glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zastave555 EP3 zastave
milo111 izetbegovic5 srbi.hr dusan2 Novak Djokovic22 zvezda-titula

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Od "Bljeska" prošle 23 godine, još niko nije odgovarao

izvor: agencije         foto:                                                                                01.05.2018

bljesak-n1

Danas se navršavaju 23 godine od operacije hrvatske vojske i policije "Bljesak", u kojoj je 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno ili nestalo 283 Srba iz zapadne Slavonije i proterano oko 15.000. Za to još niko nije odgovarao. Danas će u Crkvi Svetog Marka biti održan parastos stradalima.

U toj akciji, prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", poginule su i nestale 283 osobe, uključujući 114 civila i 11 milicionera, a među nestalima se vode još 133 osobe, uključujući 59 civila i 27 žena.

Protiv zapadnoslavonskih Srba, sa oko 15.000 žitelja i sa oko 4.000 vojnika, krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Snage UN, koje su štitile tu oblast, su se povukle. Od 148 ekshumiranih, do sada je identifikovano 107 posmrtnih ostataka.

Među žrtvama je 56 žena, 11 osoba do 18 i 75 osoba preko 60 godina starosti

Oko 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) je zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć zaštitnih snaga UN - a, saopštio je Veritas.

Hrvatski sudovi su osudili veliki broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvora za svakovrsne ratne zločine, koje su izdržavali u zloglasnom zatvoru Lepoglava, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje specijalne torture zloglasne Lore u Splitu, podsećaju iz ovog centra.

Civili koji nisu mogli ili nisu želeli da napuste svoja ognjišta, smešteni su u logore za civile, a za to vreme pravoslavni hramovi i srpska imanja su opljačkana, opustošena i uništena. Uskoro su i ovi civili, uz pomoć zaštitnih snaga UN i humanitarnih organizacija, prevezeni u Republiku Srpsku i Srbiju, od kojih se do sada vratilo tek oko hiljadu i po ljudi, uglavnom starije dobi, dodaje se u saopštenju.

Hrvatski generali Petar Stipetić , Luka Džanko, Marijan Mareković , Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević , koji su, po nalogu, Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Imre Agotića, isplanirali i izveli akciu još su na slobodi, podvlači centar.

Pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine nad Srbima, koji su završeni ili su još u pretkrivičnoj ili istražnoj fazi.

S druge strane, na zagrebačkom Županijskom sudu u toku je suđenje u odsustvu Milanu Martiću i Milanu Čeleketiću, tadašnjem predsedniku RSK i komandantu Srpske vojske Krajine zbog "osvetničkog raketiranja hrvatskih gradova" nakon akcije "Bljesak", saopštio je Veritas.

Hrvatski sudovi su bili mnogo efikasniji i u parničnom postupku po tužbi sestara Radmile i Mirjane Vuković , za naknadu štete zbog ubistva oca im Milutina, majke Cvijete i sestre Dragane, odbivši njihovu tužbu uz obrazloženje da ubistvo njihovih roditelja i sestre nije ratni zločin već "ratna šteta", za koju država ne odgovara, uz obavezu da one državi isplate parnični trošak u iznosu od oko 3.200 evra, dodaju iz Veritasa.

 U Hrvatskoj svečanost

U Hrvatskoj se Bljesak slavi kao akcija u kojoj je oslobođena zapadna Slavonija.

Na centralnoj svečanosti i otkrivanju spomen-obeležja "Kristalne kocke vedrine" u spomen hrvatskim braniteljima poginulim u akciji učestvovaće i državni vrh.

 

 

Hrvatski mediji: Zagreb povlači ambasadora iz Beograda/ Dačić: Sledi reciprocitet/Vlada Srbije: Ministar odbrane Hrvatske nije dobrodošao u Srbiju/Plenković: Hrvatska je otvorena za dijalog sa Srbijom, ali branimo svoje dostojanstvo

Hrvatski Sabor usvojio osporavanu Istanbulsku konvenciju

Komemoracija žrtvama Jasenovca u sjeni bojkota manjina?

Izbjeglica ima, ali nema nove „balkanske rute“

AP: Hrvatska vodi mini trku u naoružanju sa Srbijom

Eskalacija nije u interesu ni Rusije ni Hrvatske

Kitarović na meti kritika zbog poziva ruskog predsednika u posetu

Hrvatska pravoslavna crkva traži registraciju

Zahtjev da Hrvatska istraži nasilje nad izbjeglicama

Hrvatska pala na dno EU

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button