glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-angela1 milo 5 BRISEL-ZGRADA
curuvija0 gre-mak2 mladost-turist bakir444 zigon omic7

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Hrvatski Sabor usvojio osporavanu Istanbulsku konvenciju

izvor: agencije         foto:                                                                                13.04.2018

SABOR

ZAGREB– Sabor Hrvatske usvojio je danas velikom većinom glasova Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), kojoj se protive konzervativni krugovi i Rimokatolička crkva u Hrvatskoj uz tvrdnju da uvodi „rodnu ideologiju”.

Od ukupno 151 poslanika u Saboru, ratifikaciju konvencije podržalo je 110 poslanika vlasti i opozicije, protiv ih je bilo 30, među kojima više poslanika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), dok je dvoje poslanika bilo suzdržano.

Uz konvenciju je usvojena i interpretativna izjavu koja dodatno pojašnjava tumačenja pojedinih njenih članaka, odnosno precizira da ona ne sadrži obavezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sistem, niti promenu ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Premijer Hrvatske i predsednik HDZ poslednjih dana imao je najviše problema s Istanbulskom konvencijom u redovima svoje stranke, jer su se neki od najviših stranačkih funkcionera izjasnili protiv njene ratifikacije

Oni smatraju da je reč o svetonazorskom pitanju i da se njome uvodi „rodna ideologija”, baš kako tvrde i predstavnici Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i ultrakonzervativna udruženja.

Plenković je obrazlažući pre dva dana konvenciju u Saboru naglasio da je iz odgovornosti prema žrtvama potrebno ojačati nacionalne mehanizme za sprečavanje nasilja nad ženama i da zato čvrsto stoji iza konvencije. On je odbacio sve kritike o uvođenju rodne ideologije.

Zbog Istanbulske konvencije vladajuću većinu ranije je napustio poslanik ultrakonzervativnog Hrasta Hrvoje Zakonović koji je to mesto osvojio na izbornoj listi HDZ.

Iako je Plenković rekao da poslanici HDZ neće snositi odgovornost ukoliko se ne budu pridržavali stava stranačkog vrha, ova situacija ozbiljno je uzdrmala vladajuću stranku.

U medijima se ocenjuje da su protivnici konvenciji iskoristili taj međunarodni dokument da bi naštetili upravo Plenkoviću.

Poslednjih dana održana su i dva protesta protiv Istanbulske konvencije u Zagrebu i u Splitu koji su organizovala ultrakonzervativna udruženja.

Na njima se prema zvaničnim procenama okupilo po 15-tak hiljada građana iz cele Hrvatske.

 

 

Komemoracija žrtvama Jasenovca u sjeni bojkota manjina?

Izbjeglica ima, ali nema nove „balkanske rute“

AP: Hrvatska vodi mini trku u naoružanju sa Srbijom

Eskalacija nije u interesu ni Rusije ni Hrvatske

Kitarović na meti kritika zbog poziva ruskog predsednika u posetu

Hrvatska pravoslavna crkva traži registraciju

Zahtjev da Hrvatska istraži nasilje nad izbjeglicama

Hrvatska pala na dno EU

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button