glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

parastos OLUJA-1 mitropolija-crnogorsko-primorska
radnici88 eu66 peljesacki-most-nacrt fss3 srb-fra4 Mirkovic1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kitarović: Ne vidim da ćemo se sa Srbijom ikada složiti/Goldštajn: Tompson je danas meinstrim i strahota ove zemlje

izvor: agencije         foto:                                                                               05.08.2018

oluja2

Kitarović: Ne vidim da ćemo se sa Srbijom ikada složiti

Ne vidim da ćemo se sa Srbijom ikada složiti oko prošlosti, ali moramo zajedno raditi u cilju bolje budućnosti, rekla je večeras hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, komentarišući za N1 to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Oluju uporedio s progonom Ane Frank.

Vučić je večeras u obraćanju na skupu u Bačkoj Palanci povodom godišnjice progona Srba u Oluji, podsetio da su nacisti 4. avgusta 1944. godine provalili u sigurno skrovište jevrejske devojčice Ane Frank i odveli je u logor da umre, a da su oni "koji su, na isti taj dan, 4. avgusta 1995. godine provalili u krajišku sigurnu kuću, ubili više od dve hiljade ljudi i 250.000 prognali.

Hrvatska je predsednica večeras na pitanje regionalne N1 šta može danas da kaže, 23 godine nakon Oluje, rekla da je to bila besprekorna vojna akcija.

"Ponosna sam što sam ovde, što mogu biti deo događaja kojim zahvaljujemo hrvatskim generalima", rekla je Grabar Kitarović, koja je večeras u Kninu na centralnoj manifestaciji obeležavanja Oluje odlikovala hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

PLENKOVIĆ:SRBIJI PORUKE SARADNjE, ALI ISTINA SE MORA ZNATI

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Kninu da danas, 23 godine nakon vojno-policijske operacije "Oluja", Hrvatska šalje Srbiji i srpskoj manjini poruke istine, saradnje i mira, ali da Hrvatska želi i istinu o velikosrpskoj agresiji.

"Mi smo poslali brojne poruke u zadnje dve godine Srbiji u kojima želimo saradnju i mir, ali želimo i istinu. Za sve nas je nesumnjivo da je veliku agresiju izvršio Slobodan Milošević i velikosrpski režim na hrvatskoj teritoriji. Želimo da se srpska manjina u Hrvatskoj dobro oseća i radimo na tome stalno, stoga šaljemo poruke istine, saradnje i mira", izjavio je hrvatski premijer u razgovoru za HRT.

Razgovor je inače vođen ispred kninske tvrđave gde se večeras održava prijem za ratne komandante iz hrvatskog Domovinskog rata.

"Došli smo u Knin da odamo počast. Oluja je najveća vojna pobeda u istoriji Hrvatske, u samo četiri dana oslobođeno je tri četvrtine okupiranog područja Republike Hrvatske", rekao je Plenković, posebno istakavši ulogu hrvatskih generala Mladena Markača i Ante Gotovine koji su večeras odlikovani najvećim hrvatskim odlikovanjima, prenela je Hina.

Goldštajn: Tompson je danas meinstrim i strahota ove zemlje

Marko Perković Tompson odavno je nadrastao poziciju nosioca "uvredljive kontrakulture", on je u Hrvatskoj danas "mainstream" i to je, zapravo, sva strahota ove zemlje, poručio je danas hrvatski istoričar, profesor Ivo Goldštajn.

U kolumni za nedeljnik Globus pod naslovom "Dok negacionisti negiraju ustaške zločine, Tompson čini nešto mnogo gore - slavi ih…c", Goldštajn konstatuje da je reč o čoveku koji je politička činjenica jer, kako kaže, svakim svojom pesmom, svakim javnim nastupom ili pojavljivanjem šalje političku poruku.

Uz opširno podsećanje na Tompsonovu prošlost i njegove "hitove", Goldštajn podseća i da je još 2006. Jurica Pavičić napisao da je ovaj pevač "možda seoski fašista", ali istovremeno i nosilac "vruće, uvredljive kontrakulture koja može zapeći promotere liberalnodemokratskih vrednosti".

