glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ivanovic88 eu5 taci-vujovic
dodik-vucic vrs vikipedija2 berlinare vakcina-beba par-plz

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Han: EU sasvim sigurna da će spor oko imena biti rešen pre jula/I Bugarska uslovljava rešenje za ime Makedonije

izvor: agencije  foto:                                                                               17.02.2018  

skoplje4

 Han: EU sasvim sigurna da će spor oko imena biti rešen pre jula

Evropska unija je "sasvim sigurna" da će Makedonija dugogodišnji spor sa Grčkom oko imena rešiti pre jula, izjavio je danas u Sofiji komesar EU za proširenje Johanes Han.  Kako prenose makedonski mediji, Han je na pitanje da li će spor oko imena biti rešen do kraja bugarskog prededavanja Unijom, rekao da je "sasvim siguran u to".

Han je Sofiji učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslva EU i država kadidata za članstvo.

Očekivanje da će spor oko imena biti rešen za vreme bugarskog predsedavnjaja izrazila je i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva, koja je rekla da se nada da će na sastanku Evropskog saveta u junu biti doneta odluka za otvaranje pregovora sa Makedonijom.

"Imajući u vidu razvoj dogadjaja i razgovore koji su u toku, mislim da postoji velika šansa da se to dogodi", rekla je Zaharijeva, dodajući da se kod vlada u Skoplju i Atini vidi volja za pronalaženje trajnog rešenja.

Susretom ministara spoljnih poslova Grčke i Makedonije sa posrednikom UN Metjuom Nimicom 13. februara u Beču, prema informacijama iz  dve vlade, suštinski je počeo pregovarački proces za rešavanje dvoipodecenijskog spora oko imena.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na ime koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

I Bugarska uslovljava rešenje za ime Makedonije

Evropska perspektiva Makedonije zavisi od toga kako će tretirati zajedničku prošlost sa Bugarskom. Sofija je protiv rešenja spora o imenu koje bi sadržalo geografsku odrednicu i koje bi bilo na štetu Bugarske, izjavio je predsednik ove zemlje Rumen Radev na pres-konferenciji u Skoplju nakon susreta sa svojim makedonskim kolegom Gjorgom Ivanovim.

Radev je poručio da je važno da ekspertske komisije Bugarske i Makedonije procene da li postoje sporna pitanja između dve zemlje i kako da ona budu rešena.

"Mi imamo zajedničku prošlost i od samog tretiranja te prošlosti zavisi evropska perspektiva Makedonije", istakao je Radev.

Bugarski predsednik je rekao da su obe zemlje, koje imaju zajedničku prošlost, pokazale da mogu rešavati probleme da bi imale zajedničku budućnost, postizanjem dogovora o dobrosusedstvu.

U vezi spora o imenu, istakao je da se rešenje treba naći u direktnim i poštenim pregovorima, koji utiču i na Bugarsku.

"Mi smo jasno iskazali našu poziciju. Naše opredeljenje je da novo ime, koje bi se dobilo u pregovorima, ne sadrži geografsku odrednicu koja obuhvata deo teritorije Bugarske. Verujem da će se naći razumno rešenje koje će zadovoljiti sve strane", poručio je Rumen Radev.

Gjorge Ivanov je rekao da je informisao Radeva o pregovorima u okvirima Ujedinjenih nacija. Stav Makedonije je, kako je dodao, da se rešenje mora temeljiti na povelji UN-a, rezolucijama Saveta bezbednosti, Privremenom sporazumu sa Grčkom i presudi Međunarodnog suda.

"Ostajemo posvećeni da nađemo rešenje, ali to rešenje ne sme biti na štetu trećih država, te da uvlačimo i treće zemlje u ovaj bilateralni problem koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom", kazao je Ivanov.

Radev je naglasio da je Bugarska najsnažniji advokat o perspektivi Makedonije u EU i NATO-u, ali da zemlja ima još mnogo toga da uradi u različitim sferama.

Ivanov je dodao da su realne mogućnosti da Makedonija za vreme bugarskog predsedavanja Unijom otvori pregovore za članstvo u evropskoj porodici i da dobije poziv za članstvo u NATO-u na narednom samitu u julu.

 

 

Zaev: U pregovorima sa Grčkom došlo do približavanja/Tapkanje u mestu oko imena Makedonije

Tek počinju pregovori oko imena Makedonije

Šef grčke diplomatije pozvao Skoplje da saopšti novo ime države

Makedonsko-grčki Gordijev čvor

Makedonija traži dobru volju Grčke

Sastanak o predlogu Nimica trajao pet sati, Zaev optimista

Teško do nacionalnog konsenzusa o imenu

Pet predloga za novo ime Makedonije

Predsednik Makedonije odbio da potpiše Zakon o jezicima/Nimetz pregovaračima Makedonije i Grčke dao novi predlog

Dobro došli u Makedoniju — Mirë se vini në Maqedoni

Pregovori o imenu Makedonije u završnoj fazi – strah i od mogućih nemira

Atina negira da je postignut dogovor oko imena Makedonije

Atina od Skoplja očekuje preimenovanje aerodroma, ulica i trgova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button