glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament vucic-micel junker-borisov
izbori 3 wto djilas hawking zvezda-unicaha covic11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sukob u Sobranju Makedonije, Zakon o jezicima ipak donet  

izvor: agencije  foto:                                                                               14.03.2018  

zaev1111

Poslanik VMRO DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski danas je nasrnuo na predsednika Sobranja Talata Džaferija kada je pokušao da stavi na glasanje Zakon o jezicima uprkos protivljenu te opozicione paprtije.

Kada je Džeferi nameravao da ponovno stavi na glasanje Zakon o upotrebi jezika, poslanici VMRO DPMNE su izašli pred mesto gde sedi predsednik parlamenta, te je Gruevski da bi sprečio Džaferija da vodi sednicu počeo da udara po zvoncetu i da mu rastura dokumente, i prosuo čašu vode u pravcu Džaferija.

Pošto Džaferi nije prihvati zahtev VMRO DPMNE i zakon vrati na raspravu, Gruevski se popeo iza mesta gde sedi predsednik, stao mu iza ledja i isključio mikrofon.

Kada Džaferi je prekinuo sednicu na 15 minuta i krenuo da izadje, Gruevski mu je preprečio put i uneo mu se u lice, te je intervenisalo obezbedjenje, razdvojivši ih.

Najveća opoziciona partija VMRO DPMNE se protivi ponovnom glasanju za zakon kojim se proširuje upotreba albanskog jezika u obliku u kojem ga je usvojila vladajuća većina. Taj zakon je predsednik Makedonije Djordje Ivanov 17. januara odbio da potpiše, osporavajući ustavnost, a poslanici VMRO DPMNE su potom podneli više od 35.000 amadmana.

Posle petnaestominutne pauze, poslanička većina je sa 64 glasa po drugi put izlglasala Zakon o jezicima, uz protivljenje poslanika VMRO DPMNE koji su ponovo opkolili predsednika parlamenta.

Opoziciona partija je optužila vladajuću većinu da donosi zakon na silu, kršeći Poslovnik Sobranja.

Dok je Džaferi tražio da se glasanje ponovi dizanjem ruke i opet prebroji, Gruevski ga je vukao za ruku, ali bez efekta.

 

 

Iz Makedonije u BiH i obrnuto samo uz ličnu kartu

Junker na Balkanu

Han: EU sasvim sigurna da će spor oko imena biti rešen pre jula/I Bugarska uslovljava rešenje za ime Makedonije

Zaev: U pregovorima sa Grčkom došlo do približavanja/Tapkanje u mestu oko imena Makedonije

Tek počinju pregovori oko imena Makedonije

Šef grčke diplomatije pozvao Skoplje da saopšti novo ime države

Makedonsko-grčki Gordijev čvor

Makedonija traži dobru volju Grčke

Sastanak o predlogu Nimica trajao pet sati, Zaev optimista

Teško do nacionalnog konsenzusa o imenu

Pet predloga za novo ime Makedonije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button