"Dve godine posle ja sam dodao da je Tompson ''propagator ustaštva'', i ostajem pri tome. Ali Tompson je danas nadrastao poziciju nosioca ''vruće, uvredljive kontrakulture''. On je u Hrvatskoj postao ''mainstream''. I to je, zapravo, sva strahota, i - ako hoćete - sva beda ove zemlje", naveo je Goldštajn, koji se potom obrušio na hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, čije ponašanje prošle sedmice je nazvao skandaloznim.

Prethodno je, podsetio je, u Jasenovcu Grabar Kitarović nedvosmisleno osudila ustaški režim i ustvrdila kako su "mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstali našu domovinu na ispravnu stranu istorije".

Neki su se ponadali da je to znak da predsednica menja politiku - da se odmiče od revizionizma i približava antifašizmu, kako joj, uostalom, i Ustav nalaže, piše Goldštajn, ali i primećuje da je hrvatskoj predsednici trebalo samo dva dana da odustane od "novog kursa“.

Naime, u intervjuu za Dojče Vele, podseća takođe Goldštajn, Kitarović je rekla da ne zna da je Tompson ranije pevao nekakve pesme.

"Pa ona bi, kao prva osoba u državi, morala znati da je Tompson slavio konkretne ustaške zločine u Jasenovcu i Hercegovini! Zašto postoji njen Kabinet i svi njeni savetnici", primetio je Goldštajn.

Umesto toga, kaže, predsednica se osvrnula na Tompsonovu pesmu ''Lijepa li si'', poručivši da apsolutno odbija da tu pesmu neko karakteriše kao nacionalističku.

"Voleo bih da nas Kolinda Grabar Kitarović poduči malo o zemljopisu - koja je to Herceg-Bosna u pesmi spomenuta uz Dalmaciju, Liku, Zagorje itd.? Je li to negde u Istri, ili je možda u Slavoniji, kod Našica ili u Požeškoj kotlini? Ili se ipak u toj pesmi dovodi u pitanje integritet i suverenitet BiH", pita Goldštajn.

Navodeći da Tompson ne treba više ništa ni da peva ni da govori, jer je, kaže, on svoje rekao, Goldštajn tvrdi da je i hrvatska politika rekla svoje i to s najvišega mesta, kad je branila tog "slavitelja ustaških zločina". "Ali, najgore od svega - sve su rekli i hrvatski građani, jer je juče objavljeno da je nakon svih mogućih izjava i ponašanja na fudbalskim utakmicama u Rusiji, popularnost KGK (predsednice) u proteklih mesec dana porasla 11 posto", primetio je Goldštajn.

Ovaj istoričar konstatuje da Kitarović raste u očima svojih glasača, ali i da doprinosi "uneređivanju i primitivizaciji hrvatskog društva".

"Od nas pravi samozadovoljnu, samodovoljnu državicu na rubu EU, koju zapadni svet marginalizuje i smatra delom balkanskog polusveta", konstatuje Goldštajn.

 

 

I danas, 23 godine posle, Srbija tuguje, Hrvatska slavi/Linta: „Oluja” samo završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske/Štrbac: Za nas zločinci, za Hrvate – heroji

Vjerovnici izglasali nagodbu za Agrokor

Plenković: Ako krene vraćanje migranata, štitićemo se/Šarović: Migrante ne zanima ni RS ni Federacija BiH/Spaseno 210 migranata u Gibraltarskom moreuzu

Opozicija traži ostavku Plenkovića zbog afere „mejlovi”

Plenković prihvatio ostavku ministarke Martine Dalić

ECRI: U Hrvatskoj eskalira govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma

Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije/Jandroković: Hrvatska neće polemizirati sa Dačićem

Od "Bljeska" prošle 23 godine, još niko nije odgovarao

Hrvatski mediji: Zagreb povlači ambasadora iz Beograda/ Dačić: Sledi reciprocitet/Vlada Srbije: Ministar odbrane Hrvatske nije dobrodošao u Srbiju/Plenković: Hrvatska je otvorena za dijalog sa Srbijom, ali branimo svoje dostojanstvo

Hrvatski Sabor usvojio osporavanu Istanbulsku konvenciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button