glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

novi dejton optuznice mile3
radnik migrant2 granica maratonci2 djokovic66666 srbija999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zvizdić: Ideja Dejtona 2 je veoma interesantna/Čović: Mi odlučujemo o tome kakva će biti BiH

izvor: agencije  foto:                                                                              27.12.2017

zvizdic4

Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić ocenio je danas da je ideja o Dejtonu 2 veoma interesantna i da je ne treba u startu odbaciti.


"Ako se nastavi dosadašnji međustranački odnos vladajućih političkih partija koji nas uglavnom vodi ka blokadama, ideja o Dejtonu 2 vrlo je interesantna i ne treba je u startu odbaciti", rekao je Zvizdić novinarima na božićnom prijemu u Sarajevu koji je organizovao nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, prenosi regionalna televizija N1.

On je to rekao povodom pisma koje je američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majkl R. Tarner uputio državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu u kome je ukazao "na preku potrebu da se Vašington okrene regionu Balkana i preuzme vodeću ulogu u procesu pomirenja" i predložio potpisivanje "Dejtona 2". 

Zvizdić je dodao i da je veoma važno da međunarodna zajednica u BiH deluje u skladu sa svojim mandatom i da pomaže BiH da unapredi neke procese na putu EU integracija, prenele su Nezavisne.com.

"Jako je važno da budu prisutni pogotovo kada govorimo o miru i stabilnosti u kompletnoj regiji. Ne može se postojeći Dejtonski ugovor posmatrati kao ''švedski sto'' i sa njega uzimati samo ono što nekome odgovara. Ne mogu susedne zemlje, pod izgovorom dušebrižništva za BiH, da se mešaju u unutrašnja pitanja BiH. Mislim da je daleko važnije da prestane uticaj susednih zemalja nego da prestane uticaj međunarodne zajednice koja ovde jeste prijatelj evropskih i NATO procesa, prijatelj evropske i ekonomske budućnosti BiH", rekao je Zvizdić. 

ČOVIĆ: MI ODLUČUJEMO O TOME KAKVA ĆE BITI BIH 

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je, komentarišući predlog o Dejtonu 2 američkog kongresmena i nekadašnjeg gradonačelnika Dejtona Majkla Tarnera, da ne zna da li će biti Dejtona 2 ili 3, ali poručuje: "Mi odlučujemo o tome kakva će nam biti BiH". 

"Budemo li se vezali za potrebe sveta, doživećemo sudbinu mnogih koji danas traže na različite načine svoju sigurnost u odlukama Saveta bezbednosti ili skupštine Ujedinjenih nacija", rekao je Čović i dodao da je BiH daleko iznad te faze, prenosi Fena.

Komentarišući dešavanja u protekloj godini u BiH Čović je ocenio da je bilo mnogo iskušenja, ali i da to očekuje BiH i naredne godine. 

"Sve je u našim rukama, i s te strane uveren sam da će biti malo više mudrosti. Svi oni koji vole BiH i koji vole da se ''busaju u prsa'' kroz određene vidove patriotizma ili rodoljublja, koje vežu za BiH, to mogu na praktičan način da pokažu", smatra Čović.

 

 

Prizivanje novog Dejtona

Regionalno 'raskrinkavanje' lažnih vijesti

Šta ostaje iza Haškog suda?

Hahn: Adekvatne odgovore na Upitnik dostaviti što prije

Da li je Hag amnestirao Srbiju od zločina u BiH?

U sredu konačna presuda Prliću i liderima bosanskih Hrvata

Nezavisne: Ultimatum Sarajevu – izborni zakon ili sankcije

Žrtve djelimično zadovoljne, iz RS podrška Mladiću

Reakcije na presudu: Orić: Mladić mora da odgovara pred svojim narodom/ Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu/ Zvizdić: Presuda Mladiću dugoročno važna za budućnost regiona

"BiH neće priznati Kosovo dok se protivi srpski član"

Gdje odlaze balkanski ratnici ISIL-a?

Američki institut: BiH je neuspela država, kolaps na pomolu

Poraz ID uticaće na bezbednost: Džihadisti se vraćaju u BiH!

Zarada na migrantskoj patnji

BiH na EU prekretnici

Ravnogorski pokreti „bezbednosna pretnja“ za BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button