glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic44 zso44 sengen
novine apelacioni-sud-beograd prisluskivanje djilas3 viminacijum77 pisci

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Hrvatski mediji: Zagreb povlači ambasadora iz Beograda/ Dačić: Sledi reciprocitet/Vlada Srbije: Ministar odbrane Hrvatske nije dobrodošao u Srbiju/Plenković: Hrvatska je otvorena za dijalog sa Srbijom, ali branimo svoje dostojanstvo

izvor: agencije         foto:                                                                                26.04.2018

zagreb9

Hrvatski mediji: Zagreb povlači ambasadora iz Beograda/ Dačić: Sledi reciprocitet

Večernji list navodi da se Hrvatska, pre proglašenja srpskog ministra vojnog Aleksandra Vulina nepoželjnom osobom, konsultovala sa saveznicima.

Kako se navodi, zvanični Zagreb će, ukoliko iz Srbije bude stigla recipročna mera, “posegnuti za novim diplomatskim korakom“.

Jedini koji Zagrebu preostaje, u slučaju da Vlada Srbije proglasi nepoželjnim nekoga od hrvatskih ministara, kako se u Beogradu već spekuliše, biće momentalno povlačenje ambasadora Hrvatske Gordana Bakote iz Beograda na konsultacije“, navodi se.

Kako se dodaje, to de fakto znači i zamrzavanje političkih odnosa, ali ono ne bi značilo prekidanje ekonomskih i trgovinskih odnosa, piše B92.

Premda mediji spekulišu kako će Beograd uzvratiti proglašavanjem nepoželjnima ministra Damira Krstičevića ili Toma Medveda, ili obojice, Zagreb ne vidi nikakvu mogućnost za upoređivanje prvokativnog rečnika i izjava Vulina sa izjavama bilo kog od hrvatskih ministara o Srbiji“, ističe se.

DAČIĆ: AKO HRVATSKA POVUČE AMBASADORA, SLEDI RECIPROCITET

Ukoliko Hrvatska povuče svog ambasadora iz Beograda, Srbija će ponovo preduzeti recipročne mere i odmah povući na konsultacije svog ambasadora iz Zagreba, poručio je šef srpske diplomatije, Ivica Dačić.

Nakon što su hrvatski mediji ranije danas, pozivajući se na izvore iz vlasti, objavili da, ukoliko Srbija proglasi nepoželjnim njihvog ministra odbrane Damira Krstičevića, zvanični Zagreb će napraviti diplomatski korak hitnim pozivanjem ambasadora u Beogradu na konsultacije, Dačić je za portal Sputnjik rekao:

"Mi bismo u tom slučaju bili prinuđeni da reagujemo recipročno. U celini treba se okrenuti pozitivnoj agendi jer su odnosi Srba i Hrvata ključni za stabilnost regiona".

Vlada Srbije: Ministar odbrane Hrvatske nije dobrodošao u Srbiju

Vlada Srbije odlučila je danas da do daljeg zabrani potpredsedniku Vlade i ministru odbrane Hrvatske Damiru Krstičeviću ulazak u Srbiju, kao recipročnu meru zbog odluke hrvatskih vlasti da zabrane ulazak ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu.

U saopštenju posle sednice navodi se da je Vlada odlučila o merama reciprociteta Hrvatskoj, prema kojima Krstičević do daljeg nije dobrodošao u Srbiju.

Mere reciprociteta Vlada Srbije donela je kao odgovor na notu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske o zabrani ulaska ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u Hrvatsku.

Vlada Srbije smatra da su takvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusedske saradnje i poštovanju osnovnih evropskih vrednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi, piše u saopštenju.

Dodaje se da Vlada Srbije ostaje opredeljena za izgradnju dobrosusedskih odnosa s Hrvatskom, uzdržavajući se od postupaka koji mogu doprineti narušavanju odnosa sa susedima.

"Vlada Srbije ostaje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regionu i poštovanju evropskih načela i vrednosti, u interesu svih gradjana Srbije i regiona", piše u saopštenju.

Plenković: Hrvatska je otvorena za dijalog sa Srbijom, ali branimo svoje dostojanstvo

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska otvorena za dijalog sa Srbijom, ali i da čvrsto stoji na odbrani svog dostojanstva, digniteta i zaštiti nacionalnih interesa.

"Smatrali smo da dolazak Aleksandra Vulina u Hrvatsku ne bi pridoneo smanjivanju tenzija i izgradnji dobrosusedskih odnosa", rekao je premijer na sednici Vlade povodom proglašenja srpskog ministra odbrane nepoželjnim u Hrvatskoj.

Plenković je ocenio da je Hrvatska dokazala da želi saradnju, a u Beograd je "u dobroj veri" išao i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

On je ocenio da incident koji je izazvao poslanik radikala i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj "nije pridoneo daljem uspostavljanju kvalitetne saradnje".

"Hrvatska ostaje otvorena za dijalog, ali i čvrsto stoji na odbrani svog dostojanstva, digniteta i zaštiti nacionalnih interesa", rekao je Plenković.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske u subotu je uputilo notu Ambasadi Srbije u Hrvatskoj kojom je osudilo Vulinovu izjavu da o njegovom dolasku u Hrvatsku "može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri".

"Spominjanje vrhovnog komandata Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku je neprimeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske", navelo je hrvatsko ministarstvo.

Zbog te izjave Vulin je proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj.

"Smatrali smo da dolazak Aleksandra Vulina ne bi doprineo izgradnji dobrosusjedskih odnosa i zato smo doneli odluku", rekao je Plenković.

Govorio je i o državnoj komemoraciji u Jasenovcu.

"Smatram da je s naše strane taj događaj dostojanstveno obeležen, izazili smo pijetet prema žrtvama fašizma i nacizma, stav Vlade je tu vrlo čvrst. Pozivamo sve aktere, pogotovo političke aktere, da poštuju državne komemoracije", rekao je i dodao: "U budućnosti moramo učiniti iskorake da postoji jedna komemoracija u Jasenovcu".

Podsetimo, i ove godine je bilo odvojenih komemoracija u Jasenovcu. Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpsko narodno veće (SNV) i SDP održali su svoj pomen žrtvama u subotu, dok je državna komemoracija bila u nedelju.

 

 

Hrvatski Sabor usvojio osporavanu Istanbulsku konvenciju

Komemoracija žrtvama Jasenovca u sjeni bojkota manjina?

Izbjeglica ima, ali nema nove „balkanske rute“

AP: Hrvatska vodi mini trku u naoružanju sa Srbijom

Eskalacija nije u interesu ni Rusije ni Hrvatske

Kitarović na meti kritika zbog poziva ruskog predsednika u posetu

Hrvatska pravoslavna crkva traži registraciju

Zahtjev da Hrvatska istraži nasilje nad izbjeglicama

Hrvatska pala na dno EU

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button