glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pregovori11 migranti222222 dodik77
diplomate2 fajon11 radnici rusija hidro programeri krstajic33

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Plenković: Ako krene vraćanje migranata, štitićemo se/Šarović: Migrante ne zanima ni RS ni Federacija BiH/Spaseno 210 migranata u Gibraltarskom moreuzu

izvor: agencije         foto:                                                                               25.06.2018

plenkovic88

Plenković: Ako krene vraćanje migranata, štitićemo se

BRISEL - Hrvatska će zaštititi sopstvene nacionalne interese ukoliko pojedine države članice EU budu vraćale migrante u zemlje u koje su ušli u Uniju, jer ona gotovo nikada nije zemlja prvog ulaska, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković u Briselu na mini-samitu o migraciji čelnika 16 od ukupno 28 zemalja EU, prenosi Hina.

To je jedno od ključnih pravnih pitanja u reviziji Dublinskih propisa. Mi ćemo u pregovorima zaštititi naše nacionalne interese. Što se Hrvatske tiče, skoro ni u jednom slučaju ona nije zemlja prvog ulaska na teritoriju EU, nego najmanje drugog. Stoga želimo precizno, proporcionalno i jasno praćenje tih ulazaka kako bismo na taj način zaštitili hrvatske interese”h, rekao je Plenković.

Mini-samit EU sazvao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, a odazvalo se 16 država članica.

Na pitanje da li će Hrvatska podržati predlog da se pooštri kontrola sekundarnih kretanja migranata, Plenković je rekao da se tu mora naći ravnoteža, jer uvođenje strožih kontrola u jednoj članici EU automatski dovodi do lančane reakcije u drugim članicama.

U ovom trenutku razgovaramo o formulacijama za Europski savet koji se sastaje u četvrtak. Moramo naći pravi balans između onoga što su evropski propisi i onoga što bi eventualno moglo da ostane na nacionalnom nivou kao eventualno pooštravanje. Stoga moramo da vidimo do koje se mere tu može ići”h, rekao je Plenković.

Šarović: Migrante ne zanima ni RS ni Federacija BiH

sarovic

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, misli da pričom o migrantima neko želi da kreira političku priču veću nego što ona objektivno zaslužuje.

Šarović kaže da postoje pokušaji od nekih političkih lidera i sejanje straha u javnosti.

Kriza sa migrantima prošla je i Srbiju i Crnu Goru u mnogo većem broju nego što je u BiH. Kroz Srbiju je prošlo 500.000 migranata pa su se znali nositi. Kroz BiH je prošlo ukupno 5-6.000 migranata i oni ne žele tu ostati. To je odgovor onima koji u javnost plasiraju lažne informacije da se sa migrantima želi promijeniti etnička slika BiH|”h, rekao je Šarović za regionalnu N1 tv.

On kaže da migrante ne interesuje nijedno mesto u BiH, ni RS ni FBiH.

Njihov cilj je, kazao je, zapadna Evropa, Evropska unija.

Ja sam pobornik zaštite granica od ilegalnog ulaska migranata i privođenja pravdi onih koji od ovoga zarađuju novac”h.

Spaseno 210 migranata u Gibraltarskom moreuzu

Španske vlasti saopštiile su danas da su spasile 210 ljudi u Gibraltarskom moreuzu.

Španska pomorska spasilačka služba saopštila je da su spasili 155 osoba iz osam malih brodova koji su prelazili Gibraltarski moruez dok je španska civilna garda saopštila da je spasila još 55 osoba.

Prethodna dva dana spašeno je više od 800 migranata, nakon što se more na Gibraltaru smirilo.

Letnji "talas" imigranata doneo je podele među vladama država članica Evropske unije, preneo je AP.

Italijanska nova vlada založila se za deportaciju na hiljade imigranata, dok španska nova vlada traži veću saradnju u pružanju pomoći migrantima i državama u koje oni stižu.

 

 

Opozicija traži ostavku Plenkovića zbog afere „mejlovi”

Plenković prihvatio ostavku ministarke Martine Dalić

ECRI: U Hrvatskoj eskalira govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma

Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije/Jandroković: Hrvatska neće polemizirati sa Dačićem

Od "Bljeska" prošle 23 godine, još niko nije odgovarao

Hrvatski mediji: Zagreb povlači ambasadora iz Beograda/ Dačić: Sledi reciprocitet/Vlada Srbije: Ministar odbrane Hrvatske nije dobrodošao u Srbiju/Plenković: Hrvatska je otvorena za dijalog sa Srbijom, ali branimo svoje dostojanstvo

Hrvatski Sabor usvojio osporavanu Istanbulsku konvenciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button