glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sbun1 samit777 Vladu-Republike-Srps
sednica ecri vucic ekologija jasenovac11 odbojka555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Plenković prihvatio ostavku ministarke Martine Dalić

izvor: agencije         foto:                                                                                15.05.2018

plenkovic888

ZAGREB- Potpredsednica hrvatske vlade i ministarka privrede Martina Dalić podnela je ostavku, koju je premijer Andrej Plenković prihvatio.

Dalićeva je ostavku podnela nakon skandala sa mejlovima u vezi sa izradom Lex Agrokora, kojim je država praktično preuzela rukovođenje koncernom Agrokor, koji je bio u vlasništvu biznismena Ivice Todorića. Dalićeva, koja je bila desna ruka premijera Plenkovića, a prema pisanju hrvatskih medija, i najmoćnija žena u vladi, je prošle sedmice rekla da neće podneti ostavku zbog mejlova.

Ipak, to se danas dogodilo nakon što je portal Index.hr, koji je pokrenuo ovu aferu, danas nastavio da objavljuje mejlove iz kojih proizlazi da je Plenković znao za sve što je Dalićeva radila, kao i da je finalnu verziju predloga Leks Agrokora dobio nekoliko sati pre njegovog usvajanja po hitnom postupku.

O ostavci Dalićeve, Plenković je novinare obavestio na zajedničkoj konferenciji sa ministarskom privrede, a nakon višečasovnih sastanaka u Banskim dvorima sa njom I drugim saradnicima, među kojima je bio i predsednik parlamenta Gordan Jandroković.

Plenković je uveravao novinare da ni jednim svojim potezom, kako je rekao, ni izjavom nisu hteli da dopuste stvaranju atmosfere krize i haosa, što je, kako tvrdi, moglo da se dogodi zbog Agrokora.

U takvim okolnostima, rekao je Plenković, Dalićeva je kontaktirala i ljude koji su mogli pomoći i koji se nisu mogli naći unutar sistema državne uprave.

Kriza je bila vanredna i tražila je brzo delovanje. To je važan detalj. U takvim kratkim rokovima pripremljen je zakon. Činjenica je da je on donesen u zadnji trenutak i pripremljen u kratkom roku'“, rekao je Plenković.

Plenković je podsetio šta bi kriza značila za firme i njihove zaposlene, kao i da je pretila da se prelije na zemlje regiona, u susednim državama, gde je Agrokor poslovao.

Verovatno bi, kazao je, bilo lakše i jednostavnije da je Uprava Agrokora uspela sama da nađe rešenje, ali se to nije dogodilo, pa je imenovanjem vanrednog upravnika dogovoren novi kredit za praktično pet dana.

Prema mejlovima koje je objavio portal Indeks jasno je da je ministarka Dalić koordinirala pisanje zakona o Agrokoru sa Antom Ramljakom i Tomislavom Matićem iz dotad nepoznatog „Texo Managementa”, Matkom Maravićem i Tonćijem Korunićem iz „InterCapitala”, Branimirom Briceljem iz firme „Alter Corporate Finance”, kao i sa advokatskim društvom Šavorić i partneri.

Oni su, dakle, pisali zakon, a nakon toga su dobili milionske savetničke angažmane u Agrokoru, gde je Ante Ramljak postavljen na mesto vladinog prinudnog upravnika.

Plenković je prošle sedmice rekao da nije iščitao mejlove i da mu je potrebno vreme da ih detaljno izuči, nakon čega će, kako je rekao, odlučiti i o sudbini Dalićeve.

Tada je rekao i da ona u potpunosti ima njegovu podršku. Međutim, nakon što je portal Indeks danas objavio nove mejlove iz kojih se vidi da je Plenković u sve što Dalićeva radi bio dobro upućen, premijer je promenio mišljenje.

Opozicija žestoko kritikuje vladu i Plenkovića.

Sabor je, naime, nedavno odlučivao o poverenju Dalićevoj, koja je prošla kroz „iglene ušli”h zahvaljujući samo jedom glasu i to poslanice koja je u Sabor došla gotovo s porođaja da bi dala podršku ministarki. Opozicija sada traži ostavku i premijera, a neki su im poručili da angažuju dobre advokate jer bi se moglo ispostaviti da u svemu što su radili ima elemenata krivičnog dela.

Pojedini poslanici, pa i nekadašnja premijerka Jadranka Kosor, smatraju da je Plenković postupkom sa Agrokorom prevazišao svog prethodnika Tomislava Karamarka, koji je zbog mnogo manjeg skandala napustio i vladu i poziciju lidera HDZ, ali i nekadašnjeg premijera Iva Sanadera.

 

 

ECRI: U Hrvatskoj eskalira govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma

Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije/Jandroković: Hrvatska neće polemizirati sa Dačićem

Od "Bljeska" prošle 23 godine, još niko nije odgovarao

Hrvatski mediji: Zagreb povlači ambasadora iz Beograda/ Dačić: Sledi reciprocitet/Vlada Srbije: Ministar odbrane Hrvatske nije dobrodošao u Srbiju/Plenković: Hrvatska je otvorena za dijalog sa Srbijom, ali branimo svoje dostojanstvo

Hrvatski Sabor usvojio osporavanu Istanbulsku konvenciju

Komemoracija žrtvama Jasenovca u sjeni bojkota manjina?

Izbjeglica ima, ali nema nove „balkanske rute“

AP: Hrvatska vodi mini trku u naoružanju sa Srbijom

Eskalacija nije u interesu ni Rusije ni Hrvatske

Kitarović na meti kritika zbog poziva ruskog predsednika u posetu

Hrvatska pravoslavna crkva traži registraciju

Zahtjev da Hrvatska istraži nasilje nad izbjeglicama

Hrvatska pala na dno EU

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button