glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel hag66 Ivanic_5
vucic-zajed Sednica-PSG Drasko-Redjep digitalizacija Milena-Markovic paunic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

izvor: agencije  foto:                                                                                                            27.11.2017.

samit 

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovaće na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti, gde će takođe imati brojne bilaternalne sastanke sa visokim stranim zvaničnicima. Premijer Kine Li Kećijang je otvorio Samit sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom.

U delegaciji sa Anom Brnabić biće potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, najavljeno je iz Vlade Srbije.  

 

Kako je najavljeno, Brnabić će prisustvovati otvaranju ekonomskog, trgovinskog i finansijskog foruma Kina-CIEZ i obratiti se na plenarnoj sesiji na kojoj učestvuju predsednici vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.  

Tokom samita šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope planirano potpisivanje komercijalnog ugovora o projektovanju i izgradnji autoputa E-763, deonica Preljina-Požega, između Srbije, Puteva Srbije i kineske kompanije CCCC (China Communications Construction Company Ltd.).  

Planirano je i da Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije potpišu protokol o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.  Predsednica Vlade Srbije imaće u utorak, 28. novembra bilteralne sastanke sa predsednikom Vlade Kine Li Kećijangom, kao i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.  

Tokom učešća na Samitu planirani su bilateralni susreti premijerke Brnabić sa premijerom Estonije Jurijem Ratasom i sa poljskom koleginicom Beatom Šidlo.  

Format saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) "16+1", sveobuhvatni je mehanizam saradnje na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije, posebno infrastrukture, kao i poljoprivrede, kulture i medija, nauke i tehnologije, obrazovanja, sporta, IT sektora i drugih oblasti.  

Taj format saradnje postao je integralni deo inicijative "Pojas i put", koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping.   

Kina ulaže dve milijarde evra

Kineski premijer Li Kećijang najavio je novi fazu Fonda za investicionu saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, prenela je kineska agencija Sinhua.  

Orban je rekao da su zemlje srednje i istočne Evrope postale najkonkurentnije područje za ulaganje na kontinentu, prenela je agencija Hina.

Mađarski premijer je naglasio da 16 zemalja koje učestvuju na samitu predstavaljuju motor koji stoji iza evropskog ekonomskog rasta, a da im za ostvarivanje punog potencijala trebaju moćni saveznici.  

"Nekada je Evropa bila potrebna za modernizaciju Kine, a sada je za razvoj Evrope neophodno da u njemu učestvuje Istok... Od uspeha te saradnje zavisiće i uspeh cele Evrope", rekao je Orban.  Kineski premijer je najavio da Kina ima nameru da uloži oko dve milijarde evra u razvoj i investicione projekte u centralnoj i istočnoj Evropi koju poslednjih godina vidi kao izuzetno zanimljiv region, a saradnju s tim zemljama obostrano korisnu za sve učesnike.

 

 

Vučić uz brojne zvaničnike posetio muzej Luvr Abu Dabi

Janković ostaje na čelu PSG, novi članovi Predsedništva

Srbija već izabrala u kom bloku želi da bude/Moskva se ne protivi proširenju EU

Haški sud iz ruskog ugla

Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom/Janković: Verovatno će biti saradnje sa Draganom Djilasom

Uskoro o poverenju Saši Jankoviću?

Reakcije na presudu Mladiću: Vučić: Svi smo znali šta će biti ishod/Brnabić: Ovo nije iznenađenje, treba se okrenuti budućnosti  Čanak: Srbija da konačno osudi politiku zločina i genocida/Palma: Ovo je najveća sramota u istoriji/U Srebrenici plakati podrške generalu

Mediji uoči presude Mladiću: 'Kampanja suza'

Zaev u prvoj poseti Srbiji/Sastali se Vučić i Zaev/Zaev: Makedonija stavlja Srbiju na prvo mesto među susedima/Brnabić: Sednica dve vlade sledeće godine

Da li je Dejtonski sporazum ispunio svoj zadatak?

Srbija i Kina imaju projekte vredne 6 milijardi evra

I posle Haga... "Hag"

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button