glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sbun1 se eu888
banja luka zaliv77 srbi.hr boris1 moraca novak3333333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije/Jandroković: Hrvatska neće polemizirati sa Dačićem

izvor: agencije         foto:                                                                                03.05.2018

zagreb88

ZAGREB– Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je danas da Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije nakon što je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević proglašen nepoželjnim u Srbiji, ali je ipak uputio uvredljive reči na račun srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

Nakon juče razmenjenih izjava Plenkovića i Dačića u kojima su se složili da Srbi i Hrvati nisu isti, jer kako je rekao Dačić, Hrvatska je bila uz Hitlera i počinila holokaust što Srbija nije, hrvatski premijer je danas to nazvao „skandaloznom retorikom”h, prenosi regionalna N1.

Odlučno odbacujemo skandaloznu retoriku jednog ministra spoljnih poslova koji je poznat po tome da je neuspešan šlager pevač i mi se na takve izjave ne želimo osvrtati, nego voditi evropsku politiku”, rekao je Plenković novinarima.

On je ponovio da Hrvatska vodi politiku, kako tvrdi, saradnje sa svima koji uvažavaju civilizacijske i evropske standarde.

Razmotrili smo tematiku juče i danas. Hrvatska je odgovorna država i želimo otvoriti nove stranice saradnje sa svim susednim zemljama”, rekao je Plenković nakon sednice Predsedništva i Nacionalnog veća HDZ-a.

On je dodao da je sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Marijom Pejčinović-Burić juče i danas razmotrio problematiku odnosa sa Srbijom istakavši i da neće doći do povlačenja hrvatskog ambasadora iz Srbije, prenela je Hina.

Nema nikakve potrebe za to”, naglasio je Plenković.

Ali, to ipak ne znači da će Hrvatska vlada ostati „dužna” Srbiji, jer, kako navodi N1, iz Vlade kažu da će odgovarati na provokacije i neistine, poput izjave Ivice Dačića da je Hrvatska bila na strani Hitlera.

Vlada Srbije je na sednici prošle nedelje odlučila da hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević do daljeg nije dobrodošao u Srbiju, a to je, kako su poručili, mera reciprociteta Beograda odnosno odgovor na notu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske o zabrani ulaska ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u tu državu.

Jandroković: Hrvatska neće polemizirati sa Dačićem

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je danas u Zagrebu da Hrvatska nema razloga nastavljati polemiku sa Srbijom i da ima pametnija posla od prepucavanja sa šefom srpske diplomacije Ivicom Dačićem.

"Ponudili smo ruku suradnje, ali oni u ovom trenu još nisu spremni za tu razinu surdanje koja je nužna da bi se razvijali pozitivni dobrosusjedski odnosi. Hrvatska nema razloga nastavljati polemiku jer nam nije korisna i treba se okrenuti stvarima koje su važnije za hrvatske ljude. Kao što sam rekao, imamo pametnijeg posla od prepucanja s Dačićem", rekao je Jandroković povodom Dačićeve izjave da će u Zagreb poslati imena 20.000 djece žrtava Jasenovca i drugih koncentracionih logora u NDH.

Jandroković je novinarima, poslije e komemoracije ratnom ministru obrane Gojku Šušku, rekao i da je politika Srbije "uvijek ista - provocirati, verbalno izazivati i uvlačiti u blato", kao i "treba izbjeći tu vrstu prepucavanja" jer Hrvatska kao članica EU i NATO ima druge prioritete.

Premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu uvečer da je Hrvatska odgovorna država koja želi otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama, odlučno odbacivši "negativnu i skandaloznu retoriku" koja dolazi iz Srbije.

 

 

Od "Bljeska" prošle 23 godine, još niko nije odgovarao

Hrvatski mediji: Zagreb povlači ambasadora iz Beograda/ Dačić: Sledi reciprocitet/Vlada Srbije: Ministar odbrane Hrvatske nije dobrodošao u Srbiju/Plenković: Hrvatska je otvorena za dijalog sa Srbijom, ali branimo svoje dostojanstvo

Hrvatski Sabor usvojio osporavanu Istanbulsku konvenciju

Komemoracija žrtvama Jasenovca u sjeni bojkota manjina?

Izbjeglica ima, ali nema nove „balkanske rute“

AP: Hrvatska vodi mini trku u naoružanju sa Srbijom

Eskalacija nije u interesu ni Rusije ni Hrvatske

Kitarović na meti kritika zbog poziva ruskog predsednika u posetu

Hrvatska pravoslavna crkva traži registraciju

Zahtjev da Hrvatska istraži nasilje nad izbjeglicama

Hrvatska pala na dno EU

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button