glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 av3333 mostar-hrvati
radnici MARK-BAR kosutnjak9 stanovnistvo odbojkasice-77 Erik-Dipon-Moreti-i-Antoan-Ve

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Cipras : Ispunite obaveze iz sporazuma/Mickoski: Sporazum odbacuje većina makedonskih građana     

izvor: agencije  foto:                                                                             18.10.2018  

skoplje888

Cipras : Ispunite obaveze iz sporazuma jer neće biti druge prilike za ulazak u NATO I EU

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je Makedoniju da ispuni obaveze iz Prespanskog sporazuma zato što, kako je naglasio, neće biti druge prilike.

"Grčka neće prihvatiti integraciju naše susedne zemlje u bilo koje međunarodne organizacije u kojima smo mi članica, u ovom slučaju EU i NATO, sa ustavnim imenom Republika Makedonija", naglasio je Cipras.
On je, kako navodi MIA, u četvorominutnoj izjavi novinarima uputio nekoliko poruka Makedoniji, ali i Grčkoj i članovima svoje vlade, pošto je šef diplomatije Nikos Kocijas podneo ostavku.

"Želim da pošaljem poruku našim susedima koji su ovih dana fokusirani na svojim procesima započinjanja ustavnih promena, promene ustavnog imena kao što predviđa Prespanski sporazum", rekao je Cipras.
On je kazao da "teška srca" prihvata ostavku Kocijasa i da će u narednom periodu preuzeti vođenje ministarstva spoljnih poslova.
"Ovaj moj izbor signalizira moju odlučnost da učinim sve što je u mojoj moći da osiguram da se Prespanski sporazum uspešno dovrši, što će poboljšati međunarodni položaj zemlje", rekao je grčki premijer.

Mickoski: Kako sporazum može da doprinese miru i bezbednosti ukoliko ga odbacuje većina makedonskih građana?

Hristijan Mickoski, lider najuticajnije makedonske opozicione VMRO-DPMNE odgovorio je pomoćniku američkog državnom sekretaru Vesu Mičelu, da je Prespanski sporazum za tu stranku neprihvatljiv.

Mickoski u opširnom odgovoru na tri stranice objašnjava Mičelu da je Prespanski sporazum štetan za nacionalni interes i za interese države, te da je kao takav neprihvatljiv za VMRO-DPMNE i za većinu građana Makedonije, što su je pokazano i na nedavno održanom referendumu.
"Ne mogu da shvatim kako ovaj sporazm može da doprinese miru i bezbednosti ukoliko njega odbacuje većina makedonskih građana i ukoliko se ovim sporazumom poništavaju sva stećena prava Republike Makedonije kao nezavisne države", naveo je Mickoski, preneli su makedonski međi.
Mičel je juče uputio pismo Mickoskom u kojem je istakao da je zvanični Vašington razočaran načilnom delovanja lidera VMRO-DPMNE i funkcionera te stranke na referendumu i tokom skupštinske rasprave o predlogu za reviziju Ustava.
Mickoski, međutim, u pismu Mičelu kaže da je delovanje njegove stranke u Sobranju usklađeno sa stavovima o neprihvatanju sporazuma o čemu, kako je naveo, postoji jednoglasna saglasnost poslaničke grupe VMRO-DPMNE, a takođe je, kaže, usklađena i sa rezultatima referenduma i odlukom makedonskih građana.
„I mogu da vas uverim da, ukoliko postoje određene informacije o pretnjama ili bilo kakvim pokušajima za uticaj prilikom donošenja odluke od strane poslanika VMRO-DPMNE, to sigurno nije iz redova moje stranke. Ja ne prihvatam takav način rada i isti osuđujem“g, poručio je, između ostalog, Mickoski.

"SVE JE VEĆ REČENO": OPOZICIJA NAPUŠTA RASPRAVU U SOBRANjU

Poslanici opozicionog VMRO-DPMNE i koalicije "Za bolju Makedoniju" danas su odlučili da prekinu učešće u parlamentarnoj debati o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom o novom imenu Makedonije, prenosi makedonski portal A1.

Oni su to odluku doneli, kako se navodi, jer smatraju da je u debati koja je počela u ponedeljak sve već rečeno i da je jasno da je Prespanski sporazum prktično već odbačen na nedavno održanom referendumu.

Apelovali su na poslanike vladajuće većine da odustanu od dalje skupštinske rasprave i da pristupe proceduri glasanja o vladinom predlogu o ustavnim promenama.

Poručili su da oni neće glasati u parlamentarnoj proceduri o otpočinjanju postupka ustavnih izmena.

O svom stavu su upoznali rukovodstvo VMRO-DPMNE i jednoglasno potvrdili svoj raniji stav da su jednoglasno protiv ustavnih promena i Prespanskog sporazuma.

 

 

Zaev pozvao poslanike da prihvate Prespanski sporazum

Zaev Makedoncima: Novo ime ili izolacija

Predreferendumska ofanziva u Makedoniji

Tači u Skoplju: Optimista sam oko sporazuma sa Srbijom

Merkel Makedoncima: Referendum je vaša istorijska šansa

Merkel stigla u Makedoniju

Gužva u Skoplju uoči referenduma

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button