glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-srbija brisel opozicija11
ministarstvo kulture zaev6666 milo9 ana-brnabic zona zamfirova krajinovic11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Grčki predlog: Gornja Makedonija ili Nova Makedonija    

izvor: agencije  foto:                                                                               20.03.2018  

gre-mac

Grčki ministar spoljnih poslova, Nikos Kocijas, čiji dolazak u Skoplje je najavljen za četvrtak, izjavio je uoči te posete da je Makedoniji već poslat tekst sa grčkim predlozima novog imena te države i agenda narednih koraka u procesu razgovora.

"Pripremili smo tekst sa našim predlozima u celosti kako u odnosu na otvorene probleme koje imamo sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonija (BJRM), tako i o budućoj agendi o saradnji koja će doneti koristi za obe zemlje", rekao je Kocijas za grčku državnu televiziju ERT.

Kako su u ponedeljak preneli grčki mediji, predlog Atine napisan je na 20 stranica sa 55 paragrafa o svim otvorenim pitanjima u vezi sa novim imenom Makedonije.

Mediji su naveli da se u tom predlogu spominju dva moguća resenja - Gronja Makedonija i Nova Makedonija, s tim da je ovaj prvi predlog, kako se spekulise, izvesniji od drugog.

Iako predstavnici obeju strana tvrde da pregovori napreduju dobro i da se rešenje novog imena očekuje do leta, u grčkoj vladi ne postoji potpuna saglasnost u vezi sa tim pitanjem, a makedonski premjer Zoran Zaev je nedavno izjavio i, ako dođe do zajedničkog predloga, pitanje je kako će to prhvatiti građani Grčke i Makedonije.

Inače, za danas je najavljen susret grčkog premijera i lidera Sirize Aleksisa Ciprasa i koalicionog partnera u vladi Panosa Kamenosa, koji predvodi stranku Nezavisni Grci, a kao teme njihovog razgovora su, osim imena Makedonije, pomenuti problemi u vezi sa dvojicom grčkih vojnika koji se nalaze u zatvoru u Turskoj i pitanjem problematičnog vlasnika grčkog fudbalskog kluba PAOK, koji je nedavno na teren istrčao sa pištoljem za pojasom.

 

 

Da li će Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji usporiti evrointegracije?

Sukob u Sobranju Makedonije, Zakon o jezicima ipak donet

Iz Makedonije u BiH i obrnuto samo uz ličnu kartu

Junker na Balkanu

Han: EU sasvim sigurna da će spor oko imena biti rešen pre jula/I Bugarska uslovljava rešenje za ime Makedonije

Zaev: U pregovorima sa Grčkom došlo do približavanja/Tapkanje u mestu oko imena Makedonije

Tek počinju pregovori oko imena Makedonije

Šef grčke diplomatije pozvao Skoplje da saopšti novo ime države

Makedonsko-grčki Gordijev čvor

Makedonija traži dobru volju Grčke

Sastanak o predlogu Nimica trajao pet sati, Zaev optimista

Teško do nacionalnog konsenzusa o imenu

Pet predloga za novo ime Makedonije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button