prostorima”.

Rakić je pozvao građane na severu da što masovnije izadju na birališta i “pokažu koliko im je stalo do jedinstva i zajedništva i koliko im je stalo da ostanu na ovim prostorima”.

Srpska lista je prethodno, u petak, saopštila da “ima saznanja da će zvanična Priština u svrhu demotivisanja i zastrašivanja birača, u nedelju na izbore za gradonačelnike” poslati 176 policajaca, te da je “namera je da se na svakom biračkom mestu instalira dvočlana straža, u koju bi, uz lokalne, bili uključeni albanski policajci poslati iz Prištine”.

Zamenik regionalnog direktora Policije Kosova za region sever Besim Hotiu izjavi za RSE ističe da “u ovoj situaciji nije u redu, i da nije lepo komentarisati i manipulisati raznovrsnim informacijama”, te da se radi o broju policajaca od kojih je preko 60 odsto njih srpske etničke pripadnosti, a koji stižu kao ispomoć regionu.

OEBS misija na Kosovu pruža tehničke savete opštinskim izbornim komisijama na sam dan izbora 19. maja i biračkim odborima.

 

 

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o srpskim zločinima

Srpska lista u predizbornoj utrci sa sobom

Premijer Kosova najavio kontramere Srbiji

CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste/Vučić: Šokiran sam bezobrazlukom Prištine

Kosovu iz Sirije vraćeno 110 državljana

Kosovo razjedinjeno ka Berlinu

Godišnjica sporazuma kojeg nema: Šest godina mrtvog slova iz Brisela

Kosovo sve teže do Šengena

Tači za Gardijan: Sporazum sa Beogradom moguć ove godine

Ni govora o dijalogu dok ne padnu takse

Beograd 'odlučuje' o izborima na severu Kosova

Tači : U zemljama EU nema hrabrosti i jedinstva za odluke o Kosovu

„Blesak zapadnog Balkana” priprema za sever Kosova/Nemačka upozorava da se ne putuje na sever KiM

Koha ditore: Vlasti u Prištini sukobljavaju zemlju sa Zapadom

Figaro: Koga je briga za kosovske Srbe

Hejl pozvao na ukidanje taksi, prekid provokacija i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

EU bez komentara o prištinskoj platformi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button