glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

novi dejton optuznice zvizdic4
radnik Brnabic1 granica maratonci2 sanu srbija999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Od 1. januara elektronska registracija preduzetnika u APR-u

izvor: euractiv  foto:                                                                                                      29.12.2017.

registracija 

Preduzetnici u Srbiji moći će od 1. januara 2018. godine da registruju svoju delatnost elektronskim putem u Agenciji za privredne registre (APR), što će omogućiti da taj posao obave lakše, brže i jeftinije, izjavio je 28. decembra direktor APR-a Zvonko Obradović. Usluga elektronske registracije koštaće 1.000 dinara, dok registracija u papirnom obliku košta 1.500 dinara.

"Elektronska registracija podrazumeva potpuni rad iz fotelje i jefitinija je od registracije u papirnom obliku", kazao je Obradović na predstavljanju tog servisa u APR-u.

"Verujemo da će svih, oko 32.000 preduzetnika koliko se prosečno godišnje osniva u Srbiji, registrovati svoju delatnost elektronskim putem", naveo je Obradović.

Kako je objasnio, elektronska registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave.

Elektronska prijava moći će da se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala APR-a, gde će biti omogućeno i elektronsko plaćanje platnim karticama Visa i Master.

"Ovaj projekat simbolički označava i uvođenje sistema registracije bez šaltera. Mi verujemo da će za nekoliko godina prestati potreba za šalterima", rekao je direktor APR-a.

Obradović  je najavio i da će odmah po usvajanju zakona o privrednim društvima APR aktivirati elektronsku registraciju i za osnivanje jednočlanih privrednih društava.

On očekuje da će Srbija u narednom izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja (Duing biznis) u oblasti privrednih registara popeti sa sadašnjeg 32. mesta među prvih 20 od 190 zemalja sveta.

Direktorka Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNPD) Steliana Nedera ocenila je da će "pojednostavljivanje procesa započinjanja posla kroz onlajn registraciju olakšati život mnogim preduzetnicima, jer će smanjiti birokratiju i omogućiti širenje novih poslovnih aktivnosti".

"Uvođenjem ove usluge doprinosi se digitalnoj transformaciji Srbije, koja donosi brži privredni i društveni razvoj, osiguranje boljeg upravljanja i transparentnost u radu državnih službi", rekla je Nedera, navodeći da to pomaže i u dostizanju održivog razvoja.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović podsetio je da je digitalizacija jedan od glavnih ciljeva Vlade Srbije.

"Želja je da Srbija ima ekonomičnu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, a recept za to je moderna i svima dostupna elektronska uprava", kazao je Jovanović.

On je naveo da je cilj da se "poslovi rešavaju preko interneta, bez dolaska na šalter".

 

 

Nacionalna služba za zapošljavanje: 617.000 nezaposlenih u Srbiji

Đurović: Svakodnevno se desetine migranata ilegalno deportuju u Srbiju

Vučić: Kosovo, mir u regionu i jačanje ekonomije – najveći izazovi u 2018.

Balkan i dalje napreduje u nazadovanju

Trijumf naprednjaka

Skupština usvojila povećanje penzija i plata u javnom sektoru u 2018. godini

Srbija "briše" ime Makedoniji?

Članice AmChama očekuju poboljšanje poslovne klime u Srbiji

Dva nova koraka na putu ka EU

Za vojsku se ne štedi

Vučić: Brži ulazak Srbije u EU važan za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu

Bojkot PSG i Nardone stranke jer nemaju kandidate!

EU uložila u Srbiji tri milijardi evra, EIB pet milijardi

Žandarmi osudjeni na uslovne kazne za napad tokom Parade ponosa 2014.

Istraživanje: 51 odsto gradjana podržava demokratiju, politiku čvrste ruke 44 odsto

Šefovi diplomatija: Pozitivan razvoj odnosa Srbije, Turske i BiH

Bramerc: Haški tribunal nije postigao pomirenje u bivšoj Jugoslavji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button